Κύπρος: Στα €1.034 δισ. τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση

Είπε ο Πρόεδρος από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου στη Λεμεσό.

Τα έσοδα από τις εταιρείες πλοιοδιαχείρισης ανήλθαν το 2018 σε €1.034 δισ. σε σύγκριση με €948 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 9%, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2019", στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο, αφού συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Κύπρο.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η επιτυχία του συνεδρίου όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης που απολαμβάνει η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και των αμοιβαία επωφελών συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί με τους παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματα της κυπριακής ναυτιλίας», καθιστώντας την Κύπρο ως ένα από τα πλέον ποιοτικά, σύγχρονα και πλήρη διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, με το κυπριακό νηολόγιο να κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η θέση στην Ευρώπη. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως.

Τόνισε ότι η Κύπρος εφαρμόζει αποτελεσματικά τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα εθνικά μέτρα ενισχύονται συνεχώς, προσφέροντας έτσι ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις ναυτιλιακές εταιρείες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η κυπριακή ναυτιλία στην σταθερή ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας λειτουργώντας όχι μόνο ως πύλη ξένων επενδύσεων αλλά και ως προορισμός εξαγωγών υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης .

Έχοντας αυτό υπόψη, πρόσθεσε, η περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού συμπλέγματος(maritime cluster) παραμένει μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, που τον Μάρτιο του 2018, η Κυβέρνηση ίδρυσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις περιφερειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις μέσω ενός καλά δομημένου και συντονισμένου στρατηγικού σχεδίου.

Από τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, είπε, έχουν αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες με στόχο την απτή βελτίωση της κυπριακής ναυτιλιακής διοίκησης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, ανέφερε, περιλαμβάνουν την πλήρη αναδιοργάνωση της δομής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, την ολοκληρωμένη και έντονη στρατηγική προώθησης, την πλήρη ψηφιοποίηση του Υφυπουργείου και την επικαιροποίηση της πολιτικής εγγραφής πλοίων.

Παράλληλα, είπε, έχουμε εισαγάγει μια επικαιροποιημένη πολιτική τιμολόγησης που απλοποιεί και εξορθολογίζει τα τέλη που σχετίζονται με το κυπριακό μητρώο των πλοίων, καταργώντας ταυτόχρονα τα αρχικά τέλη εγγραφής πλοίων.

Είπε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα έσοδα από εταιρείες πλοιοδιαχείρισης το 2018 ανήλθαν σε €1.034 δισ. σε σύγκριση με €948 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 9%.

Η ολική χωρητικότητα του κυπριακού μητρώου πλοίων, είπε, έχει αυξηθεί σε περίπου 24,5 εκατομμύρια ακαθάριστους τόνους, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από την εισαγωγή του κυπριακού συστήματος φόρου χωρητικότητας το 2010.

 Από τη δημιουργία του Υφυπουργείου, είπε, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών βάσει του συστήματος φόρου χωρητικότητας αυξήθηκε από 168 σε 215, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα.

Είπε επίσης ότι τροχιοδρομούνται μια σειρά από επιπρόσθετα μέτρα που αναμένεται να εγκριθούν στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ αυτών είναι η επικαιροποίηση και ενίσχυση του ναυτιλιακού ανταγωνιστικού πλαισίου, καθώς και η εφαρμογή μιας ολιστικής στρατηγικής για την Μπλε Ανάπτυξη.

Επιπλέον, είπε, η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διευρύνει τους ορίζοντές της δημιουργώντας συνέργειες με τον ενεργειακό τομέα και τις σχετικές βοηθητικές υπηρεσίες.

Η σύγχρονη ναυτιλιακή εκπαίδευση, είπε ο Πρόεδρος, αποτελεί βασικό στοιχείο για την περαιτέρω πρόοδο και επέκταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Για το σκοπό αυτό, είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 3 ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο, με περισσότερους από 300 φοιτητές να σπουδάζουν επί του παρόντος, υπό την επίβλεψη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Η κυβέρνηση, ανέφερε, προσφέρει πολλά κίνητρα για να ενθαρρύνει τις μπλε σταδιοδρομίες, όπως υποτροφίες και επιχορηγήσεις.

Στον τομέα της καινοτομίας, είπε ότι η Κύπρος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ερευνητικό και τεχνολογικό Κέντρο αριστείας, το Κυπριακό Ναυτικό και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο.

Το Κέντρο, κατέληξε, έχει ήδη προσελκύσει 40 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση, την ΕΕ και την ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου και συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ιδρύματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ