Ορατός ο κίνδυνος απώλειας απευθείας πτήσεων λόγω απόσυρσης κινήτρων

Θα επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός καθώς και άλλοι παρεμφερείς τομείς σημειώνει ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής

Ορατός είναι ο κίνδυνος αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούσαν απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο να σταματήσουν τα δρομολόγια τους εάν τελικά τερματιστεί η πολιτική παραχώρησης κινήτρων προς αυτές. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις πρώτιστα στον τουρισμό, αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα.

Μιλώντας για το θέμα στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι τα κίνητρα είχαν παραχωρηθεί σε αεροπορικές εταιρείες με στόχο να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα από μη συνήθεις προορισμούς, ώστε να αυξηθεί η τουριστική ροή προς το νησί από τη μια, αλλά και να εξυπηρετηθούν Κύπριοι ταξιδιώτες που επέλεγαν να ταξιδέψουν προς τους συγκεκριμένους προορισμούς είτε για τουρισμό είτε για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε επιτυχημένη, ανέφερε ο κ. Τσιακκής καθότι υπήρξε σημαντική αύξηση των απευθείας πτήσεων από προορισμούς που ήταν ασύμφοροι για τις εταιρείες να πετάξουν στην Κύπρο και έτσι πετύχαμε να έχουμε και αυξημένη ροή τουριστών. Από τυχόν ακύρωση των κινήτρων αυτών, δεν αποκλείεται οι εταιρείες να τερματίσουν τα απευθείας δρομολόγια τους προς την Κύπρο, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς και σε άλλους παρεμφερείς τομείς, ανέφερε ο κ. Τσιακκής.

Δίνοντας και μια άλλη διάσταση στο θέμα, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι η απευθείας αεροπορική συνδεσιμότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη επιχειρηματίες που θέλουν να φέρουν την έδρα τους στην Κύπρο ή απλά να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο νησί μας. Και αυτό, όπως είπε, γιατί δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται παίρνοντας 2 ή και 3 πτήσεις μέχρι να φτάσουν εδώ. Επομένως, σημείωσε, θα πρέπει να προσμετρηθεί και αυτός ο παράγοντας πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Κληθείς να εξηγήσει πώς λειτουργούσε η συγκεκριμένη ρύθμιση και αν τα κίνητρα ουσιαστικά τα επιχορηγούσε ο Κύπριος φορολογούμενος, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι τα κίνητρα αυτά δεν περιλαμβάνοντας στον κρατικό προϋπολογισμό. Το 60% των κινήτρων προερχόταν από τα έσοδα της Hermes που προέκυπταν από τις πτήσεις αυτές και το υπόλοιπο 40% από τα έσοδα που είχε το κράτος και πάλι ως απόρροια των αυξημένων πτήσεων. Επομένως, σημείωσε το κράτος ήταν κερδισμένο από αυτή τη διευθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβέρνηση: Τερματίζει διαπραγματεύσεις με Hermes για Φάση 2 στα αεροδρόμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ