Θέσεις εργασίας γεννά η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Νέο προσωπικό θα φέρει και η ανέγερση του δικαστηριακού μεγάρου της Λευκωσίας, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ

Της Χάρις Βωβού 

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στον τομέα της ανώτατης βαθμίδας των δικαστηρίων της χώρας μας.   

Όπως αναφέρει στο Economy Today ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Χρίστος Κληρίδης, «εφόσον θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών σε όλα τα επίπεδα ως αποτέλεσα της μεταρρύθμισης, είναι αυτονόητο ότι, θα πρέπει να προσληφθεί πρόσθετο διοικητικό προσωπικό για εξυπηρέτησή τους. Όπως π.χ. στο Πρωτοκολλητείο, σε επίπεδο κλητήρων του δικαστηρίου, σε επίπεδο νομικών βοηθών των δικαστών. Για παράδειγμα εφόσον δημιουργείται νέο εφετείο με 16 νέους δικαστές θα χρειαστεί να πληρωθούν οι διοικητικές ανάγκες του με πρόσληψη νέου προσωπικού ως ανωτέρω. Το ίδιο ισχύει δεδομένου ότι θα αυξηθούν στην ανωτάτη βαθμίδα οι δικαστές από 13 σε 16. Παράλληλα, με την αύξηση του αριθμού των επαρχιακών δικαστών θα υπάρξει και η αντίστοιχη και ανάλογη αύξηση υποστηρικτικού προσωπικού». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, «μέσα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης προνοείται μεταξύ άλλων η μετατροπή του κτηρίου ΑΣΤΡΑ σε δικαστήριο εργατικών διαφορών και οικογενειακών κάτι το οποίο βεβαίως συνεπάγεται ότι θα επενδυθούν ορισμένα εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ων Επαρχιακών Δικαστηρίων, κάτι το οποίο σίγουρα προϋποθέτει την πρόσληψη προσωπικού πιθανότητα από τις εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν τα έργα αυτά». 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κληρίδης, «μακροπρόθεσμα, εντός των επομένων 10 ετών, αναμένεται ότι, με την προώθηση και ανέγερση του νέου δικαστηριακού μεγάρου της Λευκωσίας, ένα προϋπολογισμό των 90 εκατομμυρίων, σίγουρα θα υπάρξει ανάγκη για νέο προσωπικό».  

Τα οφέλη 

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, η ψήφιση του Νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιείται το Σύνταγμα για να προχωρήσει η δικαστική μεταρρύθμιση, στις 7 Ιουλίου, σηματοδοτεί το άνοιγμα του δρόμου «για τη δημιουργία δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη δημιουργία ενός νέου 16μελούς Εφετείου, τη δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο για διορισμούς στην ανώτατη βαθμίδα, όπως επίσης και νέου Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή στα δύο τελευταία θεσμικά όργανα του Προέδρου του ΠΔΣ μεταξύ άλλων». 

Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι, «η κυπριακή δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εκδίκαση των υποθέσεων σε όλες τις βαθμίδες, κάτι το οποίο αναμφίβολα αντανακλά πολλές φορές και στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Δικαστές οι οποίοι λειτουργούν κάτω από πίεση λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων αναπόφευκτα δεν θα αποδώσουν όπως αναμένεται». 

Ειδικότερα, «δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα προσβολής δικαστικά ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για διορισμούς και προσαγωγές δικαστών». 

Επίσης, «θα ενισχυθεί η εξειδίκευση, τόσο στο νέο Εφετείο με τον διορισμό εξειδικευμένων δικαστών και τμημάτων, όσο και σε τριτοβάθμιο επίπεδο με διορισμό εξειδικευμένων δικαστών στο γνωστικό αντικείμενό τους, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου». 

Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι, ο χρόνος εκδίκασης 5.000 εφέσεων αναμένεται να συντμηθεί στο 50%, δηλαδή από τα έξι έως οκτώ χρόνια, στα τρία έτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 32% υπέβαλε μέχρι σήμερα τη φορολογική του δήλωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ