Το τρίπτυχο που δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, το κόστος της πράσινης μετάβασης και η έλλειψη εργατικού δυναμικού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της 89ης Γενικής Συνέλευσης του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού του κλάδου της Φιλοξενίας – HOTREC, λέει ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης στο Economy Today

Στη Βαρσοβία βρέθηκε η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ, υπό τον ΓΔ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη για τις εργασίες της 89ης Γενικής Συνέλευσης του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού του κλάδου της Φιλοξενίας - HOTREC. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συνελεύσεις η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο και κατά την οποία οι ηγέτες της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Αυτή τη φορά, τα θέματα που αναδείχθηκαν αφορούσαν άμεσα την επιβίωση και την προσαρμογή των ξενοδόχων στις νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Short-term rentals: «Κανιβαλίζουν» τη βιομηχανία - Ζητούμενο η ισορροπία

Κατά κύριο λόγο φέτος στη Βαρσοβία συζητήθηκε το θέμα των short-term rentals. Όπως δήλωσε στο Economy Today ο κ. Ρουσουνίδης, τα εν λόγω καταλύματα «δημιουργούν πολλά προβλήματα και κανιβαλίζουν τη βιομηχανία». Η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αυτών των καταλυμάτων, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών παρουσίασαν πλέον σχέδια για αυστηροποίηση της νομοθεσίας, με στόχο να περιορίσουν την αχαλίνωτη εξάπλωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα και την πλήρη απαγόρευσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι εξίσου έντονες: οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν εκτοξεύσει τα ενοίκια σε πολλές πόλεις, καθιστώντας δυσβάσταχτο το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους. Η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλη την Ευρώπη και οι ξενοδόχοι απαιτούν θεσμικά μέτρα που να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά.

Η πράσινη μετάβαση και η ανάγκη για ανταποδοτικά μέτρα

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε, ήταν η πράσινη μετάβαση, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν ανησυχίες για το υψηλό οικονομικό βάρος που αυτή συνεπάγεται. «Θα πρέπει να γίνουν διάφορες εισηγήσεις στην κυβέρνηση της κάθε χώρας για ανταποδοτικά μέτρα, ούτως ώστε να μην είναι απλά πλέον ένα επιπλέον κόστος», ανέφερε σχετικά ο κ. Ρουσουνίδης.

Η διαρκής κρίση της έλλειψης εργατικού δυναμικού

Μέσα σε αυτή την πενταετία των πολλαπλών προκλήσεων, η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες για τους ξενοδόχους. Η συζήτηση στη Βαρσοβία επικεντρώθηκε στην ανάγκη για πιο ευέλικτα νομοθετικά πλαίσια που θα επιτρέπουν την εισαγωγή ξένων εργαζομένων σε χώρες που έχουν ανάγκη, όπως είναι η Κύπρος. Το μήνυμα των ξενοδόχων είναι σαφές: η νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, επιτρέποντας γρήγορη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Η αγορά επιβραβεύει τους υπομονετικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ