Ετοιμάζεται συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες στη ναυτιλία

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία δημιουργείται πλάνο δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη ναυτιλία

Διεθνής ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία η σημερινή και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη για θέματα που απασχολούν τις γυναίκες στον τομέα. 

Η Επίτροπος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, με την οποία συμφωνήσαν στη δημιουργία πλάνου δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη ναυτιλία.

Όπως εξηγεί στο Economy Today η κ. Χριστοδούλου, θα γίνει συζήτηση με τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται στον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο για να μιλήσουν για τα θέματα που τις απασχολούν, ενώ σχεδιάζονται και άλλες δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην κυπριακή ναυτιλία. 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες εργοδοτούνται στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει πληθώρα γαλάζιων επαγγελμάτων, τα οποία υπάρχουν τόσο εντός του πλοίου όσο και στη στεριά, όπως ναυπηγεία και γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών. 

Καταρτισμένοι απόφοιτοι 

Η κυπριακή ναυτιλία χρειάζεται άρτια καταρτισμένους απόφοιτους, εξειδικευμένους σε όλους τους τομείς της, ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, χαιρετίζοντας εκδήλωση για τα 45χρονα του Cyprus Business School (CIM), που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη υπενθύμισε πως η κυπριακή ναυτιλία είναι ένας πολύ σημαντικός, αλλά και ζωτικός τομέας για την εθνική οικονομία, ο οποίος προσφέρει 7% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ η χώρα μας αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης της ΕΕ και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι 

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι ένα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων παγκοσμίως και σημείωσε ότι στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία, εργοδοτούνται περισσότεροι από 35.000 ναυτικοί, ενώ στη ξηρά εργοδοτούνται πέραν των 9.000 ατόμων, αριθμός ο οποίος αντικατοπτρίζει το 3% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου. Οι δε ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, πρόσθεσε, αυξήθηκαν από 273 το 2021 σε 302 το 2022.

Όπως είπε η κ.Χατζημανώλη, το CIM είναι το πρώτο Ίδρυμα στην Κύπρο που προσέφερε πτυχίο στα Ναυτιλιακά και από το 2014 προσφέρει το MBA Shipping «τροφοδοτώντας» την ναυτιλιακή βιομηχανία με καταρτισμένους απόφοιτους εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνοντας ότι «τα ναυτιλιακά επαγγέλματα συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα με μέλλον και μεγάλες προοπτικές», η Υφυπουργός υπέδειξε ότι «η κυπριακή ναυτιλία χρειάζεται άρτια καταρτισμένους απόφοιτους, εξειδικευμένους σε όλους τους τομείς της».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει όλους τους εταίρους στη καλλιέργεια κουλτούρας και στην εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών στην ναυτιλιακή βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: Ενισχύεται η παρουσία της γυναίκας στη ναυτιλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ