Πόσα λίτρα μπύρας καταναλώθηκαν στην Κύπρο το 2020

Πόσο μειώθηκε η κατανάλωση μπύρας στην Κύπρο το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού;

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία η κατανάλωση μπύρας από τοπικά ζυθοποιεία τον 2020 μειώθηκε κατά 23,1%, σε σύγκριση με το 2019.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι καταναλώθηκαν συνολικά 30,991 εκατομμύρια λίτρα μπύρας κυπριακής παραγωγής από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι καταναλώθηκαν 40,296 εκατομμύρια λίτρα.

Η πτώση της τάξης του 23,1% είναι απότοκο των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κάθοδο περίπου 80% λιγότερων τουριστών σε σχέση με πέρσι.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ανακοίνωση δεν λαμβάνει υπόψη μπύρες οι οποίες εισάγονται στην Κύπρο και καταναλώνονται από τους κύπριους καταναλωτές και επισκέπτες που έρχονται στο νησί.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τους μήνες που ήταν σε ισχύ το καθολικό Lockdown στο νησί, καταγράφηκαν τεράστιες μειώσεις κατανάλωσης της μπύρας, αφού πέραν των αεροδρομίων, οι χώροι εστίασης παρέμεναν κλειστοί από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 21 Μαΐου.

Κατά τον μήνα Μάρτιο καταγράφηκε μείωση της τάξης του 26%, ενώ τον Απρίλιο που καθ' όλη την διάρκεια του μήνα ίσχυαν οι αυστηροί περιορισμοί καταγράφηκε μείωση της τάξης του 63%.

Τον Μάη σημειώθηκε επίσης ισχυρή μείωση στην κατανάλωση μπύρας που κυμάνθηκε στο 44%. 

Ελάχιστα καθοδική πορεία είχαν και οι εξαγωγές κυπριακής μπύρας, οι οποίες κατέγραψαν μείωση της τάξης 2,58% μέσα στο έτος, και ανήλθαν το 2020 σε 1,474 εκατομμύρια λίτρα μπύρας σε σχέση με 1,513 εκατομμύρια λίτρα μπύρας το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ