Τουρισμός: Η εποχικότητα στέλνει χιλιάδες κόσμο στην ανεργία

Τι ανέφεραν για το συγκεκριμένο πρόβλημα ο υφυπουργός Τουρισμού και ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου

Η πράσινη μετάβαση, η βιωσιμότητα και η αειφορία στον τομέα του τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΤΕΚ την Πέμπτη, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, πρεσβευτών, κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών από τον χώρο της ξενοδοχειακής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, στο συνέδριο, κατά το οποίο συζητήθηκαν επίσης οι νέες τάσεις και προκλήσεις του τομέα της φιλοξενίας και ο ρόλος του κυπριακού και ελλαδικού τουρισμού στις οικονομίες των δύο χωρών, συμμετείχαν πέραν των 250 ατόμων, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι από μεγάλους οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται, χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι το Υφυπουργείο εργάζεται μεθοδικά και με πλάνο, με βασική προτεραιότητα την οικοδόμηση του ανθεκτικού τουρισμού, επισημαίνοντας πως «πίσω από την έννοια βιώσιμος τουρισμός βρίσκεται πρωτίστως ο σεβασμός προς τους ανθρώπινους αλλά και τους φυσικούς μας πόρους».

Συμπληρώνεται πως ο κ. Κουμής αναφέρθηκε επίσης  στις προκλήσεις και τα προβλήματα στον τομέα του τουρισμού εστιάζοντας στην εποχικότητα, την οποία χαρακτήρισε ως ένα δύσκολο θέμα που συνδέεται με πολλές παραμέτρους, για το οποίο όμως υπάρχουν σχεδιασμοί.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε θέσει το ζήτημα μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου επιμένοντας ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και έχουμε καταθέσει ξεκάθαρη πρόταση. Ως Υφυπουργείο σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο», προσέθεσε επί του θέματος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης σχολίασε ότι ένα εκ των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός είναι η εποχικότητα, η οποία στέλνει χιλιάδες κόσμο στην ανεργία, και το οποίο πρέπει να επιλυθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς συλλογικά, μέσα από ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Προστίθεται πως από την πλευρά του, ο ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας Μύρων Φλουρής επικεντρώθηκε στον παράγοντα της ανθρώπινης φιλοξενίας τονίζοντας ότι είναι αυτή που κάνει τη μεγάλη διαφορά στον τομέα του τουρισμού, ενώ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Θάνος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΣΕΤΕ και ΣΤΕΚ, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργήσει ένα πεδίο προστιθέμενης αξίας μεταξύ των δύο χωρών, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προορισμών.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ. Άντζελα Γκερέκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και πως δεν υπάρχει ποιοτικός τουρισμός αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, προσθέτοντας ότι «ο επισκέπτης είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας και αυτό που πρέπει να του προσφέρουμε είναι αυθεντικές, εξατομικευμένες εμπειρίες».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στις εργασίες του συνεδρίου, η Destination Manager Cyprus & Malta της TUI Tracey Steele αναφέρθηκε στις μελλοντικές τάσεις στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας ότι η αγορά μεγαλώνει και η βιωσιμότητα είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδηθεί, προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην εξειδίκευση και εξατομίκευση εμπειριών, εστιάζοντας στα βασικά μας πλεονεκτήματα».

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο  Γραμματέας του ΣΤΕΚ Σωκράτης Σολομίδης τόνισε ότι η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει ως προορισμός ταυτόχρονα μια πλειάδα προκλήσεων, όπως η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, τα αυξημένα επιτόκια που επιβαρύνουν αισθητά το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, τα τεχνικά προβλήματα με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, τα οποία προέκυψαν τους τελευταίους μήνες και μπορεί να οδηγήσουν σε ακυρώσεις πτήσεων ή ακόμα και ολόκληρων δρομολογίων, καθώς και στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η οποία οξύνεται χρόνο με τον χρόνο.

Παράλληλα με το συνέδριο, στον χώρο λειτουργούσε έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονταν στην τουριστική βιομηχανία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του κλάδου, την οποία εγκαινίασε ο Υφυπουργός Τουρισμού, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων από 1η Απριλίου - «Μέχρι και 25 σεντ πάνω»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ