Αναβαθμίζεται το απολυτήριο του ΑΞΙΚ

Η κυπριακή οικονομία και η ξενοδοχειακή – τουριστική βιομηχανία χρειάζεται αυτούς τους απόφοιτους και πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προχωρήσει η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης για τη μετακίνηση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου (ΑΞΙΚ), από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας, στις οποίες εμπίπτει σήμερα, στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε τα προβλήματα και προοπτικές στη λειτουργία του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) και την προσφορά του στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση του Ινστιτούτου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, το ΑΞΙΚ μεταφερόμενο στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας θα τεθεί κάτω από τον Φορέα Διασφάλισης της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Κάνοντας λόγο για σοβαρότατα βήματα μπροστά, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το ΑΞΙΚ μετεξελίσσεται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα, διασφαλίζεται η ποιότητα του απολυτηρίου στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος εκπαίδευσης με δυνατότητα του φοιτητή να προχωρήσει σε τετραετές πρόγραμμα, που θα είναι και στην αγγλική γλώσσα.
 
Η κυπριακή οικονομία και η ξενοδοχειακή – τουριστική βιομηχανία χρειάζεται αυτούς τους απόφοιτους και πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προχωρήσει η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, είπε συμπληρώνοντας ότι το ΑΞΙΚ προσφέρει εκπαίδευση η οποία είναι πλησίον της επαγγελματικής πράξης.
 
Πρόγραμμα Μουσικών Ταλέντων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, όπως είπε ο Πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννης, κάλεσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως με τη σύμφωνη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συνεχίσει και ολοκληρώσει το πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά (μέχρι τον Αύγουστο 2019) με τον ίδιο διευθυντή και με διάλογο να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας.
 
Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας, για τη διακοπή του προγράμματος μουσικών ταλέντων από το  Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε πως το πρόγραμμα αξιολογείται ως άκρως θετικό και επέφερε πολύ καλά αποτελέσματα.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε στη συνέχεια ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου με απόλυτο γνώμονα την αντιπαράθεση και τις διαφορές που είχαν με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του προγράμματος, μπήκε στη λογική να αποφασίσει με τρόπο που επηρεάζει τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών και να διακόψει το πρόγραμμα.
 
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, αφού παρατήρησε πως με βάση τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή πρέπει να γίνουν σειρά βελτιώσεις στη λειτουργία του προγράμματος, είπε ότι ωστόσο δεν θα έπρεπε το Πανεπιστήμιο να διακόψει το πρόγραμμα.
 
Γεννάται το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει το πρόγραμμα να συνεχίσει υπό το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή θα πρέπει να επιστρέψει στο Υπουργείο Παιδείας, σημείωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι τερματίστηκε η σύμβαση με τον εκπαιδευτή του προγράμματος, επειδή ανάρτησε βίντεο το όποιο συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά και ερωτηθείς εάν τελικά εργάζεται ή όχι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στο πρόγραμμα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως υπάρχει ανανέωση του συμβολαίου σε μηνιαία βάση.
 
Είπε ακόμα πως αν κριθεί ότι η διαφορά καλλιτεχνικού διευθυντή και Πανεπιστημίου Κύπρου χρήζει έρευνας ή και εμπλοκής της Αστυνομίας, να γίνει, αλλά θα πρέπει το πρόγραμμα να συνεχίσει να λειτουργεί, και το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Γενικό Ελεγκτή να  λύσουν τις διαφορές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ