Γεμάτα αεροπλάνα και συνωστισμένες παραλίες...δύσκολα το 2021

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι εικόνες με γεμάτα αεροπλάνα, κρουαζιέρες και συνωστισμένα παραλιακά μπαρ είναι δύσκολο να δούμε το καλοκαίρι του 2021.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι τουριστικοί προορισμοί της Νότιας Ευρώπης, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ετοιμαστούν και να ελπίζουν, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει, πρόκειται να περάσουν μήνες μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αρχίσουν να «γεμίζουν τα αεροπλάνα», να κάνουν κρουαζιέρες ή να κάνουν παρέα σε συνωστισμένα μπαρ κατά μήκος των παραλιών των τουριστικών θέρετρων. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι για το τι θα συμβεί κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Η προσδοκία είναι ότι θα είναι καλύτερο από το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο αυτό ίσως και να αποτελεί ευσεβοποθισμό, αναφέρει το Bloomberg.

Στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, μόλις τρία κρουαζιερόπλοια έφτασαν πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 600 το 2019. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν χθες, Πέμπτη, έδειξαν ότι οι διανυκτερεύσεις από μη μόνιμους κατοίκους σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 70%, προειδοποιώντας ότι η βιομηχανία ίσως να περάσει ακόμη μια ήσυχη χρονιά.

«Οι τουριστικές ροές στο σύνολό τους δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως το 2021 στα επίπεδα πριν από την κρίση», ανέφερε η επιτροπή. Στην Ιταλία, ο τουρισμός δεν θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης καθώς οι επισκέπτες «επιστρέφουν σταδιακά μόνο όταν μειωθεί η αβεβαιότητα».

Ο Πάολο Μάνκα, ο οποίος διευθύνει την αλυσίδα Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι θα κανονικά θα ήταν ήδη κατά 30% γεμάτος για το καλοκαίρι, «αντ'αυτού, κοιτάζει κενά βιβλία κρατήσεων».

Είναι μια δύσκολη κατάσταση για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν κόστος συντήρησης και μίσθωσης χωρίς καμία εγγύηση εσόδων.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», δήλωσε ο Μανώλης Καραμολέγκος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και είναι πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή».

"Ζητούνται τουρίστες"

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει το 21% της οικονομίας στην Ελλάδα και το 17% στην Πορτογαλία. Είναι συχνά ο κύριος εργοδότης σε περιοχές όπου απουσιάζουν άλλοι κλάδοι, παρέχοντας ζωτικό εισόδημα για οικογένειες και υποστήριξη για τις τοπικές οικονομίες.

Ποσοστό του ΑΕΠ που εξαρτάται από τον τουρισμό και τα ταξίδια

Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, αλλά η εμφάνιση στελεχών ανθεκτικών στο εμβόλιο σε ολόκληρη την ήπειρο θα μπορούσε να το καταστρέψει.

Ακόμα κι αν υπάρχει αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, τα οφέλη δεν θα γίνουν ομοιόμορφα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα ευνοήσει τους προορισμούς εντός των χωρών ή χωρών που είναι εύκολα προσβάσιμες οδικώς, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά - και αμφιλεγόμενα - οι κυβερνήσεις αναζητούν ευκαιρίες για να βοηθήσουν τον τουρισμό.

Η Ελλάδα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό έτσι ώστε όσοι εμβολιάζονται μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον εμβολιασμό, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Η TUI AG, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι διατηρεί σχέδια για να προσφέρει το 80% του συνήθους προγράμματος διακοπών του αυτό το καλοκαίρι. Είναι στοίχημα ότι ο γρήγορος ρυθμός της διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη ζήτηση από βρετανούς ταξιδιώτες.

Αλλά ο ενθουσιασμός του δεν μοιράζεται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps ενημέρωσε τους Βρετανούς αυτήν την εβδομάδα να μην κάνουν κράτηση για διακοπές, δεδομένης της αβεβαιότητας

 «Απλώς δεν ξέρω την απάντηση στο ερώτημα πού θα φτάσουμε αυτό το καλοκαίρι», είπε. «Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις τίποτα σε αυτό το στάδιο.»

Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη βλέπουν ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει ορισμένα, μερικώς, την επίδραση στα έσοδα. Στην Πορτογαλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Pestana Hotel Jose Theotonio είπε ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων τον Ιανουάριο ήταν κρατημένα από τους ντόπιους, καθώς ο παρατεταμένος φόβος, οι απαγορεύσεις ταξιδιών και οι καραντίνες αποθάρρυναν τους ξένους επισκέπτες.

Ενώ με τα εμβόλια έπρεπε να τερματιστούν τα σκληρά μέτρα, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασαφής. Οι κυβερνήσεις συχνά εισάγουν τυχαία περιορισμούς, διατηρώντας «τις επιχειρήσεις και τους πιθανούς πελάτες τους σε απόσταση».

«Χρειαζόμαστε ακριβείς ενδείξεις από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις οδηγίες ασφαλείας, τα πρωτόκολλα, προκειμένου να προγραμματίσουμε για τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο ξενοδόχος Manca, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συλλόγου ξενοδόχων Federalberghi Sardegna. «Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιζήμια όσο και ο ίδιος ο Covid».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ