Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες κρούουν τον κώδωνα για ενοίκια και δόσεις

Ο Σύνδεσμος των Κέντρων Αναψυχής καλεί επίσης την Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό αφού "χωρίς αυτόν κανένα σχέδιο δεν μπορεί να ισχύσει".

Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής εκφράζει αρχικά την ικανοποίησή του για τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο τονίζει τις ανησυχίες των μελών του για τα ζητήματα που αφορούν τα ενοίκια αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του κλάδου.

Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φάνος Λεβέντης, αναφέρει ότι εκ πρώτης όψεως χαιρετίζονται τα εξαγγελθέντα σχέδια τόσο του ΥΠΕΠΚΑ αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ωστόσο ότι θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα εντός των ημερών όταν οι επιχειρηματίες θα διακριβώσουν τι αναλογεί σε πραγματικούς αριθμούς για τις επιχειρήσεις τους και θα μπορεί να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και τοποθέτηση.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρει ότι οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών είναι μουδιασμένες αφού αρκετοί περιμένανε μια πιο δυνατή στήριξη για τις επιχειρήσεις χωρίς να κρύβουμε ότι υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι τα κρίνουν λογικά  κάτω από τις περιστάσεις.

Καταβολή ενοικίων 70% του δύο πρώτους μήνες του 2020

Είναι γεγονός ότι γίνεται αναφορά , ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν και κάλυψη μέρους των ενοικίων. Πρόσθετo επίσης το μέτρο της αναστολής καταβολής των ενοικίων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με υποχρέωση καταβολης τού 70% των δύο αυτων ενοικίων μεχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται πρός τους ιδιοκτήτες των ακινήτων απο το κράτος.

Εν τούτοις όμως στην ουσία το τεράστιο αυτο πρόβλημα, αναφέρει ο κ. Λεβέντης, παραμένει χωρίς μόνιμη και δίκαιη ρύθμιση, "κάτι για το οποίο υπεύθυνα δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να αγωνιζόμαστε για την πραγματική , δίκαιη και μόνιμη επίλυση του".

Αναστολή δόσεων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου σημειώνει ότι η εξαγγελθείσα αναστολή των δανείων για τους πλείστους αν όχι και όλους θεωρείται σαν δώρο άδωρο, αφού έχουν ήδη εξαντλήσει τους εννέα μήνες αναστολής που δικαιούντο και αυτόματα αποκλείονται από το σχέδιο.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια από την κυβέρνηση ώστε να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα ανοίξει ο δρόμος για στοχευμένη πλέον αναστολή των δανείων, διότι χωρίς αμφιβολία το πρόβλημα αυτό των δανειοληπτών θα ακουμπήσει και τις τράπεζες αφού θα μετατρέπονται πρόσθετα δάνεια σε κόκκινα δάνεια.

Σημειώνει επίσης ότι ορθά επανέρχεται η σκέψη για επαναφορά της πρότασης για εγγυημένα από το κράτος δάνεια, που και αυτή η λύση θα εξυπηρετήσει αρκετούς επιχειρηματίες και θα εισαχθούν στην οικονομία χρήματα.

Χωρίς προϋπολογισμό δεν ισχύει κανένα σχέδιο

Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι "καλούμε τη Βουλή όπως ψηφίστεί ο προυπολογισμός, που χωρίς αυτόν  κανένα σχέδιο στήριξης δεν μπορεί να ισχύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ