Προβάλουν τη σημασία του εθνικού κατώτατου μισθού στο ποδόσφαιρο

Η σημασία του εθνικού κατώτατου μισθού στο ποδόσφαιρο προβάλλεται από την FIFPRO

Εκτενή αναφορά στην ιστοσελίδα της κάνει η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών - FIFPRO για τον εθνικό κατώτατο μισθό που τέθηκε σε εφαρμογή στην Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, εκτός από μέλη του ΔΣ του συνδέσμου, για τα οφέλη που απορρέουν από το εν λόγω διάταγμα καθώς και τις υποχρεώσεις των σωματείων/εταιριών, η ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδοσφαιριστών φιλοξένησε και δηλώσεις του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Κυριάκου.

Ο άσος των μαυροπρασίνων αφού ανέφερε ότι ο ελάχιστος κατώτατος μισθός θα βοηθήσει πολύ, ειδικά τον Κύπριο ποδοσφαιριστή και την Εθνική Κύπρου μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε ότι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αμείβεται ελάχιστα και χρειάζεται δεύτερο επάγγελμα για να βιοποριστεί, ξεκινά να αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο σαν χόμπι έστω κι αν παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Πάρα πολλοί ταλαντούχοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές χάθηκαν αφού ήταν αναγκασμένοι να κάνουν μια δεύτερη δουλειά για να ζήσουν. Πως μπορεί ένας εργαζόμενος να έχει πλήρεις επαγγελματικές υποχρεώσεις και να βλέπει σοβαρά τη δουλεία του όταν το ποσό του μισθού του δεν είναι σοβαρό»;

Ο κ. Κυριάκου είπε ότι όταν ο ίδιος ήταν 19 ετών έπαιξε για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία, είχε 12 συμμετοχές εκείνη τη σεζόν και το συμβόλαιο του ήταν τρεις χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. "Δεν αρκούσε καν για τα ποδοσφαιρικά μου έξοδα, ούτε καν για τα έξοδα διακίνησης μου καθώς έμενα σε διαφορετική πόλη από τη βάση της ομάδας. Τότε ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Κύπρο ήταν γύρω στα 1500 ευρώ. Είχα προτάσεις και θα μπορούσα να λάβω καλύτερη αμοιβή στη Β’ Κατηγορία αλλά η δίψα μου ως νεαρός να αγωνιστώ στην Α’ Κατηγορία με έκανε κατά κάποιο τρόπο πιο ευάλωτο στο να δεχθώ να παίξω με αυτό το ποσό", ανέφερε.

Την επόμενη σεζόν (στην ηλικία των 20 ετών και πάλι αγωνιζόμενος στην Α’ Κατηγορία), συνέχισε, λάμβανε 500 ευρώ τον μήνα, με ενοίκιο 450 ευρώ τον μήνα.

"Εγώ ήμουν τυχερός αφού είχα δίπλα μου τους γονείς μου που με στήριξαν οικονομικά για να μπορώ να ζήσω και να συγκεντρωθώ στο ποδόσφαιρο. Είχα το πείσμα να αποδείξω ότι αξίζω να είμαι βασικός και τα κατάφερα. Με 21 συμμετοχές σίγουρα ο μισθός μου δεν αντιστοιχούσε στην αγωνιστική μου προσφορά".

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το Tax For All αντί του Taxisnet

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ