Πρόστιμα εκατομμυρίων στην Airbnb στο Παρίσι

Ο νόμος στη Γαλλία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν να νοικιάσουν βραχυπρόθεσμα τα σπίτια τους αλλά για μέχρι 120 μέρες το χρόνο.

Την έντονη αντίδραση της Airbnb προκάλεσε η απόφαση των γαλλικών αρχών να επιβάλουν πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών, με την κατηγορία ότι έκανε παράνομες διαφημίσεις.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κατηγόρησαν τις αρχές στη γαλλική πρωτεύουσα και σημαντικό τουριστικό προορισμό ότι υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και ότι η απόφαση τους να επιβάλουν αυτό το τεράστιο πρόστιμο έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κανόνες που βάζει ο Δήμος του Παρισιού είναι «αναποτελεσματικοί, υπερβολικοί και έρχονται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» δήλωσε η εκπρόσωπος της Airbnb μετά τη συνέντευξη της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, στην οποία ανακοίνωνε ότι οι αρχές στη γαλλική πρωτεύουσα κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας για τουλάχιστον 1000 παράνομες διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Ο νόμος στη Γαλλία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν να νοικιάσουν βραχυπρόθεσμα τα σπίτια τους αλλά για μέχρι 120 μέρες το χρόνο. Οι ιδιοκτήτες έχουν επίσης την υποχρέωση να καταχωρούν τις δουλειές τους στις τοπικές αρχές και οι διαφημίσεις πρέπει να περιέχουν τον αριθμό της καταχώρησης.

Μετά από ελέγχους που έγιναν στο Παρίσι βρέθηκαν τουλάχιστον 1.000 διαφημίσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Airbnb, οι οποίες δεν ήταν σύννομες, υποστήριξε η Ινταλγκό. Όπως εξήγησε κάθε μια από αυτές τις διαφημίσεις θα φάει πρόστιμο έως 12.500 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Airbnb αμφισβητεί τις κατηγορίες λέγοντας ότι έχει ήδη λάβει μέτρα προσαρμογής σε πολλές τουριστικές πλατφόρμες για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών στο Παρίσι να νοικιάσουν τις οικίες τους σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Όμως, οι αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν την Airbnb ότι ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των ενοικίων και ότι ταυτόχρονα δημιουργεί έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση για τους ντόπιους.

Η εταιρεία πάντως απάντησε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Πηγή: economistas.gr