Εμπόδιο για τον εγχώριο τουρισμό «οι χαμηλοί μισθοί των Κυπρίων»

Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για τον Κυπριακό Τουρισμό διαμηνύει η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ - Πολλοί Κύπριοι μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν εγχώριες διακοπές "όχι λόγω ακριβών ξενοδοχείων, αλλά λόγω χαμηλών μισθών"

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

«Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει και σαν μια χρυσή ευκαιρία για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προκειμένου να επενδύσουμε στην υλοποίηση πάγιων στόχων όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση ποιοτικών τουριστών», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψιλογένη.

Η κα Ψιλογένη μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, σημείωσε ότι ως προς την επέκταση της τουριστικής περιόδου, «ο στόχος είναι υλοποιήσιμος για τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Δεκέμβρη». Ωστόσο παρά τα θετικά μηνύματα και τα στοιχεία και τις ενδείξεις που υπάρχουν, όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας.

Αναφορικά με την υλοποίηση του δεύτερου πάγιου στόχου που είναι η προσέλκυση ποιοτικών τουριστών, υπάρχει ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας συνολικά αφού «όλοι επηρεαζόμαστε από τον τουρισμό». Οι προσπάθειες αυτές όπως υπογράμμισε η κ. Ψιλογένη «δεν πρέπει να μένουν στους σχεδιασμούς οι οποίοι όντως υπάρχουν στο στρατηγικό πλάνο για τον τουρισμό», αλλά να γίνουν πιο δραστικές και πρακτικές κινήσεις.

«Η περίοδος που διανύουμε ωστόσο δεν μας παρέχει την πολυτέλεια να επιλέγουμε τους τουρίστες που θα έρθουν στην Κύπρο. Όμως ως συντονισμένη πολιτεία πρέπει να λειτουργούμε με τρόπο τέτοιο που σε βάθος χρόνου η δυνατότητα προσέλκυσης ποιοτικότερων τουριστών να είναι πραγματικότητα» ανέφερε.

«Ποιοτικός τουρίστας» σύμφωνα με την κα Ψιλογένη είναι αυτός που «θα αφήσει περισσότερο συνάλλαγμα στον τόπο μας, είναι πιο ενημερωμένος, μορφωμένος, θέλει πιο πολιτιστικά εμπλουτισμένες διακοπές και γενικώς θέλει μια συνολικότερη εμπειρία από τους τόπους που επισκέπτεται. Αυτό εξάλλου είναι και η νέα τάση».

Στήριξη για σωστές επενδύσεις και θωράκιση του τουρισμού

Είναι ανάγκη η πολιτεία να συνεχίσει να στηρίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου και να γίνονται σωστές επενδύσεις που θα θωρακίζουν και θα εξασφαλίζουν την συνέχεια της τουριστικής βιομηχανίας, σημείωσε εξάλλου η κα Ψιλογένη. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω πανδημίας, ο ενδεδειγμένος τρόπος για στοχευμένες επενδύσεις είναι να μελετηθούν σωστά οι διεθνείς τάσεις που υπάρχουν και ακολούθως να γίνουν η κατάλληλοι σχεδιασμοί.

«Για τις υπηρεσίες που παρέχονται, οι τιμές δεν είναι ακριβές»

Απαντώντας στα «παράπονα» για τις ακριβές τιμές που καθιστούν δύσκολο εώς ακατόρθωτο για μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού να κάνει διακοπές στα κυπριακά ξενοδοχεία, η κα Ψιλογένη υπογράμμισε πως συγκριτικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται οι τιμές δεν είναι ψηλές. «Εξαρτάται πως βλέπει κάνεις τις τιμές και την ακρίβεια» σημείωσε η κα Ψιλογένη. «Είμαστε ακριβοί σε σύγκριση με τι; Με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Με κάποιο ελληνικό νησί;» Το πρόβλημα εντοπίζεται όχι στις υψηλές τιμές αλλά «στους μισθούς που παίρνει ο μέσος Κύπριος και άρα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί» υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι σε σύγκριση με αντίστοιχα ξενοδοχεία ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε από τους φθηνούς προορισμούς. Επίσης η παρεχόμενη ποιότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Κύπρου σε σχέση με αυτά του εξωτερικού, είναι πολλαπλάσια».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΔΝΤ κλείνει τη στρόφιγγα του χρήματος στους Ταλιμπάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ