Τουρισμός: «Φλερτάρει» με το 85% του 2019

Ο Απρίλιος έκλεισε περίπου στο 85% του 2019 ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο στόχος του 70% - 75% για το έτος θα ξεπεραστεί - Η δυναμική της γαλλικής αγοράς και η πιθανότητα αύξησης των τιμών εισιτηρίων

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Με θετικούς ρυθμούς και στοιχεία που επιτρέπουν την αναθεώρηση προς πιο βελτιωμένους στόχους κινείται ο τουρισμός στην Κύπρο. Παρά τις αντιξοότητες από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι η ανάκαμψη στη "βαριά βιομηχανία'' της κυπριακής οικονομίας έχει ξεκινήσει για τα καλά. 

Η επιβατική κίνηση του Απρίλη έκλεισε γύρω στο 85% του 2019 και αναπτέρωσε τις ελπίδες όλης της τουριστικής βιομηχανίας. Το 1ο τετράμηνο του 2022 έκλεισε γύρω στο 70% του 2019.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η Υπεύθυνη Ανάπτυξης της Hermes Airport Μαρία Κουρούπη, τόνισε πως αναφορικά με τους επόμενους μήνες υπάρχουν επίσης πολύ καλές ενδείξεις που επιτρέπουν «να ελπίζουμε πως θα κινηθούμε γύρω στο 80% του 2019».

Ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα αναδείξουν και το πραγματικό μέγεθος από τις απώλειες της Ρωσικής και Ουκρανικής αγοράς, αφού είναι οι μήνες που επισκέπτονταν κατά τα προηγούμενα χρόνια την Κύπρο οι τουρίστες από αυτές τις χώρες.

Το αξιοσημείωτο σύμφωνα με την κυρία Κουρούπη «είναι η δυναμική που υπάρχει… Η αρχική μας εκτίμηση για το έτος που διανύουμε, ήταν γύρω στο 75% του 2019. Όμως  έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η πρόβλεψη».

Σημειώνεται ότι το 2019 που χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκριση ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, αλλά ήταν και μια από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό γενικώς.

Έντονη επιθυμία για ταξίδια

Η δυναμική στον τουρισμό είναι γενικότερη και αφορά όλη –τουλάχιστον- την Ευρώπη. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κυπριακός τουρισμός είναι να αδράξουμε αυτή τη δυναμική και να εκμεταλλευτούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα οφέλη».

Φαίνεται και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των αεροπορικών εταιριών ότι ο κόσμος παρά τις αντιξοότητες που επικρατούν κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει έντονη επιθυμία για ταξίδια. Επιπλέον υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατήσεων για ταξίδια τα οποία αναβλήθηκαν λόγω των περιορισμών της πανδημίας και τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν, όλα αυτά τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν, δίνοντας έτσι ώθηση και στις αεροπορικές αλλά και στις τουριστικές βιομηχανίες συνολικά.

Πιθανότητα ανόδου στις τιμές εισιτηρίων

Ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών στα καύσιμα δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστη την τουριστική βιομηχανία και τις αεροπορικές εταιρίες. Σύμφωνα με την κα. Κουρούπη υπάρχουν πιθανότητες να δούμε άνοδο τιμών από κάποιες εταιρίες. Ωστόσο επειδή η ζήτηση για ταξίδια είναι μεγάλη, το πιθανότερο είναι πως η όποια άνοδος των τιμών, θα είναι συγκρατημένη προκειμένου οι εταιρίες να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερους πελάτες μπορούν από τον αυξημένο ανταγωνισμό.

Η δυναμική γαλλική αγορά

Τα θεμέλια προκειμένου να καταστεί η γαλλική αγορά σημαντικός πελάτης του κυπριακού τουρισμού φαίνεται πως βάζουν οι αρμόδιοι. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται περίπου 12 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Γαλλικούς προορισμούς από 5 εταιρίες. Υπάρχει ενδεχόμενο οι πτήσεις να αυξηθούν μετά τον Ιούλιο. Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και από τη γαλλική αγορά για την Κύπρο, αλλά και το αντίστροφο. Ωστόσο πρόκειται για νέα αγορά για την οποία πρέπει να δοθεί χρόνος για να αξιολογηθεί και να αναπτυχθεί. «Οι νέες αγορές θέλουν τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια, με σκληρή δουλειά από όλους τους ιθύνοντες του τουρισμού» για να ευδοκιμήσει και να σταθεροποιηθεί η τουριστική συνεργασία, σύμφωνα με την κ. Κουρούπη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ