€20 εκ. για «εκστρατείες διαφώτισης» στον προϋπολογισμό του Υφ. Τουρισμού

«Εξωστρεφής» ο προϋπολογισμός των 53 εκ. ευρώ του Υφ. Τουρισμού – Συζήτηση τη Δευτέρα στην Επ. Οικονομικών – Ποιοι οι στόχοι για τη νέα χρονιά

του Χρίστου Πέτρου 

Τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2022 θα συζητήσει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, παρόντος του Υφυπουργού Σάββα Περδίου.

Ο κ. Περδίος με επιστολή του προς την Επ. Οικονομικών επισημαίνει τους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση το Υφυπουργείου του ενώ ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής για την μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής βιομηχανίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.

Όπως προκύπτει από το «Δελτίο Δαπανών» του κρατικού Προϋπολογισμού, ο Προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2022 ανέρχεται στα 53.760.358 ευρώ.

Το μεγαλύτερο κονδύλι που αναγράφεται στον Προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2022, αφορά το κομμάτι «Εκδόσεις και Δημοσιότητα» και ανέρχεται στα 20.9 εκατομμύρια ευρώ. Όπως φαίνεται και παρακάτω, το Υφυπουργείο στοχεύει για το νέο έτος σε εκτεταμένες καμπάνιες που αποσκοπούν στην ολόχρονη προσέλκυση τουριστών και στη μείωση της εποχικότητας. Εξάλλου από τα 20.9 εκ. ευρώ, τα 18.9 αφορούν «εκστρατείες διαφώτισης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αφίξεις Οκτωβρίου ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του 2019

Αυξημένο είναι και το κονδύλι που αφορά στις Επιχορηγήσεις και φτάνει τα 11,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021, ανερχόταν στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικό κονδύλι αφορά και στα Γραφεία που διατηρεί του Υφ. Τουρισμού σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Σύμφωνα πάντα με το δελτίο λεπτομερειών του προϋπολογισμού για το 2022 οι εν λόγω δαπάνες αφορούν:

 • Γραφείο Λονδίνου:  359 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Φρανκφούρτης 479 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Παρισιού: 289 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Στοκχόλμης: 541 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Ζυρίχης: 402 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Αθήνας: 99 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Άμστερνταμ: 180 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Μόσχας: 344 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Αγ. Πετρούπολης: 61 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Τελ Αβιβ: 294 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Βερολίνου: 130 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Βαρσοβίας: 87 χιλιάδες ευρώ
 • Γραφείο Κιέβου: 44 χιλιάδες ευρώ

1.85 εκατομμύρια ευρώ για «άλλα επιδόματα κρατικών υπαλλήλων»

Το κονδύλι που αφορά στα έξοδα των κρατικών υπαλλήλων του Υφυπουργείου ανέρχεται στα 10.4 εκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτό το ποσό τα 6.9 εκατομμύρια αφορούν τη «μισθοδοσία των κρατικών υπαλλήλων», ενώ πέραν των άλλων επιδομάτων όπως «επίδομα για καθήκοντα εκτός έδρας» (131.550 ευρώ), ή «επίδομα συνδεδεμένο με το μισθό των κρατικών υπαλλήλων» (151.955 ευρώ) υπάρχει κονδύλι 1.85 εκατομμυρίων ευρώ για «άλλα επιδόματα κρατικών υπαλλήλων».

Αφίξεις και έσοδα για το 2021

Σύμφωνα με τα όσα παραθέτει στην επιστολή του ο κ. Περδίος, από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο επισκέφτηκαν την Κύπρο 1.299.392 τουρίστες ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό για την ίδια περίοδο, ανέρχονται σε 504.5 εκατομμύρια ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατά 132 ευρώ οι κατά κεφαλήν δαπάνες των τουριστών ανά επισκέπτη. Συγκεκριμένα το 2019 η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επισκέπτη ανερχόταν στα 678 ευρώ, ενώ το 2021 έφτασε στα 810.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, υλοποιήθηκαν κατά 75% οι δράσεις που περιλαμβάνονταν στο πλάνο του 2021 αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού.

 

Πού θα εστιάσει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2022

Σε ότι αφορά τους τομείς και τα πεδία στα οποία σχεδιάζει να εστιάσει το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη νέα χρονιά, ο κ. Περδίος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την 12μηνη ψηφιακή καμπάνια (ψηφιακό μάρκετινγκ) που θα έχει ως στόχο τον περιορισμό της εποχικότητας. Για αυτό, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Περδίου «θα δοθεί έμφαση στους μήνες μη αιχμής».

Παράλληλα το Υφυπουργείο Τουρισμού, στοχεύει σε δράσεις που θα αναδείξουν ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο ποδηλατικός, ο οινογαστρονομικός, ο πολιτιστικός κ.α.

Ξεχωριστό κονδύλι από τον προϋπολογισμό του Υφ. Τουρισμού για το 2022 αφορά και τις δράσεις ανάπτυξης περιοχών που δεν έχουν αναπτυχθεί στον δέοντα βαθμό μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, η αναφορά για το εν λόγω κονδύλι αφορά δράσεις σε ορεινές, ακριτικές περιοχές και σημεία της υπαίθρου όπου σχεδιάζονται, δημιουργία Masterplan για αθλητικά θέρετρα, χριστουγεννιάτικα χωριά σε ορεινές κοινότητες, καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την οικοτεχνία, σχέδιο επιχορήγησης επισκέψιμων εργαστηρίων χειροτεχνίας κ.α.

Αναφορά γίνεται επίσης και για κονδύλι στον προϋπολογισμό για το 2022 που σχετίζεται με το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Περδίος στην επιστολή του, στοχεύει το 2022 στην υλοποίηση συνεργασιών με Οργανωτές Ταξιδιών και αεροπορικές εταιρίες με σκοπό την διείσδυση σε αγορές που έχουν ολόχρονα προγράμματα πτήσεων και εκδρομών.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση μεγάλου αριθμού δράσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2022, περνά μέσα από την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία εντάσσονται στο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ