Το 5G αλλάζει τη ζωή μας

Το 2021 εγκαινιάζει για την Κύπρο µια νέα εποχή, αφού η έλευση του 5G αλλάζει τα δεδοµένα και φέρνει νέες εξελίξεις στη ζωή και στην καθηµερινότητά µας.

Επιμελεία: Ναταλία Γεωργιάδου

Η Cyta, ως ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, υποδέχεται το νέο δίκτυο με πίστη στη συνεχή εξέλιξη, στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην άρτια εξυπηρέτηση του κοινού.

Το 2021 εγκαινιάζει για την Κύπρο µια νέα εποχή, αφού η έλευση του 5G αλλάζει τα δεδοµένα και φέρνει νέες εξελίξεις στη ζωή και στην καθηµερινότητά µας. Το νέο δίκτυο, που έρχεται εν µέσω αντιδράσεων για τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει, διαδέχεται το 4G που όλοι σήµερα χρησιµοποιούµε.

Η επιστηµονική κοινότητα κάνει λόγο για ένα δίκτυο µε απεριόριστες δυνατότητες και καταρρίπτει τη θέση των αρνητών για επιπτώσεις στην υγεία. Αντιθέτως, επιστήµονες και ακαδηµαϊκοί τονίζουν τον καταλυτικό ρόλο που το 5G θα έχει στην οικονοµία, την επιχειρηµατικότητα, την υγεία, την παιδεία, τον αθλητισµό και σε πολλούς άλλους τοµείς.

Μέρος ενός νέου κοσμού

Ο κόσµος αλλάζει λοιπόν και µαζί µε αυτόν αλλάζουµε και εµείς. Η κυπριακή κοινωνία υποδέχεται το δίκτυο 5G σε µια περίοδο που η πανδηµία του COVID-19 έχει αναδείξει τη σηµασία για επικοινωνία ανάµεσα στους ανθρώπους και έχει επισπεύσει την ανάγκη για ψηφιακή εκπαίδευση, για παροχή ιατρικών υπηρεσιών, για σωµατική άσκηση και για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων µέσω του ηλεκτρονικού εµπορίου και της χρήσης του διαδικτύου. Επιπλέον, οργανισµοί του δηµόσιου τοµέα και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες αναπροσαρµόζονται και επιχειρούν –µετά από χρόνια στασιµότητας και αναχρονιστικού τρόπου λειτουργίας– να αναβαθµιστούν, να εξελιχθούν και να προχωρήσουν µπροστά.

Στήριξη μέσω παρόχων

Έχοντας δίπλα τους αξιόπιστους οργανισµούς όπως η Cyta, που είναι ο µεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, δηµόσιος και ιδιωτικός τοµέας καλούνται να δηλώσουν παρόντες σε αυτή τη νέα εποχή. Σε αυτή τη νέα πρόκληση, η Cyta, µε υπευθυνότητα και πίστη στις εταιρικές της αξίες, έλαβε έγκαιρα τα µηνύµατα των καιρών και πρώτη εφάρµοσε στην Κύπρο πιλοτικά το δίκτυο 5G, προκειµένου σήµερα να είναι σε θέση, στηριζόµενη στο άρτια εκπαιδευµένο προσωπικό της, να παρέχει υπηρεσίες ανάλογα µε τις ανάγκες κάθε ιδιώτη και επιχειρηµατικού πελάτη.

Γιατί 5G

Στο έντονα µεταβαλλόµενο περιβάλλον στο οποίο ζούµε και σε µια εποχή στην οποία η επικοινωνία και η διάχυση της πληροφορίας γίνονται µε ταχύτατους ρυθµούς, τα νέα τεχνολογικά εργαλεία δρουν καταλυτικά στο κοινωνικό σύνολο. Πώς αλλάζει τη ζωή µας αυτή η νέα πραγµατικότητα; Γιατί είναι σηµαντική η εγκατάσταση του 5G; Πώς θα βοηθήσει στην εξέλιξη της χώρας µας γενικότερα, καθώς και σε καίριους τοµείς, όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια, ειδικότερα;

Υγεία

Στον τοµέα της υγείας, το 5G αναµένεται να φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαµε πως, την ώρα που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, η επιστήµη προχωρά έχοντας δίπλα της έναν µεγάλο σύµµαχο. Με την έλευση του νέου δικτύου, εκτός από τις αναβαθµισµένες υπηρεσίες και τις υψηλές ταχύτητες, η ροµποτική αποκατάσταση, η αποµακρυσµένη χειρουργική και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών θα είναι πλέον γεγονός. Ας αναλογιστούµε πόσες ζωές θα µπορούσαν να σωθούν αν υπήρχε άµεση πληροφόρηση σε πραγµατικό χρόνο για όλα τα δεδοµένα των ασθενών που µεταφέρονται µε ασθενοφόρο. Τώρα, µε τα «έξυπνα ασθενοφόρα», τα οποία δύνανται να λειτουργούν χάρη στο 5G, η ζωντανή επικοινωνία µε τις πρώτες βοήθειες για γνώση της κατάστασης του ασθενούς θα είναι δυνατή. Επιπλέον, η αποµακρυσµένη χειρουργική, η ροµποτική αποκατάσταση, που θα γίνεται µε ακρίβεια, χωρίς ρίσκο για ανθρώπινο λάθος, η άµεση ανταπόκριση χειρουργών παγκόσµιας κλάσης όπου και όποτε απαιτείται, η βελτίωση των υπηρεσιών, καθώς και η εξυπηρέτηση ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές, δεν εντάσσονται στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά αποτελούν πραγµατικότητα του νέου ψηφιακού κόσµου. Όλα αυτά µε συνακόλουθα οφέλη, όπως η αποφυγή επιπλοκών αλλά και η µείωση των εξόδων.

Παιδεία

Στον τοµέα της παιδείας, τα οφέλη αναµένεται να κάνουν πολύ σύντοµα την εµφάνισή τους, αφού, τη στιγµή που το δίκτυο 5G εισέρχεται στην Κύπρο, η πανδηµία του COVID-19 επισπεύδει την ανάγκη για ψηφιακή εκπαίδευση. Τι θα πρέπει να αναµένουµε στους τοµείς αυτούς; Αρχίζοντας από τις έξυπνες τάξεις «future student» και σε συνδυασµό µε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, όπως το VR, η µάθηση θα είναι ζωντανή πραγµατικότητα, οι γνώσεις θα είναι διαθέσιµες για όλους και –γιατί όχι;– τα «telerobotics» θα αντικαθιστούν τον µαθητή όταν χρειάζεται (π.χ. όταν είναι άρρωστος). Μια αναβαθµισµένη εκπαιδευτικά κοινότητα δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά επένδυση στο µέλλον, αφού η γνώση, ως απαραίτητο στοιχείο, είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για ενίσχυση της έρευνας, πάνω στην οποία θα πρέπει να χτίσουµε το µέλλον της χώρας µας, για να προχωρήσει µε αξιώσεις µπροστά.

Αθλητισμός - Ψυχαγωγία

Στις µέρες του εγκλεισµού, ο αθλητισµός, ως άσκηση αλλά και ως ψυχαγωγία για χιλιάδες ανθρώπους, έχει «ρίξει» ταχύτητα, µε δυσµενείς επιπτώσεις, σωµατικές και ψυχολογικές. Μέσω αυτής της νέας πραγµατικότητας στον τοµέα αυτόν, οι δυνατότητες που µπορούν να έχουν οι χρήστες του 5G είναι πάρα πολλές, µερικές εκ των οποίων είναι οι εξής:

Πολλοί αθλητές, µέσω του νέου δικτύου, θα µπορούν να καταγράψουν σηµαντικά στοιχεία για τη φυσική τους κατάσταση και την πιθανή συµµετοχή τους σε αγώνες. Επιπλέον, απλοί θεατές θα µπορούν να έχουν µια πλούσια οπτική εµπειρία, αφού, µέσω καµερών που θα φορούν οι ίδιοι οι αθλητές, θα βιώνουν σε πραγµατικό χρόνο και σε υψηλή ευκρίνεια ό,τι ακριβώς βιώνουν και οι ίδιοι οι αθλητές, και µάλιστα σε αθλητικές διοργανώσεις όπως το Champions League, το Premier League και οι Ολυµπιακοί Αγώνες.

Αυτόνομη Οδήγηση

Είναι πραγµατικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι πράγµατα που θεωρούσαµε ακόµα και στο πρόσφατο παρελθόν ότι ανήκαν στη σφαίρα του φανταστικού, βρίσκονται σήµερα ενώπιόν µας, µε τη στήριξη οργανισµών όπως η Cyta. H αυτόνοµη οδήγηση µπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή µας και µέσω του 5G θα γίνει δυνατόν να πραγµατοποιηθεί στο 100%, αφού µε το «connected cloud» και µέσω της ζωντανής πληροφόρησης θα εξασφαλίζεται ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσµα µεταξύ άλλων τη µείωση της τροχαίας κίνησης, τη µείωση της ρύπανσης και κυρίως τη µείωση των τροχαίων ατυχηµάτων και της απώλειας ζωής.

Ας αναλογιστούµε πόσο πολύτιµη είναι η ζωή και πόσα ατυχήµατα και απώλειες θα µπορούσαν να αποφευχθούν, τόσο στους δρόµους όσο και σε άλλα µέρη, από άλλου είδους ατυχήµατα, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές. Και στον τοµέα αυτόν, οι αυξηµένες δυνατότητες του 5G για πρόληψη, επιτήρηση, ασφάλεια, γρήγορη παροχή πληροφοριών στις αρµόδιες αρχές και άµεση µεταφορά µεγάλων όγκων δεδοµένων θα διαδραµατίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την ασφάλεια των πολιτών. Σαφώς οι δυνατότητες δεν περιορίζονται µόνο εδώ, αλλά εκτείνονται σε πολλούς άλλους τοµείς, όπως η επιχειρηµατικότητα, η βιοµηχανία, η πράσινη ενέργεια, η δηµιουργία των «έξυπνων πόλεων» και η ασφάλεια και η επιτήρηση ουσιωδών υπηρεσιών. Όλα αυτά θα ξεδιπλώνονται σταδιακά και, σίγουρα, στον νέο κόσµο που ανοίγεται µπροστά µας, οι δυνατότητες και οι προοπτικές αφορούν όλους και µπορούν να χρησιµοποιηθούν από όλους. Η Cyta, ως πρωταγωνιστής στον τοµέα των τηλεπικοινωνιών και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, δηλώνει έτοιµη για αυτή τη µετάβαση.

Αν η κοινωνία αποκτά ένα δίκτυο µε τεράστιες δυνατότητες προς όφελος του οικονοµικού και κοινωνικού συνόλου, η επιστήµη αποκτά έναν πολύ µεγάλο σύµµαχο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ