Ανάρπαστα τα δωμάτια για τα τριήμερα - Τρίβουν τα χέρια οι ξενοδόχοι

... ή τουλάχιστον όσοι παρέμειναν ανοιχτοί - Τι λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ για τις κρατήσεις και τις τιμές στις ξενοδοχειακές μονάδες

Νωρίς αρχίζει φέτος η σεζόν για κάποιους ξενοδόχους - τουλάχιστον για όσες μονάδες παραμένουν ανοιχτές αυτή την περιοδο - με τους επισκέπτες να φέρουν όμως.. κυπριακό διαβατήριο. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από τα τρία διαδοχικά τριήμερα, τα οποία οι Κύπριοι φαίνεται πως φέτος θα τιμήσουν… δεόντως! 

Την αυλαία των τριημέρων ανοίγει η αργία της Καθαράς Δευτέρας, στις 18 Μαρτίου, η οποία συνοδεύεται από τους εορτασμούς του καρναβαλιού κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ ακολουθούν οι εθνικές αργίες της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε πως διαχρονικά αυτές τις μέρες η Λεμεσός έχει την τιμητική της, αφού θεωρείται η κατ’ εξοχήν πόλη του Καρναβαλιού. 

Όπως σημείωσε, τα ξενοδοχεία της πόλης καταγράφουν υψηλές πληρότητες, οι οποίες προέρχονται κυρίως είναι από τον εγχώριο τουρισμό, διευκρινίζοντας παράλληλα, πως πρόκειται για μία ή δύο διανυκτερεύσεις το πολύ. “Τα λιγοστά ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά σφύζουν από ζωή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσουνίδης, αφενός λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει από πλευράς ντόπιων και αφετέρου επειδή αυτή την περιοδο αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες είναι κλειστές.

Επιλέγουν και βουνό οι Κύπριοι

Κινητικότητα υπάρχει και στις άλλες επαρχίες ενόψει τριημέρων, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, με τον ίδιο να διαπιστώνει πως “οι συμπατριώτες μας άδραξαν την ευκαιρία για να κάνουν τις κρατήσεις τους για ολιγοήμερες διακοπές”, προσθέτοντας πως “είναι ένας τρόπος για να αποδράσουν”. Ειδικότερα, υπέδειξε πως ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφεται και στα ορεινά, όπως επίσης και στην επαρχία Πάφου, αλλά και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, παρά το γεγονός πως είναι πάρα πολύ λίγα τα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά. 

Σε ό,τι αφορά πάντως τις ορεινές περιοχές, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως αναπτύσσονται και σε υποδομές και σε σχέση με τα τουριστικά καταλύματα, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως όλη αυτή η προσπάθεια θα διανθίσει μελλοντικά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. 

Ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής υπάρχουν αρκεί να τις εντοπίσετε 

Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχουν ευκαιρίες της “τελευταίας στιγμής”, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε καταφατικά, αναφέροντας πως αν το ψάξει καλά κάποιος το πιθανότερο είναι πως θα βρει κάποιες ευκαιρίες, λέγοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να κάνει καλή έρευνα και να διαλέξει μεταξύ 2 ή 3 επιλογών. 

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι τιμές 

Ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρθηκε ακόμη και στο κόστος, επισημαίνοντας πως σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, χωρίς να αποκλείει, ωστόσο, να εντοπίζονται μικρές αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Εστιάζοντας στο κομμάτι των τιμών, είπε πως στο πλαίσιο της μεγάλης ταξιδιωτικής έκθεσης που διενεργείται αυτή την περίοδο στο Βερολίνο, η κυπριακή αντιπροσωπεία άκουσε διάφορα σχόλια από τους τουριστικούς εταίρους της χώρας μας, μεταξύ αυτών, και πως “η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κινείται πολύ κοντά στο value for money όσον αφορά το κόστος”.  Όπως περιέγραψε, στην προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική η βιομηχανία, οι πλείστοι των επιχειρηματιών του κλάδου έχουν απορροφήσει τα αυξημένα κόστη που απορρέουν, ανάμεσα σε άλλα, από το κόστος ενέργειας, του προσωπικού, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των αυξημένων επιτοκίων. 

“Οπόταν οι αυξήσεις δεν είναι αναλογικές της αύξησης του κόστους και εξού και φαίνεται ότι αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από τους τουριστικούς μας εταίρους”, υπογράμμισε.  

Διαβάστε επίσης: Ποιο ελληνικό νησί είναι No 1 στις επιλογές του Conde Nast Traveler για το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ