Από ποιες χώρες έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες στην Κύπρο;

Σταδιακά, αρκετές εταιρίες αναμένεται να συνδέσουν το πτητικό τους πρόγραμμα με την Κύπρο.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Αυστρία, Λιθουανία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για σκοπούς επαναπατρισμού είναι οι πτήσεις που διεξάγονται μέχρι στιγμής από και προς την Κυπριακή Δημοκρατία μετά το άνοιγμα της Β’ φάσης των αεροδρομίων το περασμένο Σάββατο. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διακίνηση πολιτών δεν γίνεται με την ίδια ευκολία από το Ισραήλ, καθώς μετά τις ανησυχίες που έχουν προκύψει λόγω ανόδου των κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας, έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση στην κατηγορία Β.

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο η Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη ανέφερε ότι στις πτήσεις από την Ελλάδα δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρίες και από την Γερμανία τρεις, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται και άλλες εταιρίες να συνδέσουν το πτητικό τους πρόγραμμα με την Κύπρο. 

Επανέλαβε δε ότι για τις χώρες της Κατηγορίας Β εξακολουθεί να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικού για επιβίβαση στο αεροπλάνο, ενώ για την Κατηγορία Α απαιτείται η απλή διαδικασία του CyprusFlightPass.

Η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για όσους θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, καθώς πρέπει να παρουσιάσουν κατά την αναχώρηση τους από το αεροδρόμιο του εξωτερικού την έγκριση από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα δίνεται μέσω της πλατφόρμας.

Τα απαιτούμενα έντυπα μπορούν να συμπληρωθούν με χειρόγραφο τρόπο για τα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.cyprusflightpass.gov.cy) είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και προσβάσιμη μέσω οποιασδήποτε κινητής συσκευής και έχει τεθεί σε λειτουργία από το πρωί της Τρίτης 9 Ιουνίου 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass θα παρέχει, επίσης, τα πιο κάτω:

• Ενημερωτικό Υλικό σε σχέση με τις υπηρεσίες της πλατφόρμας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση
• Γρήγορο έλεγχο (Quick Check) από επιβάτη που θα του/της επιτρέπει να γνωρίζει κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψει προς την Κύπρο
• Εξυπηρέτηση Επιβατών: (α) Δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και προφίλ χρήστη, (β) Υποβολή Στοιχείων και ανέβασμα (upload) του απαιτούμενου αρνητικού πιστοποιητικού υγείας COVID-19, (γ) Έλεγχος, έγκριση/απόρριψη του αιτήματος και αποστολή σχετικού αποδεικτικού μέσω email στον επιβάτη.

Ερωτηθείσα πώς είναι οι συνθήκες εντός της καμπίνας κατά την διάρκεια των πτήσεων, η κα Κουρούπη ανέφερε ότι ενώ αρχικά υπήρχαν εισηγήσεις για την διατήρηση κενού καθίσματος ανάμεσα στους επιβάτες, κάτι τέτοιο κρίθηκε περιττό, δεδομένου ότι η χρήση μάσκας κατά την διάρκεια της πτήσης είναι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, όλες οι θέσεις πληρώνονται κανονικά. 

Παράλληλα, τόνισε ότι έχει διακοπεί το σερβίρισμα φαγητού, εκτός κι αν πρόκειται για συσκευασμένα γεύματα ενώ το σέρβις εντός της καμπίνας διεξάγεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για την προστασία, τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ