Κομισιόν: Πρώτη στην Ευρώπη η Κύπρος με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης

Η Κύπρος για το 2022 είναι συμμορφωμένη κατά 99,2% με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης

Στην πρώτη θέση στην Ευρώπη κατατάσσεται η Κύπρος για τα καθαρότερα νερά κολύμβησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος για το 2022 είναι συμμορφωμένη κατά 99,2% με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή. 

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας 119 από τα 120 σημεία νερών κολύμβησης της Κύπρου, με μόλις ένα σημείο να μην έχει λάβει ταξινόμηση ακόμη λόγω περιορισμένου αριθμού δειγματοληψιών, αναφέρει το Υπουργείο.

Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Κύπρο στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία με 96,9% και ακολουθούν η Ελλάδα με 96,6% και η Κροατία με ποσοστό 95,6%.  

Για την κολυμβητική περίοδο του 2022, η οποία είχε διάρκεια από 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 120 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ετήσια αξιολόγηση των ευρωπαϊκών κολυμβητικών περιοχών δείχνει πόσο καλά εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πού θα πάνε για να απολαύσουν τις περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη.

«Η άμεση σχέση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με την υγεία και το περιβάλλον είναι αυτονόητη», αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό και επομένως τα εξαιρετικά αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας και την τουριστική δραστηριότητα.

«Αυτή η επιτυχία και πρωτιά, που τιμά την Κύπρο, οφείλεται στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος, που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΥΠΟΙΚ θα στηρίξει το ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία ενώπιον Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ