Νέα σύσκεψη την Τρίτη για το ΓεΣΥ στο Προεδρικό

Η νέα σύσκεψη για το ΓεΣΥ θα γίνει στις 08:00.

Συνεχίζεται αύριο, στην παρουσία αντιπροσωπείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με θέμα συζήτησης το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Η νέα σύσκεψη για το ΓεΣΥ θα γίνει στις 08:00. Στη σημερινή σύσκεψη, που άρχισε στις 10:00 στο Προεδρικό και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:00, ακούστηκαν οι θέσεις και απόψεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν δημιουργική και σε αυτήν ο ΠΙΣ εξέφρασε τις θέσεις και τις απόψεις του, σημειώνοντας πως «έχει οριστεί συνάντηση αύριο το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΙΣ, ούτως ώστε να δοθούν από τον Οργανισμό απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν σήμερα από τον ΠΙΣ και να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Κληθείς να αναφέρει γιατί δεν παρευρέθηκε ο ΟΑΥ στη σημερινή συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η σημερινή συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του ΠΙΣ, όπως είχε γίνει και σε χωριστή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΟΑΥ, πριν από μερικές εβδομάδες, για να εκφράσει τις θέσεις και τις απόψεις του.

Σε ερώτηση εάν τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου τα αιτήματα του ΠΙΣ, για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και για αύξηση του Προϋπολογισμού, ο κ. Ιωάννου δήλωσε πως συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα του ΠΙΣ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, σεβόμενος τον εν εξελίξει διάλογο.

«Έχουν τεθεί», ανέφερε, «όλα τα θέματα ενώπιον του Προέδρου και για αυτό έχει οριστεί και η συνάντηση αύριο με τον ΟΑΥ, που είναι και ο Οργανισμός που κάνει τις διαπραγματεύσεις, για να μπορεί να δώσει τις δέουσες απαντήσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει το όποιο αποτέλεσμα.

«Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, τα οποία αναμένεται να απαντηθούν στην αυριανή συζήτηση», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το ζήτημα για πολυασφαλιστικό σύστημα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα, για να σημειώσει πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος τόνισαν πολλάκις πως «θα προχωρήσουμε όπως είναι το Σχέδιο, χωρίς να αλλάζουμε την φιλοσοφία του».

Σε άλλη ερώτηση, εάν οι ίδιοι οι γιατροί το έθεσαν, ο Υπουργός Υγείας είπε πως ήταν ένα από τα πέντε αιτήματά τους από τη Γενική τους Συνέλευση.

Κληθείς να πει εάν υπάρχει αισιοδοξία, δεδομένου ότι έχει οριστεί νέα συνάντηση για αύριο, ο κ. Ιωάννου είπε: «Σίγουρα, αλλά δεν θέλω να προκαταλαμβάνω, διότι πολλές φορές υπάρχει αισιοδοξία, αλλά τα πράγματα δεν βαίνουν όπως τα αναμένουμε. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η αυριανή συνάντηση για να μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα την άποψή μας».

Επίσης, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν γιατροί έθεσαν κάτι καινούργιο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ για το κατά πόσο αναμένεται να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις ανακοινώσεις των επιστημονικών εταιρειών των ιατρών, μετά από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο ή εάν επικρατεί ανησυχία δεδομένου και ότι στις 21 Ιανουαρίου θα αρχίσει η εγγραφή των ιατρών στο σύστημα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «όλα τέθηκαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν».

«Κάποιες ανακοινώσεις είναι γενικής φύσεως και έθεταν συγκεκριμένα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την εβδομάδα, εάν δεν έχουν αποσταλεί, θα αποσταλούν εντός της ημέρας επιστολές στις επιστημονικές εταιρείες για να τους διευκρινίσει, να τους επιλύσει και να τους δώσει εξηγήσεις για τα θέματα που έχουν θέσει», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε οποιαδήποτε πρόταση στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ