Ξενοδόχοι: Χαμηλότερες πληρότητες το πρώτο τετράμηνο του 2024 στην Πάφο

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό κάνουν τον κόσμο πιο συγκρατημένο.

Το πρώτο τετράμηνο του 2024 στα ξενοδοχεία της Πάφου οι πληρότητες κυμαίνονται πιο χαμηλά σε σύγκριση με το 2023,  σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Εβελίνα Κωμοδρόμου, η οποία ανέφερε πως τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό κάνουν τον κόσμο πιο συγκρατημένο.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Κωμοδρόμου σημείωσε πως σ’ αυτό συνέβαλε η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ, και πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 η αγορά του Ισραήλ στην επαρχία Πάφου είχε σημειώσει σημαντική αύξηση.

Επίσης, συνέχισε, ανασταλτικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών φέτος είναι πολύ πιο νωρίς, με αποτέλεσμα αυτό να ενθαρρύνει κάποιους να επιλέξουν άλλους προορισμούς όπως είναι η Τουρκία και η Ισπανία.

Η κ. Κωμοδρόμου επεσήμανε επίσης πως  η στασιμότητα στην αγορά αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει μια καλή δυναμική από την αγγλική αγορά.  Η κ. Κωμοδρόμου εκτίμησε πως λόγω αυτής της στασιμότητας το πρώτο τετράμηνο του 2024 η χρονιά ίσως να μην κυμανθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Εν αναμονή του Αγ. Βαλεντίνου

Ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε πως το 60% των ξενοδοχείων περίπου παραμένουν εκτός λειτουργίας αυτή την περίοδο στην επαρχία Πάφου. Πρόσθεσε πως αυτά που παραμένουν σε λειτουργία καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 50% ή  του 60% ή και του 70% με το τίμημα μιας χαμηλής ανταγωνιστικής τιμής.  

Πρόσθεσε πως ανταγωνιστές αυτή την περίοδο της Κύπρου είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος προορισμοί δηλαδή με πιο χαμηλό βιωτικό επίπεδο. Επίσης είπε πως στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη επισκεψιμότητα  από την κυπριακή αγορά στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου.

Αλλάζει το προφίλ των πελατών

Η κ. Κωμοδρόμου σημείωσε ακόμη πως έχει αλλάξει το προφίλ των πελατών, σημειώνοντας πως τουρίστες από Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία  και Γερμανία επιλέγουν την επαρχία Πάφου για διακοπές. Σημείωσε πως οι νέες πτήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου έφεραν στην επαρχία ένα άλλο προφίλ πελατών.

Είπε ακόμη πως λόγω της νομοθεσίας που έχει ενθαρρύνει τα Airbnb  και άλλα καταλύματα που έχουν αδειοδοτηθεί αυτό το διάστημα υπάρχει το προφίλ του τουρίστα που επιλέγει να διαμείνει σ’αυτού του είδους τα καταλύματα.

Παρατήρησε ακόμη πως σημειώνεται μεγάλη αύξηση των καταλυμάτων είτε μη αδειούχων είτε αδειούχων.

Ερωτηθείσα για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ξενοδόχοι η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε πως το εργατικό δυναμικό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Σίγουρα είπε, η Κυβέρνηση έχει αλλάξει την τακτική όσον αφορά την εργοδότηση από τρίτες χώρες, σημειώνοντας πως έχουν γίνει συναντήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο και πως υπάρχει κατανόηση και προβληματισμός. Για αυτό συνέχισε, «έχουμε εφαρμόσει και νέες διαδικασίες όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών των αιτήσεων από τρίτες χώρες».

Φέτος συνέχισε, ξεκίνησαν οι διαδικασίες πολύ πιο νωρίς για την εργοδότηση αυτών των ατόμων παρότι υπάρχουν ακόμη κάποιες καθυστερήσεις. Η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε πως πρέπει να ενισχυθεί ο χώρος εργασίας των ξενοδοχείων, αφού κάποιοι Κύπριοι έχουν εγκαταλείψει τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και κάποιοι ξένοι που εργάζονταν στην Κύπρο έχουν φύγει.

Ακολούθως, αναφέρθηκε και στα έργα που διεξάγονται στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου λέγοντας πως η καθυστέρηση τους  προβληματίζει τους ξενοδόχους της Πάφου και αναφέροντας πως αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα.

Υπάρχει δυστυχώς μεγάλη ταλαιπωρία των τουριστών και αυτό αντικατοπτρίζεται στα σχόλια σε ιστοσελίδες και διάφορα φόρουμς. Το κέντρο της Πάφου έχει γίνει πανέμορφο ωστόσο τα έργα στην τουριστική περιοχή έχουν καθυστερήσει πολύ, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Το Booking προειδοποιεί τους ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ