Κραυγή απόγνωσης από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής

Η λειτουργία των κέντρων αναψυχής δεν δημιούργησε το όποιο πρόβλημα διασποράς ή αναζωπύρωσης του ιού σε αντίθεση με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας.

Την επαναλειτουργία όλων των κέντρων αναψυχής από αύριο, ζητούν επιτακτικά τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, δια του Προέδρου τους, Φάνου Λεβέντη, ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αφήνουν εκτεθειμένους τους επιχειρηματίες, που λόγω της φύσης της λειτουργίας των κέντρων αναψυχής είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν κάτω από πολλές δυσκολίες, αλλά και με κατά πολύ αυξημένες λειτουργικές δαπάνες ούτως ή αλλιώς.

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις και στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο τομέας αριθμεί γύρω στα 3600 αδειούχα κέντρα αναψυχής και εργοδοτεί μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων.

Ιδιαίτερα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής έκανε λόγο για «τεράστιες ζημιές», τις οποίες έχουν υποστεί οι επιχειρηματίες, που δυστυχώς δεν τους επιτρέπεται να λειτουργήσουν ακόμα , όπως μουσικοχορευτικά κέντρα, δισκοθήκες , νυκτερινά κέντρα και αίθουσες δεξιώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη πρέπει «να λειτουργήσουν όλα τα κέντρα αναψυχής από αύριο», σημειώνοντας ότι «οι περιορισμοί πρέπει να είναι τέτοιοι, που να τους επιτρέπουν να λειτουργούν σε βιώσιμες βάσεις».

Επίσης, ζητά από την κυβέρνηση όπως εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των αιθουσών δεξιώσεων από αύριο, για να σημειώσει ότι είναι χώροι που διαθέτουν πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και μπορεί να δικαιολογηθεί η λειτουργία τους.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι επιβάλλεται να εξευρεθεί νομική – συνταγματικη λύση στο θέμα των ενοικίων, αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν λύνουν τα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρηματιών.

Με αφορμή την αυριανή άρση του διατάγματος, που απαγορεύει τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι τα μέλη του ΠΑΣΙΚΑ ζητούν επαναφορά της δυνατότητας φιλοξενίας στα 2 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο τόσο στους εξωτερικούς, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους, για όλες τις κατηγορίες των κέντρων αναψυχής.

«Όπως έγινε αναφορά», πρόσθεσε, «για τις σκέψεις που κάναμε για χώρους διασκέδασης και αναψυχής πέραν των 1.500 τετραγωνικών τόσο εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μέγιστο αριθμό τους 500, αυτό θα πρέπει να ισχύσει για τους χώρους δεξιώσεων και να πάει μέχρι τις  20 .08.2020, όπου αμέσως μετά θα πρέπει να απελευθερωθούν όλα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα επαναφοράς το συντομότερο, για σκοπούς βελτίωσης του Περί Λοιμοκαθάρσεως νόμου, που αφορά την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων, καθώς επίσης να  ληφθούν μέτρα, ώστε να γίνονται τα πρωτόκολλα, τα διατάγματα και οι νόμοι κατανοητοί, με τον ίδιο τρόπο από όλους ανεξαίρετα.

Κατέστησε σαφές ότι η στήριξη  της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής θα πρέπει να είναι στις ίδιες παραμέτρους με την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ενώ συμπλήρωσε πως «επιβάλλεται η δημιουργία θετικού κλίματος γύρω από τη βιομηχανία -και όχι εχθρικού και πολεμικού κλίματος- πολλές φορές με ότι ζημιά μπορεί αυτό να προκαλεί».

Εξάλλου, σημείωσε ότι «οι Δήμοι το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να απαιτούν μόνο τελεί και φόρους ανάλογα με το πόσο λειτούργησε ένα υποστατικό και βέβαια να λαμβάνουν υπόψη και τη οικονομική δύσκολη περίοδο που περνούν τα πλείστα  κέντρα αναψυχής, ώστε να προβαίνουν και σε μειώσεις ακόμα».

Ανέφερε ακόμα πως η λειτουργία των κέντρων αναψυχής δεν δημιούργησε το όποιο πρόβλημα διασποράς ή αναζωπύρωσης του ιού σε αντίθεση με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και αυτές της υγείας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούν να αρθούν οι αυστηροί περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα φιλοξενίας θαμώνων».

«Είναι η μέγιστη υποκρισία», είπε, «να απαιτείται με τόση αυστηρότητα η χρήση της μάσκας από εμάς  και όχι μόνο σε πολύ δύσκολες , σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες και να βλέπουμε ουρές τον κόσμο να περιμένει να κοινωνήσει σε εκκλησίες, που παρουσίαζαν εικόνες προ πανδημίας. Υπεραγορές και εμπορικά κέντρα να είναι υπερπλήρη και αυτό να διαφημίζεται από τα ΜΜΕ».

Σε ό,τι αφορά την τροποποιημένη πλέον νομοθεσία, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ είχε εντοπίσει την απουσία της αρχή της αναλογικότητας και χαιρέτισε την κατηγοριοποίηση των υποστατικών, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είχαν πει ότι εξακολουθούσαν να παραμένουν υπέρμετρα ψηλές ο χρηματικές ποινές και θα έπρεπε να  είχαν μειωθεί δραστικά».

«Επήλθε κάποια μείωση όχι δραστική όμως, ενώ θα έπρεπε να λαμβανόταν υπόψη το γεγονός της συρρίκνωσης της δυναμικότητας των χώρων, με βάση τα εκάστοτε διατάγματα, τα οποία περιορίζουν την δυναμικότητα και τον αριθμό των θαμώνων, όπου στην ουσία εκμηδενίζεται η κατηγοριοποίηση. Άρα αν θα έπρεπε να λαμβανόταν υπόψη η δυναμικότητα του κάθε κέντρου  τη συγκεκριμένη και δεδομένη στιγμή, διότι με βάση τα διατάγματα, έχουμε το παράδοξο  τα μεν μεγάλα υποστατικά να πληρώνουν αυξημένα χρηματικά ποσά, λόγω των τετραγωνικών τους, τα δε μικρότερα  τα οποία θα λειτουργούν κοντά στη δυναμική, αλλά με τους ίδιους θαμώνες με τους μεγάλους, μικρότερα ποσά», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Στο μεταξύ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, σε σχέση με τον τρόπο που διεξάγει τους ελέγχους η αστυνομία τη τελευταία περίοδο, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να δοθεί η βιομηχανία βορά στους οιουσδήποτε πιθανούς καταχραστές της εξουσίας που τους δίνει η νομοθεσία».

Τέλος, είπε πως «είναι τραγικό είναι η πολιτεία να μην έχει κατανοήσει ακόμα ότι η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής είναι ένα από τα άνω άκρα της τουριστικής βιομηχανίας και δεν είναι παρεμφερής δραστηριότητα», σημειώνοντας ότι «αυτός μάλλον είναι και λόγος της μέγιστης διάκρισης στην επιδότηση του προσωπικού τόσο σε οικονομικό ύψος, αλλά και σε διάρκεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ