Του Άγγελου Αγγελοδήμου
Πάμε σαν πέρσι; Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η απάντηση είναι όχι. Η δυναμική των κρατήσεων όσον αφορά στην φετινή τουριστική περίοδο δεν είναι η ίδια με την περσινή, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι να παρουσιάζονται ελαφρώς μειωμένες. Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν ακόμη για το πώς τελικά θα κυλήσει η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, φέτος θα λειτουργήσει πολύ το μοντέλο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, ωστόσο μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν ότι θα είμαστε ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Όπως προκύπτει, μας πληγώνει ο πόλεμος στο Ισραήλ, αλλά και το γεγονός ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν ένα μέρος του στόλου τους λόγω τεχνικών θεμάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των πτήσεων.
Αναλυτικότερα, κληθείς από τη Σημερινή να σκιαγραφήσει την τουριστική αγορά με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κατά τους πρώτους 4 μήνες βρισκόμαστε λίγο πιο κάτω σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής σεζόν όσον αφορά στις κρατήσεις. Όπως είπε, ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει συμβάλει σε αυτή τη μείωση, καθώς χάσαμε τους τουρίστες της συγκεκριμένης χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες αγορές μας, ενώ έχει επηρεαστεί και ένα μικρό μέρος των κρατήσεων από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ορισμένοι φαίνεται να θεωρούν ότι η χώρα μας βρίσκεται κοντά στα γεγονότα.
Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων
Όσον αφορά στην παρούσα περίοδο, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε το χαμηλό ποσοστό κρατήσεων που είχαμε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν βοήθησε το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών ήταν περί τα τέλη Μαρτίου, σχετικά νωρίς δηλαδή μέσα στη χρονιά, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών. Όταν το Πάσχα των Καθολικών είναι νωρίς, δεν βοηθά στις τουριστικές κρατήσεις, ενώ όταν είναι από τον Απρίλιο και μετά υπάρχει μεγαλύτερη ροή τουριστών, εξαιτίας του καλού καιρού που υπάρχει τότε στην Κύπρο, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.
Όσον αφορά στο Ορθόδοξο Πάσχα που φέτος θα είναι στις αρχές Μαϊου, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κάθε Πάσχα υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στα ξενοδοχεία κυρίως από τους συμπατριώτες μας που επιδιώκουν μια μικρή εξόρμηση για ξεκούραση. Ωστόσο, όπως είπε, η κυπριακή αγορά είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το σύνολο των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο. Σε αυτό να προστεθεί και το γεγονός ότι οι Κύπριοι θα κλείσουν δωμάτια ως επί το πλείστο για 1-2 νύχτες κάτι που σημαίνει ότι στο σύνολο του έτους δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή.
Πληγώνει το Ισραήλ
Γενικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή περίοδο και σε αυτό φαίνεται να συμβάλλουν ο πόλεμος στο Ισραήλ, καθώς και η μείωση των πτήσεων εξαιτίας της καθήλωσης μέρους του στόλου των αεροπορικών εταιρειών λόγω τεχνικών ζητημάτων. Ωστόσο, όπως επισήμανε, αυτή η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με πέρσι είναι δυνατό να καλυφθεί αφού φέτος αναμένεται να λειτουργήσει αρκετά το μοντέλο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, κάτι που ενδεχομένως να μας βοηθήσει. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι πλέον σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά και αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η χρονιά. Όσον αφορά στις αγορές από τις οποίες αντλούμε τουρισμό, είναι σημαντικό ότι μετά τη ρωσική έχουμε χάσει και την ισραηλινή, ενώ η αγγλική καταγράφει μια μικρή κάμψη, απόρροια ενδεχομένως και των οικονομικών ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα. Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες αγορές, ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα, αλλά είναι μικρή η επίδραση τους στο σύνολο των αφίξεων. Δεν υπάρχει κάποια αγορά η οποία να ξεχωρίζει, πέραν των προαναφερομένων, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
Τα ταξίδια των Κυπρίων
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Άκη Κελεπέσιη. Μιλώντας στη Σημερινή, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι όσον αφορά στον εξερχόμενο τουρισμό, η κινητικότητα αυτή την περίοδο είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Όπως διευκρίνισε η περσινή ήταν μια πολύ καλή χρονιά αφού όλος ο κόσμος ήθελε να ταξιδέψει μετά την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα από την περίοδο του κόβιντ. Φέτος υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο ενδεχομένως να κινηθούμε ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι Κύπριοι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν και φέτος τους κλασικούς προορισμούς για διακοπές, ο κ. Κελεπέσιης απάντησε καταφατικά, κάνοντας λόγω για Ελλάδα και κεντρική Ευρώπη ως επί το πλείστο, και συγκεκριμένα Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Αγγλία, ενώ φέτος παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση η Πορτογαλία. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κρουαζιέρες. Παρόλο ότι δεν υπάρχουν αναχωρήσεις από την Κύπρο, εντούτοις πηγαίνουν αεροπορικώς στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και από εκεί σαλπάρουν για το ταξίδι τους. Όπως είπε ο κ. Κελεπέσιης, με ένα κονδύλι της τάξης των 800-900 ευρώ οι ταξιδιώτες μπορούν να κλείσουν μια 8ήμερη κρουαζιέρα με όλα πληρωμένα εκτός του αεροπορικού εισιτηρίου, το οποίο είναι επιπλέον της τιμής αυτής.
Βάζει πλώρη και το «Daleela»
Πέραν των πιο πάνω, σημειώνεται ότι στις 29 Μαΐου βάζει πλώρη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πλοίο που συνδέει ακτοπλοϊκά την Κύπρο με την Ελλάδα όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία Scandro Holdings LTD και το ενδιαφέρον από τους ταξιδιώτες είναι ήδη αυξημένο. Το κυπριακής σημαίας πλοίο «Daleela» θα πραγματοποιήσει το πρώτο του δρομολόγιο για το 2024 από το λιμάνι της Λεμεσού στις 29 Μαΐου 2024, ενώ το τελευταίο δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά έχει οριστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου. Αν και η διαδρομή διαρκεί 30 ώρες, τις δύο τελευταίες χρονιές που έχει αρχίσει ξανά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά - Λεμεσού τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα. Φέτος, όμως, έχουμε μια σημαντική διαφορά: Ενώ πέρυσι οι Κύπριοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν το πλοίο και από το λιμάνι της Λάρνακας, φέτος θα έχουν την δυνατότητα να το πάρουν μόνο από τη Λεμεσό.
Όσον αφορά στις τιμές, για τις VIP καμπίνες ξεκινούν από 127,86 ευρώ ανά άτομο για τετράκλινη και φτάνουν στα 147,86 ευρώ το άτομο για μονόκλινη. Για τις καμπίνες 2ης κλάσης, η τιμή είναι ίδια για όλα τα είδη καμπίνας, στα 97,86 ευρώ το άτομο. Ενδεικτικά, ένα ταξίδι για δυο ενήλικες σε 1ης κλάσης καμπίνα θα στοιχίσει 275,72 ευρώ και για 2ης κλάσης καμπίνα 195,72 ευρώ. Αντίστοιχα, για μια τετραμελή οικογένεια, το κόστος για 1ης κλάσης καμπίνα θα είναι 422,84 ευρώ και για 2ης κλάσης καμπίνα 334,84 ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις εάν κάποιος θα πάρει μαζί του το κατοικίδιο του ή αν θα μεταφέρει και το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγκαστινιώτης: Μας λείπουν μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι