Το πλήγμα στη ναυτιλία πονάει το σύνολο της κυπριακής οικονομίας

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο κάνει έκκληση για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εγγυήσεις.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Το πλήγμα που έχει υποστεί η ναυτιλία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της δραματικής μείωσης του διεθνούς εμπορίου, ζημιώνει και άλλους παραγωγικούς κλάδους της κυπριακής οικονομίας, μεταξύ άλλων λόγω της αδυναμίας εισαγωγής υλικών για τις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, κλάδοι όπως η οικοδομική δραστηριότητα και το εμπόριο πλήττονται με τη σειρά τους, καθώς οι καθυστερήσεις στις εισαγωγές γεννούν τον κίνδυνο για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στο κυπριακό επιχειρείν και την ίδια την αγορά.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ισχυρή στον διεθνή ανταγωνισμό όσον αφορά στις ναυτιλιακές της δραστηριότητας, διατηρώντας το δια θαλάσσης εμπόριο όσο το δυνατόν πιο ισχυρό.

Λόγω αυτού, το Επιμελητήριο έκανε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα για επίσπευση της νομοθεσίας με την οποία θα δοθεί κρατική εγγύηση ύψους 1,5 δισ. στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν ρευστότητα εν είδει χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κο Καζάκο, η καθυστέρηση ψήφισης του νομοσχεδίου προκαλεί πρώτον πρακτικά προβλήματα σε θέματα ρευστότητας για την λειτουργία των εταιριών και δεύτερον στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα αστάθειας, όσον αφορά στις πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή.

Όπως εξήγησε, η ναυτιλία είναι μια διεθνοποιημένη βιομηχανία που δραστηριοποιείται επί 24ωρου βάσεως σε όλου του πλανήτη, όντας ο βασικός αιμοδότης του διεθνούς εμπορίου, καθώς μεταφέρει το 90% όλων των ειδών φορτίου. Αυτή η ιδιαιτερότητα

«Η ναυτιλία είχε υποστεί το πλήγμα του κορωνοϊού από τις αρχές του έτους και όχι από τον Μάρτιο και μετά, όπως οι άλλες εταιρίες στην Κύπρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την διεθνή ναυτιλία και κατ’ επέκταση για την κυπριακή, δείχνουν ότι το 20%-30% των ναύλων έχουν μειωθεί, ενώ η αρνητική τάση συνεχίζεται», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή Πολιτεία χειρίστηκε σωστά το πρόβλημα στους πρώτους μήνες της πανδημίας, λαμβάνοντας πρακτικά μέτρα για όλους τους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο στο ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, έχει μείνει πίσω.

Εξάλλου, η ναυτιλία είναι μια δραστηριότητα με εξαιρετικά υψηλό κόστος, τόσο στην αγορά σκαφών, όσο και στην λειτουργία κι ως εκ τούτου οι επαγγελματίες κάνουν έκκληση για παροχή στήριξης στις επιχειρήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ