Ιούλιο - Αύγουστο το ένα τρίτο τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Κύπρο

Οι χαμηλότεροι αριθμοί καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο (194 χιλιάδες 152) και τον Ιανουάριο (199 χιλιάδες 220)

Γύρω στο ένα τρίτο των τουριστικών διανυκτερεύσεων στην Κύπρο, αλλά και κατά μέσο όρο στην ΕΕ, για το έτος 2022, καταγράφηκαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό επεξηγηματικό άρθρο, τα δεδομένα καταγράφουν το πώς επηρεάζει η εποχικότητα τον τουρισμό όσον αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα.

Το 2022 στην ΕΕ παρατηρήθηκαν οι παραδοσιακές εποχικές τάσεις, με τον Αύγουστο να είναι ο μήνας με την περισσότερη κινητικότητα (18% των διανυκτερεύσεων για το έτος, που αντιστοιχεί σε 478 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και τον Ιούλιο (16%, 440 εκατομμύρια) να ακολουθεί πολύ κοντά.

Αντίθετα, οι μήνες με τα χαμηλότερα μερίδια διανυκτερεύσεων ήταν ο Ιανουάριος (3%, 89 εκατομμύρια) και ο Φεβρουάριος (4%, 111 εκατομμύρια).

Στην Κύπρο, οι μήνες με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις ήταν επίσης, με μικρή διαφορά μεταξύ τους, ο Αύγουστος (2 εκατομμύρια 563 χιλιάδες 918 διανυκτερεύσεις) και ο Ιούλιος (2 εκατομμύρια 563 χιλιάδες 425 διανυκτερεύσεις). Οι χαμηλότεροι αριθμοί καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο (194 χιλιάδες 152) και τον Ιανουάριο (199 χιλιάδες 220).

Όσον αφορά τις αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα, σημαντικό ποσοστό στην ΕΕ καταγράφηκε επίσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (14% για κάθε μήνα, 127 και 128 εκατομμύρια αφίξεις, αντίστοιχα).

Στην Κύπρο, ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούλιο (481 χιλιάδες) και τον Αύγουστο (450 χιλιάδες).

Όπως σημειώνεται, η περίοδος αιχμής των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ (καθώς και στην Κύπρο) είναι πιο έντονη σε σχέση με την περίοδο αιχμής των αφίξεων, κάτι που δείχνει πως οι τουρίστες τείνουν να μένουν περισσότερο στις χώρες τις οποίες επισκέπτονται τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ενδεχομένως αντιστοιχεί στις κύριες διακοπές τους. Η τάση αυτή αυτή αυξάνει τη ζήτηση για καταλύματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν οι μήνες αιχμής για τις διανυκτερεύσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ το 2022. Αυτή η τάση ήταν πιο έντονη στην Κροατία (59% των διανυκτερεύσεων το 2022), τη Βουλγαρία (48%) και την Ελλάδα (43%), και λιγότερο έντονη στη Μάλτα και τη Φινλανδία (αμφότερες 25%) και στη Γερμανία (26%).

ΚΥΠΕ 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα Απολαβών για το 2022 ξεκινά η Στατιστική Υπηρεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ