Τα ασβεστωμένα σοκάκια της Σαντορίνης θα γεμίσουν με 3,4 εκατομμύρια τουρίστες φέτος το καλοκαίρι. Όπως γράφει το Bloomberg, δεν θα χαρούν όλοι να τους δουν.
«Ο τουρισμός καταστρέφει τους αμπελώνες», λέει μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο οινοπαραγωγός Ματθαίος Αργυρός. Το οινοποιείο της οικογένειάς του, που ιδρύθηκε το 1903, παράγει κρασί από το ένα τέταρτο των αμπελώνων του νησιού και προειδοποιεί ότι οι τιμές της γεωργικής γης έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι κατασκευαστές ζητούν χώρο για να χτίσουν περισσότερα καταλύματα για διακοπές.
Η παραγωγή σταφυλιών της Σαντορίνης έχει μειωθεί σχεδόν 50% τα τελευταία 20 χρόνια, εμφανίζοντας μέση ετήσια πτώση 2,7%. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους οινοποιούς του νησιού, κινδυνεύει να μηδενιστεί έως το 2041, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση.
Η έλλειψη νερού καθιστά δυσκολότερη την καλλιέργεια των αμπελιών, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν στραφεί στον τουρισμό.
Από το μπαλκόνι της στο χωριό Πύργος στην κορυφή του λόφου, η Αντωνία Νούσια μπορούσε κάποτε να δει σταφύλια να φυτρώνουν μέχρι την ακτή. Τώρα, όπως λέει στο Bloomberg, «έχουν απομείνει μόνο μικρά κομμάτια αμπελώνων».
«Βλέπεις ανθρώπους να κουβαλούν σεντόνια, προμήθειες για πρωινό και δεν μοιάζει με κατοικημένο χωριό», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου, η οποία ζει τον μισό χρόνο στο νησί. Όταν οι τουρίστες εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ντόπιοι βασίζονται σε ένα μόνο μικρό παντοπωλείο.
Την ώρα που οι αντιδράσεις για τον υπερτουρισμό εντείνονται σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία, το Άμστερνταμ και η Μαγιόρκα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια στα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο για την ελληνική οικονομία, η οποία δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως από την κρίση χρέους. Ο τουρισμός ευθύνεται σχεδόν για το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής του 2023.
Όμως οι εντάσεις είναι εμφανείς και σε άλλα νησιά. Στη Σέριφο, δεν υπάρχουν εστιατόρια ανοιχτά από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. «Τίποτα δεν είναι πια για τους ντόπιους στη Σέριφο», λέει στο Bloomberg ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.
Η Σέριφος, μαζί με τη Φολέγανδρο και τη Σίφνο, μπήκαν φέτος στη λίστα με τις πιο απειλούμενες τοποθεσίες της Ευρώπης που συνέταξε η ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra. Ο οργανισμός μιλά για «αχαλίνωτη δόμηση» και υποβάθμιση των φυσικών πόρων.
«Τους τουρίστες περιμένει μια κακή έκπληξη φέτος λόγω έλλειψης νερού» και θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την επιδείνωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, εξαιτίας της οποίας μπορεί να χάσουν το πλοίο τους, λέει ο δήμαρχος τη Σερίφου. «Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν ντους, αν δεν υπάρξει άμεση λύση».
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Άλλα €30 εκατ. δίνει στην Κύπρο η Κομισιόν για επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων