Τουρισμός: Χορηγίες εκατομμυρίων για την ύπαιρθο - Τι ποσά διεκδικούν οι ενδιαφερόμενοι

Σχέδιο Χορηγιών για την αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών μέσω της Δημιουργίας Αυθεντικών Εμπειριών εξήγγειλε το Υφυπουργείο Τουρισμού

Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα διαθέσει €4 εκατομμύρια με στόχο την αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών.  

Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο εξήγγειλε σήμερα σχέδιο χορηγιών με τίτλο  «Σχέδιο Χορηγιών για την Αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών, ακριτικών και απομακρυσμένων περιοχών μέσω της Δημιουργίας Αυθεντικών Εμπειριών». Το συνολικό ποσό που αναμένεται να διατεθεί για τις ανάγκες της παρούσας προκήρυξης θα καλυφθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχοι του Σχεδίου είναι η παροχή στοχευμένης στήριξης για:

α) Αναβάθμιση ή αποκατάσταση δημόσιων ή ιδιωτικών κτηρίων ή ανοικτών χώρων, προκειμένου να καταστούν επισκέψιμοι για βιωματικές τουριστικές δραστηριότητες.

β)  Βελτίωση της αισθητικής και της προσβασιμότητας των ανοικτών χώρων.

γ)  Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων υπαίθρου.

Όπως επισημαίνεται, ευρύτερος σκοπός του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών και, κατ’ επέκταση, η αύξηση της επισκεψιμότητας στην ενδοχώρα.

Μέχρι €300.000 στους ενδιαφερόμενους 

Το σχέδιο απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Για τις επιχειρήσεις: η ένταση της ενίσχυσης κυμαίνεται από 50% μέχρι 75%, αναλόγως της περιοχής, με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης τις €300.000, βάσει του Κανονισμού De Minimis.

Για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης: η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων, με μέγιστο ποσό χρηματοδότησης τις €65.000.

Aιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 28η Ιουνίου 2024, στις 12:00 μ.μ., ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η σειρά προτεραιότητας θα καθορίζεται με βάση τη σειρά υποβολής των προτάσεων.

Υφ. Τουρισμού: Πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοπικές αρχές και για κατοίκους

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, σε σχετική δήλωσή του, ανέφερε πως «η στήριξη των ορεινών περιοχών και των περιοχών της υπαίθρου αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, και με τη σημερινή εξαγγελία αυτό επιβεβαιώνεται ξανά», τονίζοντας πως «το σχέδιο χορηγιών, που μόλις εξαγγείλαμε, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις όσο και για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ώστε να υλοποιήσουν έργα που ίσως να οραματίζονταν για χρόνια». 

Ο κ. Κουμής πρόσθεσε πως θεωρούν δεδομένο ότι τα έργα αυτά θα αποδειχθούν την ίδια στιγμή πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα και στις άλλες περιοχές που καλύπτονται από το Σχέδιο. «Στην πραγματικότητα, το σχέδιο χορηγιών που μόλις εξαγγείλαμε ή αυτού του τύπου τα σχέδια κινήτρων δύναται να οδηγήσουν στοχευμένα στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και ασφαλώς στην άνοδο της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουρισμού», σημείωσε. 

Διαβάστε επίσης: Στην Κύπρο ο CEO της ΕΝΙ τέλος Απριλίου - Αναμένει στο ακουστικό η Chevron

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ