Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα καθίσματα των αεροπλάνων;

Οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν χαμηλό κόστος και οι επιβάτες διαμαρτύρονται για «βασανιστήρια»

Όπως συμβαίνει με πολλούς από όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο αυτές τις ημέρες, η Τίνα Ντίξον, μισεί το πόσο άβολα είναι τα καθίσματα στα αεροπλάνα. «Είναι μία νέα μορφή καρέκλας βασανιστηρίων» λέει η 62χρονη στη Wall Street Journal.

Οι επιβάτες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για το πώς τα καθίσματα των αεροπορικών γίνονται ολοένα και πιο «βασανιστικά». Πολύ στενά, χωρίς επαρκή χώρο για τα πόδια – ειδικά για τους ψηλούς – με υπερβολικά λεπτά μαξιλάρια. Οι πολιτικοί άρχισαν να ακούν. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Στο Κογκρέσο προωθείται νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν συγκεκριμένους κανόνες για το μέγεθος των καθισμάτων και τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Αυτή τη στιγμή οι ρυθμιστικοί κανόνες στις ΗΠΑ καλύπτουν το πλάτος των διαδρόμων και τον αριθμό των θέσεων που επιτρέπονται σε κάθε αεροσκάφος. Ωστόσο δεν ορίζουν ελάχιστο μέγεθος για τα καθίσματα. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει υποστηρίξει ενώπιον δικαστηρίου πως δεν χρειάζεται να θέσει ειδικά πρότυπα για τα καθίσματα, παρά μόνο εάν το κρίνει απαραίτητο για την ασφάλεια των επιβατών και όχι για την άνεσή τους.

Πέρυσι δέχθηκε ωστόσο περισσότερα από 26.00 δημόσια παράπονα για το θέμα των καθισμάτων σε λιγότερο από ένα τρίμηνο. «Τα καθίσματα είναι αποκρουστικά. Έχουν γίνει για τους ανθρώπους της δεκαετίας του ’40 και του ’50. Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν άνθρωπο με ύψος 1.80μ και άνω ή 100 κιλά. Είναι πραγματικά επώδυνες οι πτήσεις σήμερα» έγραψε ένας εξοργισμένος επιβάτης. Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλα τα σχόλια που έχει λάβει.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα σε επιβάτες που θέλουν την άνεσή τους να πληρώσουν για πιο φαρδιά καθίσματα και έξτρα χώρο για τα πόδια τους. Ωστόσο οι τιμές των απλών εισιτηρίων έχουν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, οπότε είναι ελάχιστοι αυτοί που κάνουν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Και η κατάσταση αυτή δεν έχει να κάνει απλά με τη δυσφορία ή με το γεγονός ότι πληρώνεις μία υπηρεσία που δεν σε ικανοποιεί. Ειδικοί εξηγούσαν πως στη Wall Street Journal πως τα τόσο περιοριστικά καθίσματα μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά στα γόνατα – ειδικά εκείνων που ταξιδεύουν συχνά.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η δουλειά δεν είναι το παν - Απλές συμβουλές για να «βγείτε από την πρίζα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ