Medochemie: Η πρώτη εξαγωγική εταιρεία της Κύπρου

Η κυπριακή εταιρεία που προσφέρει φαρμακευτική φροντίδα σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα κυπριακά φάρμακα αποτελούν τον 1ο εξαγωγικό τομέα της Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2017 οι εξαγωγές των κυπριακών φαρμάκων έφεραν συνάλλαγμα αξίας 272 εκατ. ευρώ, ενώ ο αμέσως επόμενος τομέας των τροφίμων προσέφερε 166 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές για τις χώρες της Ε.Ε. και ειδικά της ομάδας του ευρώ αποτελούν κρίσιμο δείκτη για την επάρκεια της συναλλαγματικής ρευστότητας και της ομαλής οικονομικής λειτουργίας της αγοράς.

Ο μοναδικός τομέας της κυπριακής οικονομίας στον οποίο υπάρχει ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών είναι αυτός των φαρμάκων, λόγω του δυναμισμού και της αποτελεσματικότητας της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας. Στον τομέα εργοδοτούνται περίπου 2.000 άτομα στην Κύπρο, με το μεγαλύτερο ποσοστό, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, να καταλαμβάνεται από επιστήμονες.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η επάρκεια ενός κράτους στα φάρμακα, δυνατότητα την οποία προσφέρει σήμερα η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, αφού εκτός από την ανθρωπιστική συνεισφορά της με την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, προσδίδει επιπλέον προστιθέμενη αξία με την ανάπτυξη του τομέα της υψηλής τεχνολογίας.  

Η αξία τού να διαθέτει μια χώρα ισχυρό παραγωγικό τομέα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία επέφερε συρρίκνωση όλων σχεδόν των τομέων της οικονομίας και πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων. Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, όχι μόνο στάθηκε όρθια σε αυτή την οικονομική λαίλαπα, όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά επιπλέον κατάφερε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, κράτησε σταθερούς τους μισθούς και προχώρησε στην εργοδότηση δεκάδων νέων του τόπου μας. Μόνο η Medochemie προσέλαβε τα τελευταία πέντε χρόνια τριακόσιους εβδομήντα νέους οικογενειάρχες.

Η Medochemie ιδρύθηκε το 1976 από τον Δρα Ανδρέα Πίττα. Σχεδόν αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής, τα οποία κατέστρεψαν εκτός των άλλων και την οικονομία του τόπου, ο Δρ Πίττας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όραμά του με τη δημιουργία μιας φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και να στηρίξει πρακτικά και ηθικά τους συμπολίτες του. Από την αρχή δεν δίστασε να εμπιστευτεί τους ανθρώπους του τόπου του και να πιστέψει στις δυνατότητές τους. Με τη διαρκή της ανάπτυξη η Medochemie συνέβαλε σημαντικά στην αναγέννηση της οικονομίας του τόπου, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την άποψη ότι η ευημερία ενός λαού κατακτάται με ανάπτυξη και ευκαιρίες για εργοδότηση. Η προσήλωση των εργαζομένων στην άριστη πρακτική και το πάθος για ποιότητα έφεραν αποτέλεσμα.

ΥΨΗΛΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η Medochemie, εδώ και 42 χρόνια, συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και δυναμικά στον τοΜέα των φαρμάκων. Διαθέτει 13 υπερσύγχρονες παραγωγικές Μονάδες, 9 στην Κύπρο, 1 στην Ολλανδία και 3 στο Βιετνάμ. Παράγει τα προϊόντα της σύμφωνα με το πιο υψηλό ποιοτικό επίπεδο παραγωγής φαρμάκων GMP και έχει πιστοποιηθεί για αυτό από την Ε.Ε. ∆ιαθέτει 630 διαφορετικά φάρμακα και 4.355 άδειες κυκλοφορίας παγκόσμια. Εξάγει τα προϊόντα της και συνεργάζεται με 107 χώρες, διαθέτοντας γραφεία σε 21 από αυτές.

Υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο λαμβάνουν θεραπεία από φάρμακα της Medochemie. Είναι η πρώτη εξαγωγική εταιρεία της Κύπρου Με 28% των συνολικών εξαγωγών. Έχει βραβευτεί 13 φορές για τις εξαγωγές της από την Κυπριακή ∆ημοκρατία και 3 φορές από την Ε.Ε. Επίσης έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις για καινοτόμες ενεργειακές, παραγωγικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παρεμβαίνει στην κοινωνία, στηρίζοντας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια του πολιτισμού και της κουλτούρας, του αθλητισμού ως θετικού προτύπου ζωής και του ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα.

Η Medochemie, αυτά τα 42 χρόνια, δεν συνέβαλε μόνο στην ευημερία του κυπριακού λαού με την προσφορά της στην οικονομία, στην απασχόληση και στην παροχή ποιοτικής και οικονομικά προσιτής φαρμακευτικής αγωγής. Προσέφερε κάτι εξίσου σπουδαίο: το φάρμακό της, μια κυπριακή δημιουργία που γίνεται αποδεκτή παγκόσμια, προσδίδοντας κύρος και προστιθέμενη αξία στο όνομα της Κύπρου. Το μέλλον μιας εταιρείας αλλά και ενός λαού θεμελιώνεται πιο ισχυρά από οραματιστές όπως ο ∆ρ Ανδρέας Πίττας, οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο της προόδου και δημιουργούν συνθήκες ελπίδας για όλους και ειδικά για τους νέους.

*ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ,

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ MEDOCHEMIE