«Χάνει έδαφος» η επιστροφή στο γραφείο;

Το 80% των προϊσταμένων μετανιώνει για τις αρχικές αποφάσεις τους για την επιστροφή στο γραφείο

Μετά από τρία χρόνια τυχαίων σχεδίων για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους, το κίνημα της επιστροφής στα γραφεία έχει εισέλθει σε μια φάση μεταμέλειας.

Το 80% των προϊσταμένων μετανιώνει για τις αρχικές αποφάσεις τους για την επιστροφή στο γραφείο και δηλώνει ότι θα είχε προσεγγίσει διαφορετικά τα σχέδιά του αν είχε κατανοήσει καλύτερα τι ήθελαν οι εργαζόμενοί του, σύμφωνα με νέα έρευνα της Envoy.

«Πολλές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει πολύ πιο μετρημένοι στην προσέγγισή τους, αντί να παίρνουν μεγάλες, τολμηρές και πολύ αμφιλεγόμενες αποφάσεις με βάση τις απόψεις των στελεχών και όχι τα δεδομένα των εργαζομένων», δηλώνει στο CNBC Make It ο Larry Gadea, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Envoy.

Η Envoy πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 1.000 στελέχη αμερικανικών εταιρειών και διευθυντές χώρων εργασίας που εργάζονται αυτοπροσώπως τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.

Ορισμένοι διευθυντές παραπονέθηκαν για την πρόκληση της μέτρησης της επιτυχίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στο γραφείο, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ακίνητα χωρίς να γνωρίζουν πώς μπορεί να αισθάνονται οι εργαζόμενοι για την παρουσία τους στο γραφείο σε εβδομάδες ή ακόμη και μήνες από τώρα.

Η Kathy Kacher, σύμβουλος που συμβουλεύει στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με τα σχέδια επιστροφής τους στο γραφείο, εκπλήσσεται που το ποσοστό δεν είναι υψηλότερο.

«Πολλοί οργανισμοί που προσπάθησαν να επιβάλουν την επιστροφή στο γραφείο αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν ή να αλλάξουν τα σχέδιά τους λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων και τώρα, δεν φαίνονται δυνατοί», λέει η Kacher, πρόεδρος της Career/Life Alliance Services. «Πολλά στελέχη έχουν αυγά στα πρόσωπά τους και λυπούνται γι’ αυτό».

Η «μεγάλη παραίτηση» στη «μεγάλη μεταμέλεια»
Καθώς ορισμένοι διευθυντές επιχειρήσεων αποδέχονται την υβριδική εργασία ως μόνιμη πραγματικότητα, άλλοι υπαναχωρούν από προηγούμενες δεσμεύσεις τους να αφήσουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι σε πλήρη ή μερική απασχόληση.

Από τον Ιούλιο, το 59% των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης έχει επιστρέψει στο 100% των θέσεων εργασίας, ενώ το 29% βρίσκεται σε υβριδική ρύθμιση και το 12% είναι εντελώς απομακρυσμένο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της WFH Research. Τα γραφεία εξακολουθούν να είναι μόνο κατά το ήμισυ γεμάτα σε σύγκριση με την προ πανδημίας πληρότητα.

Σε όλους τους κλάδους, μεγάλες εταιρείες όπως η Disney, η Starbucks και η BlackRock απαιτούν από τους υπαλλήλους να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, με τα στελέχη να αναφέρουν συχνά την ανάγκη για περισσότερη προσωπική συνεργασία.

Η Zoom είναι η τελευταία που αντιστρέφει την πορεία της, λέγοντας στους υπαλλήλους που ζουν σε ακτίνα 50 μιλίων από ένα γραφείο Zoom ότι πρέπει να έρχονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική της εταιρείας, η οποία επέτρεπε στους υπαλλήλους να επιλέγουν μεταξύ υβριδικής, προσωπικής ή μόνιμης απομακρυσμένης εργασίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σιτηρά: Γιατί δεν εκτοξεύτηκε η τιμή τους, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ