Ποντάρουμε στην Πολωνία για τη δεύτερη θέση στον τουρισμό

Πρόκειται για μια τεράστια αγορά η οποία σύντομα μπορεί να βρεθεί στη δεύτερη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ο Σάββας Περδίος

Στα ίδια επίπεδα με φέτος αναμένεται να κινηθεί και το 2023 όσον αφορά στον τουρισμό. Η επόμενη χρονιά αναμένεται εξίσου δύσκολη, ωστόσο με τις κινήσεις που έχουν γίνει όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά στον κλάδο, ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Μιλώντας στα πλαίσια της ανασκόπησης της τετραετίας της θητείας του στο υφυπουργείο, καθώς και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής τουρισμού ο Σάββας Περδίος μίλησε για την προσπάθεια εμπλουτισμού του προϊόντος και της προσέλκυσης τουρισμού από μη παραδοσιακούς προορισμούς, ένεκα και της απώλειας Ρώσων και Ουκρανών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Περδίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πολωνία ως χώρα από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικό αριθμό τουριστών, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία δεν αναμένει μείωση του τουριστικού ρεύματος, ενώ υπερθεμάτισε το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στις top20 χώρες όσον αφορά τα ποσοστά εσόδων που είχε σε σχέση με το 2019, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Αναλυτικότερα, ο Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το υφυπουργείο τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας κυρίως στις πτωχεύσεις των αεροπορικών Germania, Air Berlin και Cobalt, αλλά και του μεγάλου tour operator Thomas Cook. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στα τρία χρόνια covid και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλα τα συνεπακόλουθα που αυτή επέφερε.

Παρόλα τα πιο πάνω, ο κ. Περδίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής για το 2022 βρισκόμαστε στο 80% περίπου των αφίξεων σε σχέση με το 2019 και στο 90% των εσόδων. Όσον αφορά στο στόχο της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, ο κ. Περδίος τόνισε ότι απώτερος στόχος, είναι να εδραιωθεί η Κύπρος ως ένας ολόχρονος, ποιοτικότερος, ψηφιακά έξυπνος, πιο προσβάσιμος τουριστικός προορισμός, που σέβεται το περιβάλλον και διοχετεύει τα οφέλη από τον τουρισμό σε όλες τις περιοχές του νησιού. Επιπλέον, μέχρι το 2030 το Υφυπουργείο στοχεύει η Κύπρος να κατατάσσεται στις πρώτες 30 χώρες του δείκτη Τουριστικής Ανάπτυξης στην παγκόσμια κατάταξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας για τον τουρισμό.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι πλέον το 40% των αφίξεων προέρχεται από την ΕΕ, σε σχέση με το 25% πριν την πανδημία. Ο Υφυπουργός σημείωσε και τη συνεργασία με την Ιορδανία, για προσέλκυση μακρινών αγορών, μέσω κοινών τουριστικών πακέτων, όπως από ΗΠΑ, Καναδά, Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι, ενώ πριν την πανδημία ο τουρισμός εξαρτάτο κατά 70% από Οργανωτές Ταξιδιών, και 30% σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, τα ποσοστά σήμερα είναι 50-50, κάτι το οποίο είναι «υγιές για την αγορά», όπως είπε.

Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η χώρα μας  σήμερα βρίσκεται στην 31η θέση από τις 117 παγκόσμια του Travel and Tourism Development Index του World Economic Forum, στην 21η από τις 43 στην Ευρώπη και 6η από τις 16 της Μεσογείου. Στόχος της ΕΣΤ2030 είναι η Κύπρος να καταταχτεί στις πρώτες 30 αγορές παγκοσμίως και στις πρώτες 20 της Ευρώπης. Για αναφορά, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 28η θέση παγκοσμίως.

Όσον αφορά τον στόχο για τις αγορές μέχρι το 2030, σημειώνεται ότι η ρωσική αγορά καταλαμβάνει πλέον πολύ μικρότερο ποσοστό στους στόχους του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ενώ στους στόχους που τέθηκαν το 2020 η αγορά της Ρωσίας καταλάμβανε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, στους αναθεωρημένους στόχους του 2022 το ποσοστό της δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες αγορές, πέραν του ΗΒ. Ο κ. Περδίος επανέλαβε ότι οι αγορές της ΕΕ είναι πλέον ο στόχος για περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, ενώ, σημείωσε, ότι αναμένει μεγάλη αύξηση στο επόμενο διάστημα από την αγορά της Πολωνίας, καθώς είναι μία μεγάλη και ανθεκτική αγορά, με τουρίστες όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σύντομα δεν αποκλείεται η Πολωνία να βρεθεί στη δεύτερη θέση από πλευράς αφίξεων μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα σκαριά το πλάνο με τις διακοπές ρεύματος στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ