Μουδιασμένοι οι Βρετανοί τουρίστες για Κύπρο λόγω αβεβαιότητας

Η αβεβαιότητα προκαλεί πονοκέφαλο στον κυπριακό Τουρισμό.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

«Μούδιασμα» λόγω της αβεβαιότητας για το Brexit επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στις κρατήσεις για τουριστικά πακέτα προς την Κύπρο, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Γιάννης Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η επικείμενη μείωση ενδέχεται να φτάσει το 7% του περσινού συνόλου.

Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο φαινόμενο ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια «αναληθή» δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου τα οποία αναφέρονται σε προβλήματα όσον αφορά στην έκδοση ταξιδιωτικής βίζας, καθώς και άλλα ταξιδιωτικά ζητήματα τα οποία, ακόμα και σε περίπτωση μη συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις πτήσεις και τα τουριστικά πακέτα μέχρι τα τέλη του 2020.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα προκαλεί προβληματισμό στους επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς η υποτίμηση της στερλίνας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των επισκεπτών θα επηρεάσουν την δραστηριότητα, με πιθανό το ενδεχόμενο εν τέλει να προτιμηθούν πιο φθηνοί ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, χώρες που σταδιακά ανακάμπτουν.

«Εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού προς την χώρα μας, αφού το 2018 μας επισκέφθηκαν περίπου 1.330.000 τουρίστες από την συγκεκριμένη χώρα, αριθμός που αποτελεί το 34% του εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο, είναι φυσικό αυτή η αβεβαιότητα να μας επηρεάζει», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διατήρηση του τουρισμού στα ίδια επίπεδα, διευκρινίζοντας ότι τα πάντα ενδέχεται να αλλάξουν αναλόγως των εξελίξεων στο πολιτικό σκέλος του Brexit.

Η πτώση της Germania μάς κοστίζει

Σύμφωνα με τον κο Μιχαηλίδη, η πτώση της αεροπορικής εταιρίας Germania προκαλεί νέο πονοκέφαλο στον κυπριακό Τουρισμό, καθώς το «κενό» που δημιουργείται με την διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την Γερμανία ανέρχεται περίπου στις 40.000 άτομα.

Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη εταιρία εκτελούσε περί τις 12 πτήσεις μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, ενώ οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες σε συνεργασίας με τους αντιπροσώπους τους στο νησί, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις μέσω άλλων αερογραμμών.

Προβολή του ψευδοκράτους ως τουριστικός προορισμός

Όσον αφορά στην εμφάνιση τουριστικών διαφημίσεων για λογαριασμό των κατεχομένων στο μετρό του Λονδίνου και μάλιστα σε πολύ κεντρικούς σταθμούς όπως το Covent Garden,  σύμφωνα με τον κο Μιχαηλίδη το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.

«Το ψευδοκράτος προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστικό ως τουριστικός προορισμός. Το θέμα είναι γνωστό σε όλους μας και κυρίως στο Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο χειρίζεται το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς το παρακολουθούμε με προσοχή», είπε αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω, λόγω της πολιτικής διάστασης που υπάρχει.

Τέλος, κατέληξε ότι οι επαγγελματίες του Τουρισμού είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.