Ανησυχία για ακυρώσεις πτήσεων

Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου θεωρούν ότι ο έλεγχος και οι μεγάλες διαδικασίες στην Κύπρο αποτρέπει τους επισκέπτες.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Προβληματισμός και ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που τηρούνται βάσει διαταγμάτων για την έλευση επισκεπτών στην Κύπρο εγείρονται από επαγγελματικούς κύκλους της τουριστικής βιομηχανίας. 

Μιλώντας στο Economy Today παράγοντες της αγοράς με χρόνια πείρα και μεγάλο χαρτοφυλάκιο, αναφέρουν ότι η Κύπρος κινδυνεύει να πετάξει στα σκουπίδια την πολύ καλή προσπάθεια που έκανε, τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο κόσμος, όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όπως αναφέρουν, οι διαδικασίες ελέγχου αποτελούν "αχρείαστο αντικίνητρο" για επισκέπτες, γραφεία ταξιδίων και αεροπορικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και ακυρώσεις ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών.

Δύο είναι τα προβλήματα τα οποία εντοπίζουν οι επαγγελματίες:

Πρώτον το εκτενές έγγραφο που απαιτείται να συμπληρώσει κάθε ταξιδιώτης που επιθυμεί να επισκεφθεί την Κύπρο. Όπως αναφέρουν, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ελλάδα η οποία απαιτεί από τους ταξιδιώτες να συμπληρώσουν μία μόνο σελίδα εντός του αεροπλάνου προκειμένου να λάβουν την σχετική άδεια εισόδου στην χώρα, η Κύπρος με το CyprusFlightPass τους αναγκάζει να συμπληρώσουν περίπου 15 σελίδες ηλεκτρονικά, κάτι που αποθαρρύνει όσους είναι σε μεγαλύτερη ηλικία και όσους δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία. 

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, σε προγραμματισμένη πτήση από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Λάρνακα το περασμένο Σάββατο, κάποιοι επιβάτες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος λόγω καθυστέρησης στην συμπλήρωση του CyprusFlightPass, με αποτέλεσμα να χάσουν την πτήση. 

Δεύτερον, ο έλεγχος για κορωνοϊό κατά την άφιξη των ταξιδιωτών στην χώρα, δεν πραγματοποιούταν μέχρι σήμερα δειγματοληπτικά μετά την αποβίβαση εντός του χώρου του νέου αεροδρομίου, αλλά σε ειδικό χώρο στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση μέχρι και 4 ώρες. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, κάποιες εταιρίες του εξωτερικού κάνουν ήδη δεύτερες σκέψεις. Συγκεκεριμένα, η Austria Airlines έχει ακυρώσει όλες τις πρωινές προγραμματισμένες πτήσεις της για τον Ιούλιο (έχει στο πρόγραμμά της και μία απογευματινή κάθε μέρα), ενώ τον δρόμο της ακύρωσης ακολούθησε και ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρουμανίας Tarom Airlines για τον ίδιο μήνα. 

“Η πολύ καλή προσπάθεια που έκανε η Κύπρος όλο το προηγούμενο διάστημα, κινδυνεύει να πάει ανεκμετάλλευτη. Η ταλαιπωρία που προκαλείται δεν βοηθάει στην προσέλκυση των τουριστών, αλλά τους εμποδίζει από το να επιλέξουν την Κύπρο. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες, χωρίς να διαταράσσει ασφαλώς την δημόσια υγεία, αλλά θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες”, καταλήγουν οι επαγγελματίες. 

Ανώτατοι κύκλοι από την διαχειρίστρια εταιρία των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Airports αναφέρουν ότι οι διαδικασίες αποτελούν απόφαση των αρμόδιων υπουργείων μετά από συστάσεις της επιδημιολογικής ομάδας και στόχο έχουν να προστατεύσουν την δημόσια υγεία. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η διαδικασία για το CyprusFlightPass είναι μεγάλη. 

Παράλληλα, τονίζουν ότι από σήμερα Τετάρτη, ο έλεγχος θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νέου αεροδρομίου Λάρνακας και ποτέ η δειγματοληψία δεν γίνεται εντός της καμπίνας. 

"Οι όποιες ακυρώσεις έχουν προκύψει σχετίζονται με την μειωμένη ζήτηση εκ μέρους των επιβατών για τις συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες αποφάσισαν να μειώσουν τις πτήσεις τους καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών τους", καταλήγουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ