Υφυπουργός Τουρισμού: Ποιοι οι στόχοι για τον κυπριακό τουρισμό

Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου μάς παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή του και μας μιλά για το προσωπικό του στοίχημα

Είναι μόλις 38 ετών και είναι ο πρώτος Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου. Αν αναλογιστεί κανείς τη συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία αλλά και τις προκλήσεις που αναφύονται συνεχώς, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι το έργο του είναι δύσκολο και ο δρόμος Μακρύς… Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος, μας μιλά για τους στόχους που έθεσε αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του κυπριακού τουρισμού αλλά και για τις προσπάθειες που θα καταβάλει, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές, πλην των παραδοσιακών.

«ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΟΥ»

Σπούδασε Οικονομικά και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο του Warwick και Διεθνή Διοίκηση Ξενοδοχείων στο École hôtelière de Lausanne, ενώ διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία. Εισήλθε στον στίβο αυτό σε μια περίοδο που η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

Ερωτηθείς για τους άμεσους στόχους που έθεσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υφυπουργού Τουρισμού, εξήγησε πως «μετά από βαθιά μελέτη της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, θεώρησα πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που είχα να κάνω ήταν η διαβούλευση με τους τουριστικούς φορείς ώστε να συζητήσουμε μεταξύ μας και να καταλήξουμε στην επιχειρηματική στόχευση και στο επιχειρησιακό πλάνο της επόμενης δεκαετίας. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού στοχεύουμε και να μη γίνονται απλά σπασμωδικές κινήσεις. Ο δεύτερός μου στόχος –το σημείο στο οποίο βρίσκομαι σήμερα– είναι η ετοιμασία συγκεκριμένου και λεπτομερούς επιχειρησιακού πλάνου. Το ονομάζω “street level action”, γιατί πρόκειται για δράσεις που θα πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία ώστε μέχρι το τέλος του 2030 να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Αυτές οι δράσεις χωρίζονται σε τρεις περιόδους, που είναι βραχυπρόθεσμα (2019-2021), μεσοπρόθεσμα (2022-2024) και μακροπρόθεσμα (2025-2030).

Όταν το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμαστεί, θα το θέσουμε προς συζήτηση με όλους τους επαγγελματίες του χώρου ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνούν με τη στόχευση αυτή. Θα πρέπει να πω πως οποιαδήποτε ενέργεια αφορά branding, μάρκετινγκ, εκθέσεις κλπ., εντάσσεται στους βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ άλλες δράσεις, όπως η τοπιοτέχνηση, οι πεζοδρομήσεις, η αλλαγή πολεοδομικών κινήτρων, η πολεοδομική ανάπτυξη κ.ά., εντάσσονται στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι εντάσσονται στην περιβαλλοντική μελέτη που θέλουμε να κάνουμε. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι βασικό μέλημα για το πρώτο εξάμηνο είναι ο καθορισμός του επιχειρησιακού μας πλάνου, γιατί αυτό είναι που θα καθορίσει τις ενέργειές μας αλλά και τις απαιτήσεις του ευρύτερου τομέα.

Γι’ αυτό, επιδιώξαμε να ενημερώσουμε όλους τους φορείς. Επειδή δεν θέλουμε να δουλεύουμε ad hoc. Για εμάς είναι σημαντικό να έχουμε όλοι μια κοινή πορεία. Με βάση όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα δέκα χρόνια, προχωράμε και σε τροποποίηση της δομής του Υφυπουργείου, γιατί άλλες είναι τώρα οι απαιτήσεις σε σχέση με τον ΚΟΤ. Όσον αφορά τους εταίρους μας στο εξωτερικό, θα πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζουν πολύ θετικά τη δημιουργία του Υφυπουργείου και ως Υφυπουργός έχω δεχθεί πολλές προσκλήσεις από Υπουργούς άλλων χωρών. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να βάλουμε τις βάσεις, γιατί έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση, και εσωτερικά και δομικά αλλά και εξωτερικά, για το πώς προχωρούμε όλοι μαζί».

«ΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ»

Αν και η περσινή χρονιά κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων, εντούτοις δεν προβλέπεται ότι φέτος θα αγγίξουμε τον ίδιο αριθμό. Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που διατυπώνονται, ο κ. Περδίος απάντησε ευθέως πως «οι ανησυχίες είναι βάσιμες» και εξήγησε: «Αναμένουμε, αν και δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ποσοστά, ότι θα έχουμε μείωση στις φετινές αφίξεις. Ήδη έχουν “χαθεί” τέσσερις μήνες προκρατήσεων για το καλοκαίρι και παρόλο που ο Γενάρης και ο Φλεβάρης έκλεισαν με αύξηση στις αφίξεις, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί η ουσία για εμάς είναι η καλοκαιρινή περίοδος. Όμως το χειρότερο για εμάς δεν είναι ο αριθμός των αφίξεων, γιατί μπορεί τελικά να καταφέρουμε να πλησιάσουμε τον περσινό αριθμό. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα, γιατί και να γίνει κατορθωτό να έρθουν όσοι επισκέπτες ήρθαν και πέρσι, ο ιδιωτικός τομέας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σοβαρές εκπτώσεις, της τάξης του 10%-15%, στα τουριστικά πακέτα. Σε ό,τι αφορά τις παραδοσιακές μας αγορές, αναμένουμε πτώση στον αριθμό των αφίξεων τόσο από τη γερμανική όσο και από τη βρετανική αγορά, αλλά σε ό,τι αφορά τη Ρωσία είμαστε ικανοποιημένοι ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, αν και αυτό δεν θα καλύψει τις απώλειες των άλλων αγορών».

ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ;

Κληθείς να σχολιάσει αν η μείωση των εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι έρχεται πιο φθηνός τουρισμός, αλλά και το κατά πόσον πετύχαμε ως χώρα να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ο κ. Περδίος επεσήμανε: «Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η μέση τιμή που πληρώνει ο επισκέπτης που έρχεται στην Κύπρο είναι πιο ψηλή. Ποιο είναι όμως το θέμα; Ότι όλοι θέλουμε να αυξηθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση και σε άλλες, ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουμε τουρίστες ολόχρονα από άλλες εθνικότητες και από πιο ψηλή εισοδηματική στάθμη, αλλά και να εργαζόμαστε και τον χειμώνα. Πάνω σε όλα αυτά είναι που έχει βασιστεί η επιχειρηματική στόχευση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μειώνεται συνεχώς η κατά κεφαλήν δαπάνη δεν σημαίνει ότι έρχονται και πιο φθηνοί τουρίστες. Αντιθέτως, τα τελευταία πέντε χρόνια οι τιμές των ξενοδοχείων ανεβαίνουν σιγά-σιγά, αλλά όχι με εξωπραγματικούς ρυθμούς όπως σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου οι τιμές έχουν ξεφύγει. Κάποιοι από τους λόγους που υπάρχει μείωση στην κατά κεφαλήν δαπάνη, είναι η οικονομική αστάθεια, που σημαίνει ότι ο επισκέπτης, αντί να έρθει στην Κύπρο για δέκα-έντεκα μέρες, θα έρθει για επτά-οκτώ μέρες. Επίσης, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κλείνουμε τις διακοπές μας, όπως είναι για παράδειγμα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute booking). Από τη στιγμή που υπάρχει το διαδίκτυο, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με πριν από δέκα χρόνια».

40% ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΟΛΟΧΡΟΝΑ

Σε παρατήρηση ότι διαχρονικά τονίζεται η ανάγκη η Κύπρος να απαλλαγεί από το «ήλιος και θάλασσα» και να δοθεί, όπως είπε και ο ίδιος, έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αφού ανέφερε ότι «το 75% των αφίξεων είναι στην περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου», εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το 2030 η χώρα θα καταφέρει να μεταφέρει το 40% του συνολικού αριθμού αφίξεων στους άλλους έξι μήνες (Νοέμβριος-Απρίλιος). Ένας παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την τεράστια εξάρτηση από τις παραδοσιακές αγορές και το ήλιος και θάλασσα είναι γιατί ανέκαθεν το επιχειρησιακό πλάνο της Κύπρου στόχευε τις οικογένειες τις οποίες εκπροσωπούν οι τουριστικοί πράκτορες. Όμως, αν θέλουμε να μεταφέρουμε μέχρι το 2030 το 40% των επισκεπτών στη χειμερινή περίοδο, τότε είναι πολύπλευρη η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πορευθούμε και θα πρέπει να δούμε και άλλα δημογραφικά. Το 50% του παγκόσμιου τουρισμού, και ιδιαίτερα της Ευρώπης, που παρουσιάζει υψηλή δαπάνη, είναι από άτομα άνω των 50 ετών και είναι μια ομάδα η οποία έχει διάθεση και χρήματα για να ταξιδέψει. Το θετικό για την Κύπρο είναι πως η ομάδα αυτή δεν επιδιώκει διακοπές το καλοκαίρι αλλά κάτι πιο ήσυχο, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού».

ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Πέραν της προσπάθειας για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, ψηλά στις προτεραιότητες του Υφυπουργού είναι και η προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές. Μιλώντας μας για την προσπάθεια αυτή, μας ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπόψη τις τριμερείς συνεργασίες της κυβέρνησης με χώρες της ανατολικής Μεσογείου, προσπαθούμε να “παντρέψουμε” τους πολιτικούς με τους τουριστικούς στόχους. Υπάρχουν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε απόσταση δύο ωρών πτήσης από την Κύπρο, οι οποίοι μπορούν να μας επισκεφθούν με λιγότερες μέρες διαμονής (short break) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου». Ερωτηθείς αν οι μεγάλες αναπτύξεις που πραγματοποιούνται στη χώρα βοηθούν στην προσπάθεια αυτή, τόνισε: «Βοηθούν πάρα πολύ και ειδικότερα στις προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών από χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια αγορά της οποίας οι επισκέπτες χρησιμοποιούν γιοτ, τους αρέσει να παίζουν καζίνο κ.ά. Πρόκειται για έργα στα οποία σωστά στόχευσε η κυβέρνηση για να τα αναπτύξει και εμείς τα προβάλλουμε γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρισμού. Όμως τα καλύτερα έπονται και η συμβολή τους στον τουρισμό θα είναι τεράστια και είμαστε τυχεροί που ως Υφυπουργείο τα έργα αυτά είναι εκεί, γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα έτοιμο προϊόν».

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

Εργάζεται πολλές ώρες της μέρας, αφού ο όγκος εργασίας που έχει να διεκπεραιώσει είναι αρκετά μεγάλος. Όπως μας λέει, «οπωσδήποτε σε ένα 24ωρο οι ώρες που εργάζομαι είναι το λιγότερο 12, αν και πολλές φορές μπορεί να εργαστώ μέχρι και 15 ώρες. Αυτό συμπεριλαμβάνει προς το παρόν και όλα τα Σαββατοκύριακα, αφού υπάρχει πάρα πολλή δουλειά σε συνδυασμό με πάρα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Από τις οκτώ με εννέα ώρες που απομένουν, σίγουρα αυτό περιλαμβάνει ύπνο, διάβασμα και λίγη γυμναστική. Αλλά, ναι, μπορώ να πω πως η δουλειά και τα ταξίδια απορροφούν τον περισσότερό μου χρόνο. Εκτός από τα πιο πάνω, το καθημερινό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις εντός και εκτός γραφείου, κοινωνικές υποχρεώσεις, ενώ αρκετές φορές θα παραστώ για ομιλία σε κάποια εκδήλωση. Με βοηθά όμως πολύ το γεγονός ότι βρίσκω έστω και 15 λεπτά την ημέρα για να γυμναστώ το πρωί, είτε στο γυμναστήριο είτε κάνοντας γιόγκα, η οποία βοηθά και στην προσωπική βελτίωση. Στον ελεύθερό μου χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω αλλά και να ενημερώνομαι ειδικότερα για γεωπολιτικά θέματα. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος ενημερωμένος και να αντιλαμβάνεται τις σχέσεις που υπάρχουν με τις άλλες χώρες».

Ο κόσμος μου σε λέξεις: 

Το στοίχημα ΜΟΥ: «Είναι πολύ σημαντικό ως χώρα να έχουμε κοινή στόχευση και κοινή πορεία με όλους τους φορείς την επόμενη δεκαετία. Το κάθε τι που έρχεται τελειώνει και μια μέρα κάποιος άλλος θα είναι Υφυπουργός. Δεν θα ήθελα να ξεκινήσει από το μηδέν αλλά να συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσω. Για μένα είναι σημαντικό ότι χαράσσουμε πορεία και προχωρούμε σε αναδόμηση του Υφυπουργείου με τρόπο που να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα».

Από τον ιδιωτικό στον πολιτικό τομέα… «Οι εταίροι μας στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν με πάρα πολύ θετικό τρόπο τη δημιουργία Υφυπουργείου αλλά και το γεγονός ότι το άτομο που ηγείται αυτής της προσπάθειας προέρχεται από έναν τόσο εξειδικευμένο τομέα. Αυτό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Σκέφτηκα πολλές φορές το τελευταίο εξάμηνο πόσο σημαντική είναι η τριβή – ειδικότερα όταν προέκυπτε ένα δύσκολο θέμα που έχρηζε άμεσης λύσης».

Ιδανικός προορισμός… «Σε κρατικό-οργανωτικό επίπεδο, τρεις είναι οι χώρες που θαυμάζω για τον τρόπο που λειτουργούν ως τουριστικά κράτη. Είναι η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Κροατία, και σκοπεύω να τις επισκεφθώ για ανταλλαγή απόψεων με τους αντίστοιχους Υπουργούς Τουρισμού. Αν και η Μάλτα δεν υπερτερεί σε σχέση με την Κύπρο ως προς το τουριστικό προϊόν. Αν πρέπει όμως να μιλήσω για το πόσο όμορφη είναι μια χώρα, τι υπηρεσίες προσφέρει, το επίπεδο εξυπηρέτησης και γαστρονομίας, θα έλεγα ότι η Πορτογαλία και η Κροατία είναι παραδείγματα για εμάς και έχουμε πολλά να μάθουμε».

Βιβλίο που διαβάζω: «15 Secrets Successful People Know About Time Management, του Kevin Kruse».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ