Μπορεί να είναι αδύνατο να βρείτε έναν ταξιδιώτη που αγαπάει τα πλήθη και τις μεγάλες ουρές. Ωστόσο, είναι μέρος του τιμήματος που οι περισσότεροι τουρίστες πρέπει να πληρώσουν για να επισκεφθούν μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, ειδικά σε περιόδους αιχμής.
Παλαιότερα, κάποιος που αναζητούσε μια ευκαιρία μπορούσε να υπολογίζει ότι θα ταξίδευε κατά την ενδιάμεση ή χαμηλή περίοδο – για παράδειγμα, η Ιταλία ήταν κάποτε πιο προσιτή το φθινόπωρο, ενώ το Χονγκ Κονγκ ήταν φθηνότερο κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.
Αλλά η πανδημία έριξε πολλά από αυτά τα συμβατικά ταξιδιωτικά δεδομένα.
Ορισμένες εταιρείες διατήρησαν τις πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας και μετά το τέλος της πανδημίας, παρέχοντας στους εργαζομένους τους περισσότερες ευκαιρίες να εξερευνήσουν τον κόσμο.
Όλος αυτός ο τουρισμός, όμως, έχει συνέπειες.
Σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει ένας νέος τίτλος για τις προσπάθειες καταπολέμησης του υπερτουρισμού, όπως νέες απαγορεύσεις ξενοδοχείων στο Άμστερνταμ, οδοφράγματα που εμποδίζουν τη φωτογράφιση στην Ιαπωνία και μαζικές διαμαρτυρίες στα Κανάρια Νησιά. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η παγκόσμια ταξιδιωτική κίνηση θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2024 – και θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
“Υπάρχουν ακόμη κάποιες εποχές αιχμής και αυτές οι εποχές αιχμής παραμένουν πραγματικά πολυάσχολες, αλλά και οι χαμηλές εποχές γίνονται όλο και πιο γεμάτες”, εξηγεί ο Olivier Ponti, διευθυντής της ForwardKeys, μιας εταιρείας ταξιδιωτικών δεδομένων και αναλύσεων με έδρα την Ισπανία.
“Στην Ταϊλάνδη, η χαμηλή περίοδος συνήθως εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι πραγματικά ζεστοί”, λέει ο Ponti. “Κατά τη διάρκεια αυτής της χαμηλής περιόδου ο όγκος των τουριστών κάθε μήνα αποτελεί περισσότερο από το 7% του ετήσιου συνόλου. Αυτό σημαίνει πολύ, πολύ μικρή εποχικότητα”.
Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής
Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει αυτό που γνωρίζουμε ως “περίοδο αιχμής” των ταξιδιών είναι ο καιρός.
“Πολλοί άνθρωποι τείνουν να υποθέτουν ότι η χαμηλή περίοδος ορίζεται ως η εποχή του έτους κατά την οποία ο καιρός είναι ο πιο χάλια”, λέει ο Ged Brown, ιδιοκτήτης της εταιρείας ταξιδίων με το εύστοχο όνομα Low Season Traveller.
Αλλά η κλιματική αλλαγή επαναπροσδιορίζει τι μπορεί να είναι αυτός ο “χάλια” καιρός.
Μια έρευνα του 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες ανέφεραν τον καιρό ως τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα για να αποφασίσουν πού θα πάνε διακοπές, με το 8% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ανησυχούν για ακραία καιρικά φαινόμενα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Τα κύματα καύσωνα σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, προκάλεσαν κρίση το περασμένο καλοκαίρι, με την τάση να συνεχίζεται μόνο ανοδικά. Πολλοί ξένοι τουρίστες έχουν εξαφανιστεί ή έχουν πεθάνει εν μέσω ακραίας ζέστης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.
Περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη στην Ευρώπη το 2022, το θερμότερο καλοκαίρι της ηπείρου που έχει καταγραφεί ποτέ. Μετά από αυτά τα περιστατικά, τα δεδομένα της ForwardKeys δείχνουν άμεση αύξηση των αναζητήσεων για καλοκαιρινές πτήσεις προς προορισμούς της βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία και η Σουηδία.
Πηγή: CNN, naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Booking vs Κομισιόν: «Μπορεί να φύγουμε από την ΕΕ»