«Μην έρθετε» – Το Όσλο παραδίδει μαθήματα marketing και μπαίνει στον τουριστικό χάρτη

Η ανορθόδοξη τουριστική καμπάνια της νορβηγικής πρωτεύουσας, που έχει προκαλέσει αίσθηση στο ίντερνετ (βίντεο)

«Μην επισκεφθείτε το Όσλο», λέει η νέα, ανορθόδοξη τουριστική καμπάνια της νορβηγικής πρωτεύουσας, που έχει προκαλέσει αίσθηση στο ίντερνετ και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βάλει την πόλη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Ο επίσημος οργανισμός προώθησης του τουρισμού του Όσλο, VisitOSLO, κυκλοφόρησε τη νέα του διαφήμιση την περασμένη εβδομάδα.

Το βίντεο ακολουθεί έναν 31χρονο κάτοικο της πόλης, τον Halfdan, ο οποίος δεν καταλαβαίνει γιατί να θέλει κάποιος να επισκεφθεί το Όσλο.

«Θέλω να πω, είναι καν πόλη;», αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής, καθώς παίρνει το κοινό μαζί του σε μια βόλτα στο Όσλο, χωρίς να εντυπωσιάζεται από την προσβασιμότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών και την ομορφιά του τοπίου.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος πηγαίνει για κολύμπι στη μέση της πόλης. Είναι αηδιαστικό», λέει σε κάποιο σημείο.

«Το Όσλο μοιάζει περισσότερο με χωριό, στην πραγματικότητα. Θέλω να πω, στρίβεις σε μια γωνία και να ο πρωθυπουργός. Στρίβεις στην επόμενη γωνία και να ο βασιλιάς», συνεχίζει.

«Αν δεν χρειάζεται να σταθείς στην ουρά για 1-2 ώρες, αξίζει πραγματικά να το δεις;», αναρωτιέται για τα μουσεία της πόλης.

Η Anne-Signe Fagereng, διευθύντρια marketing του VisitOSLO ομολογεί πως η απόφαση του οργανισμού να χρησιμοποιήσει τον «τυπικό αυτοσαρκασμό των Νορβηγών» ήταν ριψοκίνδυνη, ειδικά όταν απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά.

«Το Όσλο έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν πραγματικά συναρπαστικό προορισμό, αλλά πιθανώς εξακολουθεί να είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για πολλούς», προσθέτει.

«Η έμπνευση για τη διαφήμιση είναι η θέση του Όσλο ως αουτσάιντερ σε ό,τι αφορά τους προορισμούς city break – τόσο στην Ευρώπη όσο και στις σκανδιναβικές χώρες. Ωστόσο, το Όσλο έχει περάσει από έναν απίστευτα θετικό μετασχηματισμό τις τελευταίες δεκαετίες, οπότε ήρθε η ώρα η πίστη μας στην πρωτεύουσά μας να φτάσει στα επίπεδα που δικαιολογούνται από την πραγματικότητα»

Παρά τα χλιαρά συναισθήματα του πρωταγωνιστή της για την πόλη του, η διαφήμιση έχει συγκεντρώσει πάνω από 250.000 views στο YouTube μέσα σε έξι ημέρες, βάζοντας το Όσλο στις λίστες με τα ταξίδια που ονειρεύονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Κάποιοι σχολιαστές στα social media επαινούν το ξηρό και αυτοσαρκαστικό της χιούμορ.

Όπως λέει στο Business Insider ο Richie Karaburun, καθηγητής στο Center of Hospitality and Tourism του NYU, η επιτυχία της διαφήμισης οφείλεται στην αυθεντικότητα και τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται μια ιστορία.

Σε αντίθεση με άλλους προορισμούς, που χρησιμοποιούν φωτογενείς παραλίες, δημοφιλή αξιοθέατα και μοντέλα για να προσελκύσουν τους τουρίστες, το VisitOslo προτάσσει την χαμηλών τόνων γοητεία της πόλης, χρησιμοποιώντας πνευματώδες χιούμορ.

«Πρέπει να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των επισκεπτών σας και του προορισμού σας. Αυτό έχει απήχηση», λέει ο Karaburun.

Ο ίδιος ο καθηγητής, που επισκέφτηκε το Όσλο με την οικογένειά του το περασμένο καλοκαίρι, πρόσθεσε ότι οι ταξιδιώτες λαχταρούν αυτή τη συναισθηματική σύνδεση όταν κλείνουν τις διακοπές τους. Μερικοί ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις παραδοσιακές τουριστικές «παγίδες» για μικρότερους, λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς που προσφέρουν μια ματιά στις τοπικές κοινότητες. Σε αυτούς τους τουρίστες απευθύνεται η καμπάνια του Όσλο.

«Αν συνεχίσουν να κάνουν αυτές τις πολύ δημιουργικές διαφημίσεις, νομίζω ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να γίνουν γνωστοί όπως η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη», καταλήγει ο Karaburun.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: «Άλμα» στα έσοδα από τον τουρισμό το α’ τετράμηνο 2024 (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ