Ανησυχία λόγω Brexit για τον κυπριακό Τουρισμό

Πολλές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος το 2019.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους φορείς του κυπριακού τουρισμού σχετικά με τις αναταράξεις που θα επιφέρει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως αν επικρατήσει το λεγόμενο «κακό» σενάριο ή αλλιώς το «σκληρό Brexit» χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την ενιαία αγορά μέχρι τις 29 Μαρτίου, τότε αυτομάτως η οικονομική σχέση που θα συναφθεί θα είναι αυτή της «τρίτης» χώρας, κάτι που θα επιδεινώσει το κλίμα, θα δυσχεράνει τις διαδικασίες και θα ανεβάσει το κόστος του τουριστικού προϊόντος και δη σε μια εποχή που η Κυπριακή Δημοκρατία  επενδύει πολλά στις καλές τις επιδόσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον μεγαλύτερο «αιμοδότη» του κυπριακού τουρισμού, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες που επισκέφθηκαν την Κύπρο για το 2018 άγγιξαν τους 1.327.805. 

Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου Χάρης Λοϊζίδης κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες, παραδέχτηκε την παράμετρο του Brexit, εισάγοντας ωστόσο στην συζήτηση και άλλες προκλήσεις. 

«Παρά την καλή πορεία και τις αδιαμφισβήτητες περιπτώσεις που έχει επιτύχει ο κυπριακός τουρισμός, πιστεύουμε ότι το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Πέραν του Brexit το οποίο έχει φέρει αβεβαιότητα τόσο στους τουρίστες, όσο και στους επαγγελματίες, καθώς η Κύπρος είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την βρετανική αγορά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν», είπε. 

Όπως εξήγησε, οι αγορές οι οποίες είχαν επηρεαστεί αρνητικά στο παρελθόν λόγω της διεθνούς συγκυρίας, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, ανέκαμψαν το 2017 και πέτυχαν σημαντικές αποδόσεις το 2018 κι επανέρχονται δυναμικά. Συνέστησε δε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το τουριστικό προϊόν της Κύπρου να διατηρηθεί στην ίδια καλή ποιότητα, συγκρατώντας παράλληλα τις τιμές στα ίδια επίπεδα. 

«Οι επιχειρηματίες επένδυσαν αρκετά χρήματα για αναβάθμιση και αύξηση των κλινών και τώρα πρέπει να προσέξουν το κόστος. Παράλληλα, οι αυξήσεις που έρχονται με το νέο έτος, αφενός όσον αφορά στις κοινωνικές ασφαλίσεις, αλλά και το κόστος που θα επιφέρει το Γενικό Σχέδιο Υγείας, αναμένεται να δυσκολέψουν τους εργοδότες», είπε και πρόσθεσε ότι στη ζυγαριά των προκλήσεων παραμένει η έλλειψη προσωπικού η οποία έχει παρατηρηθεί, κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στην περιοχή της Λεμεσού. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ