«Ο καταναλωτής θα πληρώσει πάλι τη νύφη» - Τι ισχύει για ταξίδια στο Ισραήλ

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών εξηγεί τι ισχύει σε σχέση με τις ακυρώσεις ταξιδιών και ποιοι δικαιούνται επιστροφές χρημάτων

Δύσκολο έως ακατόρθωτο είναι για τους καταναλωτές να λάβουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν είτε σε πτήσεις προς το Ισραήλ, είτε για διαμονή στη γείτονα χώρα. 

Δεδομένου πως τα αεροδρόμια της χώρας δεν έχουν κλείσει, παρά τις συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθίσταται ιδιαίτερα πολύπλοκο για τους καταναλωτές να διεκδικήσουν οποιεσδήποτε επιστροφές χρημάτων. 

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» είναι δύο οι πτυχές που άπτονται του συγκεκριμένου ζητήματος. 

Νομοθετικό κενό στις διαδικτυακές κρατήσεις

«Η πρώτη πτυχή αφορά την περίπτωση που οι καταναλωτές έκλεισαν οι ίδιοι ξεχωριστά το αεροπορικό τους εισιτήριο και ξεχωριστά το ξενοδοχείο που θα διέμεναν. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία να τους καλύπτει και εναπόκειται σε μία δικαστική διαδικασία εάν θέλουν να διεκδικήσουν οτιδήποτε». Πρόκειται, όπως επισήμανε, για αστική διαφορά και μπορούν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. 

Η δεύτερη πτυχή συνδέεται με τις κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων. Σε αυτή την περίπτωση, οι καταναλωτές μπορούν να κινηθούν μέσω των κυπριακών δικαστηρίων. 

Ωστόσο, έαν έκαναν τις κρατήσεις τους διαδικτυακά με Ισραήλ, ο κ. Δρουσιώτης είπε πως δεν βλέπει να υπάρχει «σωτηρία» για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, εκτός και αν συμφωνήσουν με εκείνες τις πλευρές που έκαναν τις συναλλαγές στο Ισραήλ για να τους επιστραφούν. 

Τι ισχύει για τις οργανωμένες εκδρομές 

Στη συνέχεια, ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που καλύπτονται νομοθετικά και οι οποίες αφορούν τις οργανωμένες εκδρομές. Όπως αποκάλυψε, ο Σύνδεσμος έχει λάβει αρκετά παράπονα που σχετίζονται κυρίως με θρησκευτικές εκδρομές. 

«Η νομοθεσία προβλέπει ότι στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», οι οποίες ορίζονται αναλυτικά ποιες είναι, «καθορίζεται ότι εκεί που δεν υπάρχει η δυνατότητα να πας στον τόπο προορισμού ή η δυνατότητα να εκτελεστεί το πακέτο για το οποίο έχεις πληρώσει, ο καταναλωτής δικαιούται όλα τα λεφτά του πίσω χωρίς καμία χρέωση».

«Στην περίπτωση όμως που είναι για οποιοδήποτε άλλο λόγο ή εάν οι αεροπορικές πτήσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δεν υπάρχει δηλαδή οποιοδήποτε πρόβλημα στη μεταφορά, αλλά ούτε και στην εκτέλεση του πακέτου τότε ο καταναλωτής δεν δικαιούται την πλήρη επιστροφή των χρημάτων του, αλλά ο διοργανωτής δικαιούται να αφαιρέσει τα οποιαδήποτε έξοδα έχει κάνει. Δηλαδή, αν προέβη σε πληρωμές ξενοδοχείων στο Ισραήλ, λεωφορείων ή άλλων κομίστρων, αυτά που πλήρωσε τα αποκόπτει από τον καταναλωτή», περιέγραψε ο κ. Δρουσιώτης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «ο καταναλωτής δικαιούται ό,τι περισσέψει, αλλά σε αυτή την περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης του πακέτου, υπάρχουν και οι όροι των διοργανωτών ταξιδίων που προνοούν ότι εάν η ακύρωση γίνει λιγότερες από 21 μέρες πριν από την διεξαγωγή του ταξιδιού δεν διακαιούσαι οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων». 

Ένα άλλο ζήτημα που εντοπίζεται είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, και η έλλειψη ρευστότητας από τους διοργανωτές ταξιδίων, κάτι που είχε καταγραφεί έντονα και κατά την περίοδο της πανδημίας, οπόταν και οι καταναλωτές δεν έλαβαν ποτέ χρήματα τα οποία δικαιούνταν. 

Κλείνοντας ο κ. Δρουσιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς φαίνεται πως ο καταναλωτής πάλι θα πληρώσει τη νύφη»

Διαβάστε επίσης: Έρχονται εντός των ημερών τα μέτρα κατά της ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ