Κυμαίνονται στο 75% του 2019 οι αφίξεις τουριστών φέτος

Στο 75% οι αφίξεις τουριστών σε σχέση με το 2019, δηλώνει ο Περδίος

Στο 75% βρίσκονται οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο σε σχέση με το 2019, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και επεσήμανε πως εάν λάβει κανείς υπόψη τις δυσκολίες που διανύουμε, το ποσοστό χαρακτηρίζεται ως «καθόλου άσχημο».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου για την μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο, ο κ. Περδίος ανέφερε πως το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και μια χρονιά κατά την οποία καταφέραμε να έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες και με ελάχιστα προβλήματα.

Είμαστε, είπε, «ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής και σε σύγκριση με το 2021 είμαστε πολύ καλύτερα», προσθέτοντας πως «πέρσι η χρονιά έκλεισε στο 50% περίπου, σε σχέση με το 2019 και ο στόχος που τέθηκε για φέτος είναι να υπερβούμε τα περσινά αποτελέσματα».

O κ. Περδίος είπε πως φαίνεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και για το υπόλοιπο της χρονιάς και προέβη στην πρόβλεψη πως όπως διαφαίνεται σε όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβρης, θα πάνε αρκετά καλά. «Εμείς συνεχίζουμε με τα πόδια στην γη», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του που όλη αυτή η δουλειά που έγινε από το Υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, αλλά και την Hermes Airports, τα τελευταία τρία χρόνια, να ενισχύσουν υφιστάμενες αγορές, αλλά και να ανοίξουν καινούργιες, «έπιασαν τόπο την υστάτη και εκεί πραγματικά που η χώρα μας το χρειαζόταν».

Όπως είπε, «δεν θέλω να σκέφτομαι πού θα ήταν ο τουρισμός μας εάν δεν ξεκινούσε τόσο έγκαιρα αυτή η προετοιμασία, αυτή η προεργασία», σημειώνοντας πως «ο τουρισμός δεν είναι ένα κουμπάκι που το πατάς και την επομένη το πρωί έχεις τουρισμό και επισκεψιμότητα».

Αυτές οι προσπάθειες, συνέχισε, ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, με το που ξεκίνησε τις εργασίες του το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ερωτηθείς για την απώλεια της ρωσικής αγοράς, ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε πως αυτή μας έχει στοιχήσει διότι εάν δεν ήταν η απώλεια της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς, θα μιλούσαμε φέτος για μια εξαιρετική χρονιά. «Μιλούμε για απώλειες της τάξης των 800 χιλιάδων αφίξεων και αυτές οι απώλειες δεν αντικαθίστανται μέσα σε μια νύχτα», σημείωσε. Παρόλα ταύτα, είπε, «με έγκαιρο προγραμματισμό και έκτακτο πλάνο δράσης έχουμε καταφέρει να αναπληρώσουμε περίπου το 25% της χασούρας από τη ρωσική αγορά», προσελκύοντας περίπου 200 χιλιάδες αφίξεις από άλλες αγορές, τις οποίες έχουμε ενισχύσει με τις προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως Υφυπουργείο και που ήταν, «η πανδημία, η έξαρση της Όμικρον τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, και ο πόλεμος» με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κύπρος, είπε, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας πως βλέπουμε συνεχή βελτίωση του προϊόντος, άνοιγμα καινούργιων αγορών που πάντα ήθελε να έχει η Κύπρος, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες, Ιταλία και άλλες και εν μέσω δυσκολιών.  

Μελέτη για το διαμέρισμα Π. Χρυσοχούς – Πύργο Τηλλυρίας  

Ερωτηθείς για τη μελέτη που αφορά τη βελτίωση του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς και του Πύργου Τηλλυρίας, ανέφερε πως αυτή η μελέτη εντασσόταν στο πλάνο δράσης του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Νιώθαμε από την πρώτη μέρα που δραστηριοποιήθηκε το Υφυπουργείο Τουρισμού ότι απουσίαζε μια μελέτη, ένα ολιστικό πλάνο, ούτως ώστε να καταστεί ένας βιώσιμος τουριστικός προορισμός η ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς αλλά και η περιοχή Τηλλυρίας», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ Περίδος, προχώρησαν περίπου πριν 18 μήνες στην ετοιμασία όρων ώστε να διεξαχθεί μια μελέτη για τις περιοχές αυτές και δήλωσε πως τα αποτελέσματά τους έχουν δοθεί και θα παρουσιαστούν στην Πόλη Χρυσοχούς στις 26 Ιουλίου του 2022. Η μελέτη αυτή αποτελεί, συνέχισε, κάτι το πολύ σημαντικό για την Πόλη Χρυσοχούς και την ευρύτερη περιοχή Τηλλυρίας, διότι αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης και αυτές οι εισηγήσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν πλέον μέσα στην εθνική στρατηγική τουρισμού. Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να γνωρίζουν όσοι δραστηριοποιούνται ή ζουν στις περιοχές αυτές ότι πλέον και επίσημα θα υπάρξει εξειδικευμένο πλάνο δράσης που αφορά τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, με ορίζοντα το 2030. Ο κ. Περδίος είπε, τέλος, πως αξίζει και στις περιοχές αυτές να έχουν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ