Έπεσε κατηγορία η Βουλγαρία

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως η νέα κατάταξη θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου του 2020.

Η Βουλγαρία κατατάσσεται προληπτικά στην Κατηγορία Β (χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α), με απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς επαναξιολόγησης της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19 και έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων από επιβάτες προερχόμενους από τη Βουλγαρία.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως η νέα κατάταξη θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου του 2020 και θα επαναξιολογείται στη βάση των επιδημιολογικών δεικτών, όπως θα διαμορφώνονται.
 
Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι οι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κύπρο από την Βουλγαρία από τις 29 Ιουνίου 2020 κι έπειτα, θα πρέπει απαραίτητα να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.
 
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι μέχρι και την Κυριακή, 28 Ιουνίου του 2020, όλοι οι επιβάτες που θα αφικνούνται από αεροδρόμια της Βουλγαρίας θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, ανεξάρτητα και επιπλέον του δειγματοληπτικού ελέγχου, που διενεργείται σε επιβάτες των χωρών από τις Κατηγορίες Α και Β.

Κίνδυνος υπιβάθμισης και για την Τουρκία

Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι η κατηγορία κινδύνου στην οποία έχει συμπεριληφθεί η Τουρκία, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να αλλάξει στη βάση των εξελίξεων.

Ο κ. Οζερσάι, ο οποίος όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα μιλούσε στη «βουλή», ανέφερε ότι όσοι άνθρωποι, κατά τα λεγόμενά του, περάσουν από το νότο, εννοώντας τις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά όσοι έρθουν από την Τουρκία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. 

Σημείωσε ότι όταν λήφθηκε η απόφαση να αποδέχονται επισκέπτες από την Τουρκία χωρίς καραντίνα μετά την 1η Ιουλίου, η κατάσταση στην χώρα ήταν διαφορετική σε σχέση με την πανδημία.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία του «υπουργικού» αλλά δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση γιατί δεν έχει αναθεωρηθεί η απόφαση για την 1η Ιουλίου.

Πρόσθεσε ότι η αλλαγή της κατηγορίας στην οποία περιλαμβάνεται η Τουρκία λόγω της υφιστάμενης κατάστασης , είναι ένα άλλο  θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν πριν την πανδημία και θα μπορούν να το πράξουν και μετά την πανδημία επίσης, αλλά η προϋπόθεση για τις διαγνωστικές εξετάσεις και την καραντίνα μπορεί να αλλάξει.

Είπε ακόμα ότι πιστεύει ότι οι όροι που έχουν τεθεί από την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως είπε, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν στο νότο, έχει πολιτικά κίνητρα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εδώ και πάνω από δύο μήνες, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η απαίτηση για διαγνωστική εξέταση PCR από τους Τουρκοκύπριους κάθε 72 ώρες προκαλεί δυσκολίες αλλά η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά τα λεγόμενά του, δεν απαιτεί το ίδιο από ανθρώπους από άλλες χώρες που έρχονται στα αεροδρόμια της νοτίου Κύπρου, όπως είπε, στις οποίες η κατάσταση είναι χειρότερη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ