Νέοι και «χουβαρντάδες» πελάτες μπαίνουν στον κυπριακό τουρισμό

Νέες χώρες μπαίνουν στο πελατολόγιο του κυπριακού τουρισμού, καθιστώντας ευοίωνες τις προοπτικές για την «βαριά βιομηχανία» της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απώλειες από τους «παραδοσιακούς» επισκέπτες

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου

Πέραν από τους παραδοσιακούς πελάτες οι οποίοι συνεχίζουν να «ψηφίζουν» την Κύπρο για τις διακοπές τους, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, οι Σκανδιναβικές Χώρες και το Ισραήλ, φαίνεται ότι το πελατολόγιο του κυπριακού τουρισμού ενισχύεται με χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υφυπουργείο Τουρισμού, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν -και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται- από ομάδα του Υφυπουργείου , εκστρατείες ενημέρωσης, επισκέψεις και διάφορες άλλες δράσεις που στοχεύουν στο να γνωστοποιήσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να πετύχουν συνεργασίες με φορείς του τουρισμού στις προαναφερθείσες, αλλά και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις όπως η Πολωνία, φαίνεται ότι οι κινήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού αποδίδουν καρπούς αφού ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην Κύπρο από Πολωνούς. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, «η Πολωνία αν όχι από φέτος, τουλάχιστον του χρόνου θα είναι στις τρεις σημαντικότερες αγορές της Κύπρου. Μια χώρα που πριν λίγα χρόνια βρισκόταν εκτός πεντάδας».  

«Είναι απίστευτο το πόση διάθεση έχουν δείξει για ταξίδι οι Πολωνοί εν μέσω πανδημίας. Δεν τους επηρεάζει όπως φαίνεται –ψυχολογικά εννοώ- η κατάσταση της πανδημίας και οι δυσκολίες που προκύπτουν απ’ αυτήν. Πρόκειται για μια πολύ ανθεκτική αγορά», συμπλήρωσε ο Σάββας Περδίος.  

Αντίστοιχη περίπτωση με αυτή της Πολωνίας, φαίνεται να είναι και η Ουκρανία αφού οι εκεί επισκέψεις από ομάδα του Υφυπουργείου Τουρισμού πριν τα Χριστούγεννα έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω τουριστική συνεργασία.

Μάλιστα, τις δύο αυτές χώρες θα επισκεφθεί εκ νέου στο επόμενο διάστημα ο Υφυπουργός Τουρισμού για λόγους «εδραίωσης της συνεργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει».

 

Σημαντικό «χαρτί» η Γαλλία

Στο Υφυπουργείο Τουρισμού υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και σε ότι αφορά την επίσης «πολύ ανθεκτική αγορά», της Γαλλίας. Μάλιστα στην περίπτωση της Γαλλίας πέραν από τα άμεσα οφέλη που διανοίγονται για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία στην προοπτική προσέλκυσης Γάλλων τουριστών, υπάρχει επιπλέον το όφελος της περαιτέρω αεροπορικής συνδεσιμότητας που μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα» εισόδου για τουρίστες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά που «ξέρει τι θέλει και ψάχνει, την κουλτούρα, το καλό φαγητό, την γευσιγνωσία σε κρασί και γενικώς ποιοτικά προϊόντα τα οποία πλέον έχουμε» τόνισε ο κ. Περδίος.

«Η Γαλλία δείχνει να ανοίγεται με πολύ μεγάλες προοπτικές και ενδιαφέρον από την αγορά. Εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές και σε ότι αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα. Έχουν ήδη μπει κάποιες επιπλέον πτήσεις και ακούμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για να μπουν κι άλλες, από πολύ σημαντικά αεροδρόμια της χώρας», ανέφερε ο κ. Περδίος.

 

20% αυξήθηκε η κατά κεφαλήν δαπάνη το 2021

Σημαντικό ρόλο στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλκυση νέων πελατών στον κυπριακό τουρισμό, διαδραματίζουν οι αεροπορικές εταιρίες και οι συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες.

Είναι πολύ ωφέλιμο που «δύο μεγαθήρια, αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους έχουν κάνει η μία στην Λάρνακα και η άλλη στην Πάφο την βάση τους και μας δίνουν την ευκαιρία, όχι μόνο να συνδέουμε τη χώρα μας με πολλές πόλεις του κόσμου αλλά δίνουν την ευκαιρία στους ταξιδιώτες, να ξοδέψουν λιγότερα σε ότι αφορά το κόστος μεταφοράς τους και να δαπανήσουν περισσότερα λεφτά στον προορισμό τους», ανέφερε ο κ. Περδίος.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που τους τελευταίους μήνες, αφενός λόγω της αναδιαμόρφωσης στη σύνθεση του πελατολογίου και αφετέρου επειδή σε κάποιο βαθμό το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων έχει μειωθεί με τις χαμηλού κόστους εταιρίες, αυξήθηκε η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών κατά 20% σε ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα το 2021 η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη έφτασε τα 810 ευρώ περίπου, ενώ το 2019 βρισκόταν στα 680 ευρώ.

                                                                                      

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ