Ιδού το σκάνδαλο με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το κράτος δεν φαίνεται πρόθυμο να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος των 7,5 δισ. προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Της Θεοδώρας Νικολάου

Τον «φάκελο» με το μεγάλο έλλειμμα του Ταμείου Κοινωνικών ασφαλίσεων άνοιξε η «Σημερινή». Διαχρονικά το κράτος δανείζεται, και μάλιστα άτοκα, από το Ταμείο, και χωρίς μέχρι σήμερα να επιστρέψει αυτά τα χρήματα. Χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, που με κόπο καταβάλλει κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την «Σημερινή», το ποσόν που οφείλει το κράτος στο Ταμείο ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η στρέβλωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιζόμενοι και δη οι συνταξιούχοι, που τόσα χρόνια συνεισφέρουν με τον ιδρώτα τους στο Ταμείο, όχι μόνο να μην έχουν κανένα όφελος από αυτά τα 7,5 δισ., αλλά μεγάλο ποσοστό να ζουν με συντάξεις πείνας. Παράλληλα το κράτος, χρησιμοποιώντας την αυστηρή νομοθεσία, τιμωρεί με πρόστιμο και μέχρι με φυλάκιση τους ασφαλιζόμενους που δεν καταθέτουν έγκαιρα τις οφειλές τους στο Ταμείο, τη στιγμή που το ίδιο παρανομεί στις πλάτες των πολιτών.

Είναι πρόδηλο ότι αν υπήρχαν αυτά τα χρήματα ή αν το κράτος επένδυε τις εισπράξεις αυτές σε ασφαλείς επενδύσεις που να αποφέρουν κέρδος, τότε ίσως να μπορούσαν να γίνουν και οι κατάλληλες διορθώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτίσει κανένα σχέδιο αποπληρωμής των χρημάτων που χρωστά στο Ταμείο, με τη δικαιολογία ότι με τις σημερινές συνθήκες και εισπράξεις που λαμβάνει, μπορεί το Ταμείο να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. Έτσι, η «μαύρη τρύπα» που άνοιξαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στο αποθεματικό του Ταμείου παραμένει ανοικτή ακόμα και σήμερα, παρά την όποια ανάπτυξη δείχνουν οι αριθμοί στα οικονομικά του κράτους και τα πλεονάσματα που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα στην "Σημερινή". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ