Ανησυχία της ΑΣΔΥΚ για τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ

Δίνουν την ευκαιρία σε όλους, Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα και  οργανώσεις να τοποθετηθούν απερίφραστα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις. 

Η ΑΣΔYΚ καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.  
Σε γραπτή της ανακοίνωση η συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με τις συνεχείς και καθημερινές εκκλήσεις των ιατρικών εταιρειών στα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. 

Την ίδια στιγμή, όμως, δίνουν την ευκαιρία σε όλους, Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα και  οργανώσεις να τοποθετηθούν απερίφραστα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις. 

«Ο χρόνος επιβάλλει να συναισθανθούν όλοι το πραγματικό διακύβευμα από μια πιθανή αποτυχία εν τη γενέσει, μάλιστα, της προσπάθειας που γίνεται για την εφαρμογή ενός καθολικού συστήματος υγείας γι’ αυτό, η ΑΣΔΥΚ ζητά από όλους να σταθμίσουν τις τελικές τους επιλογές και να θέσουν το γενικό συμφέρον πάνω απ’ όλα», τονίζει. 

Όπως επισημαίνει. το Δ.Σ. της ΑΣΔΥΚ θεωρεί ότι η Κυβέρνηση έχει αυξημένες ευθύνες να συντονίσει όλα τα μέρη ώστε να βρεθούν είτε κοινά αποδεκτές λύσεις είτε εκείνες οι λύσεις που θα επιτρέψουν στο σύστημα να εφαρμοστεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Η ψήφιση ενός νομοσχεδίου από μόνη της δεν ανέμενε κκανείς ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα. 

«Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, καλή θέληση και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των προνοιών του σχετικού νόμου. Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο διάλογο με τους ιατρικούς κλάδους, οδηγεί σε περιπλοκές και επιτείνει την σύγχυση ως προς την τελική κατάληξη του εγχειρήματος. Κάθε αποχώρηση  κλάδου ιατρών  δυσκολεύει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και στο τέλος μετά από 18 χρόνια προσπαθειών φαίνεται πως θα έχουμε ανατροπή των σχεδιασμών», αναφέρει. 

Προσθέτει δε ότι η ΑΣΔΥΚ θεωρεί την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ως μια απόλυτη κοινωνική ανάγκη, καθώς από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. μόνο η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει χωρίς Γενικό Σύστημα Υγείας. 

«Αυτό από μόνο του πιστεύουμε ότι λέει πολλά για το ποιοι είμαστε και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας. Το υφιστάμενο σύστημα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του και έχει καταρρεύσει. Μια απλή επίσκεψη στο χώρο των δημοσίων αλλά και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων το επιβεβαιώνει. Η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παραμένει προνόμιο μιας όλο και πιο μικρής μειοψηφίας. Κάθε ασθενής, πλούσιος ή φτωχός, θα πρέπει να έχει δικαίωμα στην επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου και πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη που μπορεί να πάρει. Σε αυτό το στόχο είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι και ως ΑΣΔYΚ καλούμε όλους να ενεργήσουν μέσα σε αυτό το πνεύμα», καταλήγει.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ