Το παλεύει για «glamping» ο υφυπουργός Τουρισμού

Νέες εισηγήσεις Υφυπουργού Τουρισμού στη Βουλή και αισιοδοξία για υιοθέτηση τους – Παράνομοι όσοι χώροι λειτουργούν σήμερα ανέφερε ο Κ. Κουμής

Σε σειρά εισηγήσεων προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας « glamping», προχώρησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, με στόχο να οδηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, νομοσχέδιο το οποίο είχε απορριφθεί στο παρελθόν.

Όπως ο κ. Κουμής ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, η Κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι οι αναπτύξεις αυτού του τύπου θα γίνονται ορθά στη βάση της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις αναπτύξεις, που είναι η απόλαυση μοναδικών τοπίων στη φύση μαζί με δόσεις πολυτέλειας.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτού του είδους οι αναπτύξεις απευθύνονται κυρίως σε ταξιδιώτες με οικολογικές ευαισθησίες και για αυτό το λόγο το Υφυπουργείο κατέθεσε μια σειρά από εισηγήσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι δεν θεωρούν ότι αυτές οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται εντός ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών, ώστε να μην υπάρχει άσκηση πίεσης προς αυτές τις περιοχές, κάποιες από τις οποίες είναι στα όριά τους.

Εξέφρασε αισιοδοξία να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις τους από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι να μην επιτρέπεται η στάθμευση αυτοκινήτου δίπλα από τις δομές του γκλάμουρους κάμπινγκ, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος μακριά από τις δομές. Ο Υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι αυτού του είδους οι αναπτύξεις έχουν ως φιλοσοφία να αναπτύσσονται σε πολύ ξεχωριστά τοπία. Είπε επίσης ότι οι κατασκευές οφείλουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ενώ το που θα γίνουν θα είναι στο πλαίσιο της χωροταξικής πολιτικής που καθορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Είπε ακόμα ότι τέτοιοι χώροι που ήδη λειτουργούν, λειτουργούν παράνομα.

Δύσκολη χρονιά για τουρισμό, παραμένει η αισιοδοξία

Ερωτηθείς για την πορεία του τουρισμού, ο κ. Κουμής σημείωσε ότι υπήρξε άνοδος στις αφίξεις κατά την πρώτη διμηνία του έτους ύψους 1,6%.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μια εύκολη χρονιά, αλλά μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις. Επηρεάζεται, όπως είπε, από την κατάσταση στην Μ. Ανατολή, την οικονομική κρίση που επικρατεί στην Γερμανία και την ύφεση στη Μ. Βρετανία. Ωστόσο είπε ότι εκείνο που επηρεάζει περισσότερο είναι η κρίση της αεροπλοΐας

«Παραμένουμε αισιόδοξοι γιατί είχαμε δουλέψει εντατικά προτού εμφανιστεί η κρίση με σκοπό την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων», είπε. Πρόσθεσε ότι πιστεύουν ότι μπορούν να παραμείνουν στο πλαίσιο των περσινών επιδόσεων.

Αναφορικά με το πράσινο τέλος στις διανυκτερεύσεις που πρόκειται να επιβληθεί, είπε ότι δεν είναι κάτι που επηρεάζει αυτή τη στιγμή τους πιθανούς επισκέπτες. Πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και θα τοποθετηθούν μετά τη διαβούλευση υπεύθυνα και ξεκάθαρα.  

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριαρχούν Πάφος και Λεμεσός στις 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων Φεβρουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ