Επένδυση €40 εκατ. για νέο Κέντρο ψυχικής υγείας

Η πρώτη φάση του έργου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023

Επιμέλεια: Χάρις Βωβού

Στην ανέγερση Κέντρου ψυχικής υγείας συνολικού ύψους γύρω στα 40 εκατ. ευρώ στη Λευκωσία, έχει προχωρήσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με τα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Οργανισμού, έχει υπογραφεί η συμφωνία για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου αξίας 7.639.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 για να στεγάσει άτομα με οξέα προβλήματα ψυχικής υγείας και μονάδα ΘΕΜΕΑ (Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων) στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της.

Το νέο νοσηλευτήριο θα περιλαμβάνει ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δομές στον χώρο του νοσοκομείου Αθαλάσσας, ενώ έχουν αρχίσει και οι διεργασίες για τον σχεδιασμό της δεύτερης φάσης του έργου.

Όπως αναφέρεται, το χρηματικό ποσό της ανέγερσης θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021 – 2025, καθώς εμπίπτει στη δράση του Υπουργείου Υγείας για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των νοσηλευτηρίων, ενώ η προκήρυξη έγινε με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο Μελέτη, Κατασκευή με 12ετή Συντήρηση.

Προστατευόμενος ξενώνας

Ο υπερπληθυσμός στο νοσοκομείο Αθαλάσσας έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κατασκευή νέων υποδομών. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 100 ασθενείς, ενώ σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 144 ασθενείς, πληρότητα που αγγίζει το 144%, με τις εισαγωγές των ασθενών να καταγράφονται αυξημένες το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα για τη δημιουργία προστατευόμενου ξενώνα με πυκνή δεντροφύτευση περιμετρικά του, δυναμικότητας 11 κλινών, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το φθινόπωρο του 2022, με στόχο την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου.

Όπως σημειώνεται, στον ξενώνα θα φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας σε σταθερή κατάσταση, οι οποίοι σήμερα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, ενώ θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στην κοινότητα, καθώς δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα, αλλά, ωστόσο, δεν υπάρχει οικογενειακό ή κοινοτικό σύστημα για να τους αναλάβει.

Επισημαίνεται ότι, εξειδικευμένο προσωπικό ψυχικής υγείας θα στελεχώνει τις εγκαταστάσεις του ξενώνα σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η προώθηση του έργου, γίνεται με τη στήριξη του Δήμου Λατσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και αποτελεί μέρος σειράς ενεργειών του ΟΚΥπΥ για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όσους το έχουν ανάγκη, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάζουν παράταση κρατικής χορηγίας στα νοσηλευτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ