Στο τραπέζι οι πτήσεις Αλεξάνδρειας – Κύπρου με €60 

Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Abdel Aziz Konsowa δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους με στόχο την αεροπορική σύνδεση Αλεξάνδρειας – Κύπρου με ναύλο €60.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών της Αλεξάνδρειας και της Κύπρου.

Μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Συλλούρης στην Αίγυπτο.

«Επισκέφθηκα πρόσφατα την Κύπρο, πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις με την Λεμεσό και ακόμα περισσότερο με την Πάφο, γιατί σίγουρα οι δύο πλευρές έχουν να επωφεληθούν πολύ από αυτή τη συνεργασία», είπε ο κ. Konsowa..

Εξέφρασε την προθυμία του για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Αλεξάνδρειας και Λάρνακας.

«Αυτό το οποίο διαπίστωσα στην Πάφο είναι η συντήρηση των αρχαιοτήτων και η προβολή τους και θα είμαστε ευτυχείς να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε.

«Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τρεις τομείς, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και το επιχειρείν», σημείωσε ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας.

Στον τομέα του τουρισμού, ανέφερε, η προσπάθεια είναι να επαναφέρουμε τον τουρισμό μέσω κρουαζιερόπλοιων και μίλησε για συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του είδους σε Αλεξάνδρεια και Κύπρο.

Επίσης, σημείωσε ο ίδιος, «έχουμε συζητήσει το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης της Αλεξάνδρειας με πόλεις της Κύπρου, στο πλαίσιο των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους». Κάποιες από αυτές, είπε, έχουν υποβάλει τις προσφορές τους, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι το ναύλο να μην υπερβαίνει τα €60». Αυτό, ανέφερε ο κ. Konsowa θα συμβάλλει τα μέγιστα και το συζητήσαμε με τους συνεργάτες μας στην Κύπρο στο να υπάρξει κοινός τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας εισηγήθηκε η επόμενη επίσκεψη από πλευράς Κύπρου να είναι επιχειρηματική και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων (business to business) και να γίνει αντίστοιχη επίσκεψη επιχειρηματιών από την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων.

Αναφερόμενος τους πιθανούς τομείς επιχειρηματικής συνεργασίας είπε ότι ότι η Αλεξάνδρεια έχει μεγάλη βιομηχανία πετροχημικών με τζίρο πέραν των 6 δισεκατ. δολαρίων, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.
Κάλεσε επίσης τους Κύπριους επιχειρηματίες να έρθουν στην Αλεξάνδρεια για συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς για αναβάθμιση διάφορων υποδομών, όπως το υπό κατασκευή μετρό αλλά και η αναβάθμιση της υδροδότησης της πόλης.

«Προσκαλούμε τους Κύπριους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συνεργαστούν με Αιγύπτιους ώστε να συμμετέχουν σε αυτά τα αναπτυξιακά έργα υποδομής που γίνονται στην Αλεξάνδρεια αλλά και παράλληλα αν επιθυμούν να προσκαλέσουν τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους να προβούν σε διάφορες επενδύσεις στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Konsowa ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η Αλεξάνδρεια προχωρεί σε εργασίες για ανάδειξη της περιοχής όπου βρίσκεται η οικία του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, περιλαμβανομένου και ρωμαϊκού θεάτρου που βρίσκεται εκεί. Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί «ένας διάδρομος ο οποίος θα ενώνει πολιτιστικά διάφορες εποχές», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία των διδυμοποιήσεων της Αλεξάνδρειας με παραλιακές πόλεις όπως η Λεμεσός και η Πάφος και εισηγήθηκε την καλλιέργεια πιο στενών σχέσεων μεταξύ Αλεξάνδρειας και Λάρνακας.

Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι «επιβεβαιώνεται ότι ένας από τους πρακτικούς λόγους επίσκεψης μας στην Αλεξάνδρεια, που είναι ένα προσκύνημα για εμάς, είναι για να βρούμε τρόπους έμπρακτης συνεργασίας».

Ενημέρωσε τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας ότι σε συζήτηση που είχε με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Αιγύπτου «συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα για τον τουρισμό πιο συγκεκριμένα επεξεργαστήκαμε πρόταση να υπάρχει κοινό περίπτερο σε εκθέσεις που γίνονται σε μακρινές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αμερική, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει προωθήσει το ζήτημα στον Υφυπουργό Τουρισμού.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι είναι γεγονός ότι οι ιστορικές παραδοσιακές στενές σχέσεις αναβιώνουν πολύ έντονα με βάση και τις εξελίξεις στην ενέργεια στη περιοχή. Η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σαφέστατα μπορεί να επεκταθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες της Αιγύπτου που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνεργασία και με φίλες χώρες της περιοχής. Σαφέστατα ο τουρισμός είναι το αυτονόητο, σημείωσε, λέγοντας ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ προς αυτό.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έκανε ειδική αναφορά στην συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα, διαβεβαιώνοντας ότι «θα ενεργήσουμε έτσι ώστε σύντομα να προωθηθεί η συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών των πανεπιστημίων». Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα στη συνεργασία στο χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και καινοτομίας, είπε. Έκανε λόγο επίσης για την δυνατότητα Κύπριοι φοιτητές να σπουδάζουν στην Αλεξάνδρεια και το αντίστροφο.

Στην ενδεχόμενη συνεργασία στον τομέα της γεωργίας επικεντρώθηκε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην παρέμβασή της. Ένα από τα βασικά θέματα που κατά την ίδια μπορεί να βοηθήσει και τις δύο χώρες αλλά και την πόλη της Αλεξάνδρειας είναι το θέμα της γεωργίας, είπε. Η ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων έχει την μεγαλύτερη οικονομική και επιχειρηματική αξία και είναι το κλειδί του αύριο, πρόσθεσε. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου μας δίνει το προνόμιο να είμαστε γνώστες των τελευταίων τεχνολογιών, μεθόδων και πρακτικών για αύξηση παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας και μείωσης του κόστους, σημείωσε. Η ίδια είπε ότι η Βουλή θα προωθήσει το ζήτημα της παράδοσης των γνώσεων αυτών στους φίλους Αιγύπτιους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στην συναισθηματική διασύνδεση που νοιώθει ο ίδιος με την πόλη της Αλεξάνδρειας. «Στη ζωή υπάρχουν μικρά και μεγάλα όνειρα», είπε, προσθέτοντας ότι «ένα από αυτά τουλάχιστον για εμένα ήταν να επισκεφθώ αυτή την χώρα και ιδιαίτερα την Αλεξάνδρεια των παιδικών μου χρόνων, της ιστορίας, του πολιτισμού και της θρησκείας».

Η κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής ξεναγήθηκε στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.             
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ