Μεγάλη η συμμετοχή των ψαράδων στην επιχορήγηση καυσίμων

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 21η Νοεμβρίου

Της Χάρις Βωβού 

Μεγάλη φαίνεται να είναι η συμμετοχή των ψαράδων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για στήριξη της αλιείας με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.300.000 ευρώ, όπως αναφέρει στο Economy Today η Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) Νατάσα Παππουλή. 

«Είναι μεγάλη η συμμετοχή και προβλέπεται να αυξηθούν οι αιτήσεις» των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 21η Νοεμβρίου 2022. 

Σύμφωνα με την κα. Παππουλή, μέχρι χθες το μεσημέρι 7 Νοεμβρίου έχουν υποβληθεί 253 αιτήσεις ψαράδων, για να εξεταστούν και να λάβουν την οικονομική βοήθεια.  

Ερωτηθείσα για το τι είδους λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από την επιχορήγηση, απαντά ότι «οι αλιείς αποζημιώνονται με τη διαφορά της μέσης τιμής γεωργικών καυσίμων του 2021 με αυτή του κάθε μήνα (02-12/2022) και στη βάση της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνουν για τον εκάστοτε μήνα». 

Όσον αφορά στις πληρωμές προς τους δικαιούχους, εξηγεί ότι «αναμένεται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2023». 

Το «Σχέδιο χορηγιών για παροχή αντιστάθμισης στον αλιευτικό τομέα, λόγω της διατάραξης της αγοράς μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης από τις 20 Οκτωβρίου 2022. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ. 

Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής αντιστάθμισης στις επιχειρήσεις του αλιευτικού τομέα για κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων, αποσκοπώντας στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την αιφνίδια αύξηση των τιμών βασικών συντελεστών παραγωγής, όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. 

Δείτε το ενημερωτικό τηλεοπτικό σποτ που δημιούργησαν το ΤΑΘΕ σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών:

Διαβάστε επίσης: 

Τα οικονομικά της αλιείας στην Κύπρο

Αυτό το ζωικό προϊόν περνά από τα κατεχόμενα για κατανάλωση στις ελεύθερες περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ