Πλώρη για θαλάσσια ταξί έβαλε η Λεμεσός

Το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης προσομοίωσης από εξειδικευμένο ελλαδικό οίκο συμβούλων συγκοινωνιών και μεταφορών.

Πλώρη για τις θαλάσσιες μεταφορές πολιτών έχει βάλει ο Δήμος Λεμεσού, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των συγκοινωνιών, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, δίνοντας έτσι μια νέα πνοή στην πόλη.

Μιλώντας στο Economy Today ο Λειτουργός Πολεοδομίας και Αρχιτέκτονας του Δήμου Λεμεσού Στέλιος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε από την ιδέα οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στη Λεμεσό να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση σε διάφορα παραλιακά σημεία της πόλης. Ωστόσο, διαφάνηκε ότι το έργο μπορεί να βρει ευρεία εφαρμοσιμότητα στους δημότες και τους επισκέπτες της ευρύτερης πόλης της Λεμεσού, ακόμα και για λόγους αναψυχής.

Όπως εξηγεί, το ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης προσομοίωσης από τον εξειδικευμένο ελλαδικό οίκο Συμβούλων Συγκοινωνιών και Μεταφορών Tredit SA που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει εκπονήσει παρόμοιες μελέτες σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναμένεται να «τρέξουν» σενάρια για όλες τις φάσεις του έτους και της τουριστικής περιόδου, ώστε να προσδιοριστούν κόστη, κίνηση, συχνότητα, τιμές και οφέλη, ενώ τα αποτελέσματα θα μελετηθούν με προσοχή από το Δήμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών για να διαμορφωθεί το βέλτιστο μοντέλο για το συγκεκριμένο έργο.

«Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο το έργο θα είναι βιώσιμο και κερδοφόρο, ώστε στην επόμενη φάση να προκηρύξουμε ανοιχτό διαγωνισμό και να προσελκύσουμε επενδυτή ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, μέσω του συστήματος της αυτοχρηματοδότησης, να προχωρήσει στην υλοποίηση.

Σύμφωνα με τον κο Στυυλιανίδη, πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο συγκοινωνιών ο οποίος θα λειτουργεί με θαλάσσια ταξί και λεωφορεία. Οι στάσεις που αναμένεται να κατασκευαστούν θα είναι από 10 μέχρι 12 και θα συνδέουν το νέο λιμάνι με διάφορα σημεία ακόμα και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λεμεσού, με τελευταία την περιοχή του Le Meridien.  

Σημειώνεται ότι η μελέτη εκπονείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SUMPORT που αφορά στην βιώσιμη κινητικότητα σε λιμάνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Απρίλιο του 2019, όταν και θα αρχίσει η αξιολόγηση των δεδομένων.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ