ELTC: Οι σύγχρονες προκλήσεις επηρεάζουν το επάγγελμα του δικηγόρου 

Οι δικηγόροι πρέπει να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και για να μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες τους - Τι αναφέρουν στο ET η Ιδρύτρια και η COO του ELTC, δικηγόροι και Trainers Αντρούλλα Πουτζιουρή και Γεωργία Ονουφρίου

Στις σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι δικηγόροι και οι επαγγελματίες στον τομέα των νομικών υπηρεσιών καθώς και για την ανάγκη για συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση, αναφέρονται σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο περιοδικό Εconomy Today η Ιδρύτρια του ELTC, δικηγόρος, Trainer κ. Αντρούλλα Πουτζιουρή και η COO του ELTC, δικηγόρος, Trainer Γεωργία Ονουφρίου. Επιπρόσθετα, η κα Πουτζιουρή και η κα Ονουφρίου μάς μιλούν για το European Legal Training Centre, τα προγράμματα που προσφέρει καθώς και για τον μελλοντικό σχεδιασμό του Κέντρου.

Ποιο όφελος μπορεί να έχει κάποιος που παρακολουθεί τα προγράμματά σας και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ELTC έναντι άλλων Κέντρων/προγραμμάτων;

Η συμμετοχή σε σεμινάρια που προσφέρει το ELTC μπορεί να ενισχύσει τις νομικές γνώσεις και δεξιότητες, να διευρύνει το επαγγελματικό δίκτυο και να παρέχει επιπλέον εργαλεία για την επιτυχή επαγγελματική ανάπτυξη στον νομικό τομέα.

Οι εκπαιδευτές μας, εξειδικευμένοι σε νομικά θέματα, προέρχονται τόσο από την Κύπρο όσο και από διάφορες χώρες του εξωτερικού, προσφέροντας έτσι μια διεθνή προοπτική και εμπειρία. Τα προγράμματά μας είναι προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες των νομικών επαγγελματιών και διαρκώς ενημερώνονται για να αντανακλούν τις νέες νομοθετικές αλλαγές και τις επικρατούσες τάσεις. Με πρακτικές ασκήσεις και πρακτικές εμπειρίες, ενισχύουμε τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, ενώ παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων μας. Τα περισσότερα προγράμματά είναι επιχορηγημένα από την ΑνΑΔ και πιστοποιημένα από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε προγράμματα κατάρτισής μας αναδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ELTC έναντι άλλων.

Ποια προγράμματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και από πού προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από ιδιώτες ή από επιχειρήσεις;

Έχουμε παρατηρήσει ότι οι επιχειρήσεις συχνά επιλέγουν προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των νομικών επαγγελματιών που απασχολούν, ενώ οι ιδιώτες επιλέγουν προγράμματα που ταιριάζουν με τις προσωπικές τους επαγγελματικές ανάγκες και ενδιαφέροντα.

Τα σεμινάρια σχεδιάζονται με γνώμονα τις επικρατούσες νομικές τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας ποιοτική εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ποιες είναι σήμερα οι πιο σημαντικές προκλήσεις για τους νομικούς/δικηγόρους και τους επαγγελματίες του κλάδου;

Θα μπορούσαμε να περιοριστούμε στις πιο σημαντικές οι οποίες περιλαμβάνουν τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αστική δικαιοσύνη στην Κύπρο, τις νέες τεχνολογίες και την ενσωμάτωση τους στην πολιτική δικονομία και τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών (ADR).

Τόσο οι νομικοί όσο και άλλοι επαγγελματίες του νομικού κλάδου πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι, να εξειδικεύονται σε νέους τομείς και να αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα και επιτυχία. Θεωρούμε ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την εκπαίδευσή τους και τη σταδιοδρομία τους. Σίγουρα η παρακολούθηση πρακτικών προγραμμάτων, που προσφέρει το ELTC, θα τους βοηθήσει και γι’ αυτό τον λόγο παρέχουμε 30% έκπτωση σε όλα τα προγράμματα σε εγγεγραμμένους ασκούμενους δικηγόρους.

Πώς επηρεάζουν το επάγγελμα του δικηγόρου/νομικού οι σύγχρονες προκλήσεις, η ψηφιακή μετάβαση, οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης κ.ά..

Η ψηφιακή εποχή έχει επηρεάσει σημαντικά το επάγγελμα του δικηγόρου και επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης πληροφοριών και επικοινωνίας, απαιτώντας από τους επαγγελματίες να είναι εξοικειωμένοι με νέες τεχνολογίες και νομοθεσίες που διέπουν τον ψηφιακό κόσμο. Επιπλέον, οι νομικές υποθέσεις σήμερα συχνά αντιμετωπίζουν πολυπλοκότερα ζητήματα που συνδυάζουν νομικά, τεχνολογικά και οικονομικά θέματα, απαιτώντας από τους δικηγόρους να είναι πολυτάλαντοι και ενημερωμένοι. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ευαισθητοποίηση για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής έχει δημιουργήσει νέους νομικούς τομείς, νομοθεσίες περιβάλλοντος και ενέργειας. Οι δικηγόροι πρέπει να είναι εξειδικευμένοι σε τομείς για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τη συμμόρφωση και με τις νομικές επιπτώσεις. Από την άλλη, η επίλυση συγκρούσεων εκτός δικαστηρίου και η διαμεσολάβηση κερδίζουν έδαφος, αλλάζοντας τον τρόπο επίλυσης νομικών διαφορών. Οι δικηγόροι πρέπει να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες για να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την ανάγκη και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες τους. Συνολικά, αυτές οι προκλήσεις έχουν επηρεάσει το επάγγελμα του δικηγόρου, καθιστώντας απαραίτητη τη συνεχή κατάρτιση και προσαρμογή στο εξελισσόμενο νομικό περιβάλλον.

Who is Who

Αντρούλλα Πουτζιουρή, Ιδρύτρια του ELTC, δικηγόρος, Trainer

Ασχολήθηκε με τον τομέα της επαγγελματικής ανάπτυξης του νομικού επαγγέλματος γιατί της αρέσει να διδάσκει και να μεταφέρει με τον δικό της τρόπο στους εκπαιδευόμενους/επαγγελματίες σύνθετα και πολύπλοκα νομικά ζητήματα με ένα απλό και ταυτόχρονα κατανοητό τρόπο. Σπούδασε Bachelor of Laws (LLB) στην Αγγλία και Γαλλία και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές LLM (International Legal Practice). Γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήρθε στην Κύπρο σε ηλικία 23 ετών, μιλώντας λίγα ελληνικά. Με επιμονή και θέληση κατάφερε να επιτύχει στις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου για την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Εργάστηκε ως δικηγόρος για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα δίδαξε σε πανεπιστημιακό επίπεδο σε διάφορα αγγλικά πανεπιστήμια διάφορα μαθήματα του Bachelor of Laws (LLB) όπως το Ευρωπαϊκό δίκαιο, Συνταγματικό δίκαιο, Εταιρικό δίκαιο και άλλα. Τα τελευταία 4 χρόνια, υπήρξε λέκτορας στο πτυχίο νομικής του University of London ως Registered Teaching Centre.

Γεωργία Ονουφρίου, COO του ELTC, δικηγόρος, Trainer

Είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών αλλά άρχισε τα επαγγελματικά της βήματα ως Head of Corporate Department σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει επαγγελματική στροφή, επιστρέφοντας στο πανεπιστήμιο όπου απέκτησε πτυχίο Νομικής. Μεταξύ της δουλειάς, του πανεπιστημίου και της ανατροφής των μικρών της παιδιών, η Γεωργία κατάφερε να φτάσει τον στόχο της και να γίνει μέρος του δικηγορικού χώρου. Εντάχθηκε στην ομάδα του ELTC ως συνέταιρος το 2021 και έκτοτε κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιτυχία του Κέντρου.

ELTC: ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου έχει συμβάλει στη σημερινή επιτυχία του Κέντρου και είναι η κινητήριος δύναμη για την ομάδα μας να συνεχίζει με νέα και καινοτόμα προγράμματα.

Το European Legal Training Centre ιδρύθηκε το 2020 και είχε ως όραμα να προσφέρει σε δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες, υψηλής ποιότητας νομική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση με εξειδικευμένη προσωπική εξυπηρέτηση.

Από τότε το ELTC έχει δει μια ραγδαία ανάπτυξη και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα. Η εμπιστοσύνη των νομικών της Κύπρου και των επαγγελματιών του επιχειρηματικού κόσμου έχει συμβάλει στη σημερινή επιτυχία του Κέντρου και είναι η κινητήρια δύναμη της ομάδας για να συνεχίζει τη δημιουργία νέων και καινοτόμων εκπαιδεύσεων.

ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Το προσωπικό πάθος της ιδρύτριας του ELTC κας Αντρούλλας Πουτζιουρή για διδασκαλία και καθοδήγηση ήταν ίσως ο κύριος λόγος της δημιουργίας του Κέντρου. Απολαμβάνουμε να μεταφέρουμε σύνθετες και πολύπλοκες νομικές έννοιες με ένα απλό και συνάμα κατανοητό τρόπο. Η εκπαίδευση και επαγγελματική επιμόρφωση, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη πρόκληση για εμάς, καθώς αποτελούν έναν τρόπο να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε παράλληλα με τους συμμετέχοντες.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα και με τη δική μας εμπειρία, παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Συχνά, οι ενδιαφερόμενοι δυσκολευόντουσαν στο να κατανοήσουν πλήρως τα νομικά ζητήματα ή να τα εφαρμόσουν στην πράξη. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρωταρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία πρακτικών και καινοτόμων σεμιναρίων που θα προσέφεραν στους συμμετέχοντες την απαραίτητη γνώση και καθοδήγηση που χρειάζονταν, μέσω σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η εκπαίδευση θα είναι ενδιαφέρουσα αλλά και λειτουργική. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους εκπαιδευόμενους/επαγγελματίες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να ενισχύσουν την κατανόησή τους για το νομικό περιβάλλον και να τους εφοδιάσουμε με τα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους. Με απλά λόγια, στο ELTC, προσπαθούμε να κάνουμε τη νομική εκπαίδευση προσιτή, ενδιαφέρουσα και πρακτική, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ

Αναμφισβήτητα οι βασικές αξίες τις οποίες πρεσβεύει το ELTC είναι οι ακόλουθες:

1. Ποιότητα: Ένας από τους κύριους πυλώνες του ELTC είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας. Το κέντρο δεσμεύεται να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χώρου της νομικής.

2. Συνεχής Μάθηση: Το ELTC προωθεί την ιδέα της συνεχούς υποστήριξης και εκπαίδευσης των νομικών στη διά βίου μάθηση. Αναγνωρίζει ότι οι επαγγελματίες χρειάζεται να ενημερώνονται συνεχώς για τις νομοθετικές αλλαγές και τις εξελίξεις στον τομέα τους.

3. Καινοτομία: Το Κέντρο είναι αφοσιωμένο στη δημιουργία νέων και καινοτόμων σεμιναρίων και στην ανάδειξη ταλαντούχων νομικών. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια υγιή δικτύωση στον δικηγορικό χώρο.

4. Εξειδίκευση: Η ομάδα εκπαιδευτών του ELTC αποτελείται από έμπειρους δικηγόρους με πολύχρονη ειδίκευση σε διάφορες πτυχές του νομικού τομέα. Αυτό ενισχύει την εξειδίκευση και την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ELtc

Το ELTC απευθύνεται όχι μόνο σε δικηγόρους, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες από διάφορους τομείς που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στον νομικό χώρο προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι επαγγελματίες από όλους τους τομείς επωφελούνται από τη νομική γνώση για πολλούς λόγους. Η νομική γνώση βοηθά τους επαγγελματίες να κατανοήσουν τους νόμους και κανονισμούς για την προστασία από νομικούς κινδύνους και για να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Βοηθά επίσης στη συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους αλλά και στην επίλυση των διαφορών τους.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Κέντρο μας προσφέρει μια ποικιλία σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον νομικό τομέα, τα οποία σχεδιάζονται προσεκτικά για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες και επίπεδα γνώσης. Οι παράγοντες που καθορίζουν τα προγράμματα που προσφέρουμε περιλαμβάνουν κυρίως τις ανάγκες του νομικού τομέα, τους στόχους και τις ανάγκες των συμμετεχόντων, την επιδίωξη της ποιότητας και τη συνεχή βελτίωση.

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας μας, το Κέντρο έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη και επέκταση. Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι προσθέσαμε στο εκπαιδευτικό μας κέντρο ακόμα περισσότερους δικηγόρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτές, προερχόμενους από την Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα. Έχουμε παρουσιάσει πάνω από 35 νέα σεμινάρια που έχουν εξαγγελθεί ή εξαγγέλλονται σε τακτική βάση. Αυτή η επέκταση στο πρόγραμμά μας αντανακλά τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους εκπαιδευόμενους ποικιλία εκπαιδευτικών επιλογών που καλύπτουν το ευρύ φάσμα των αναγκών τους στον νομικό τομέα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η ομάδα εκπαιδευτών του ELTC αποτελείται από έμπειρους δικηγόρους και νομικούς ειδικούς, οι οποίοι έχουν πολυετή εμπειρία και ειδίκευση σε διάφορους νομικούς τομείς. Η εκπαιδευτική τους ομάδα συνεργάζεται στενά για να παρέχει εξαιρετική εκπαίδευση και επιμόρφωση στους εκπαιδευόμενους.

Επιπλέον, προσπαθούμε να αναδείξουμε τους ταλαντούχους νομικούς τους Κύπρου και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασίας όπου τα δικηγορικά γραφεία μπορούν να αποδείξουν τους γνώσεις και ταλέντο του γραφείου τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεργαζόμαστε με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους επαγγελματίες του νομικού χώρου για να διαμορφώσουμε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις του νομικού τομέα.

ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑ

Πέρα από τα σεμινάρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουμε, στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται μια ευρύτερη προσέγγιση για την υποστήριξη και επαγγελματική ανάπτυξη των νομικών επαγγελματιών και άλλων επαγγελματιών του κλάδου. Συγκεκριμένα, επιθυμούμε μια πιο προσωποποιημένη προσέγγιση έτσι ώστε να προσφέρουμε συμβουλές και καθοδήγηση για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευόμενων και επαγγελματιών του κλάδου. Επιπρόσθετα επιθυμούμε να διοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις και συνέδρια για τη διάδοση της νομικής γνώσης και τη δικτύωση μεταξύ επαγγελματιών, καθώς και να συνεργαστούμε με εταιρείες και Οργανισμούς για την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και διεθνών συνεργατών.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Τα προγράμματα που προσφέρει το ELTC πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια και τα προγράμματα του ELTC από οπουδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτή η διαδικτυακή προσέγγιση προσφέρει ευελιξία και επιτρέπει σε επαγγελματίες από διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες να λάβουν την απαραίτητη νομική κατάρτιση χωρίς την ανάγκη να ταξιδεύουν για τη συμμετοχή τους σε διά ζώσης σεμινάρια. Προσφέρουμε προγράμματα διδασκαλίας τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγουν οι εκπαιδευόμενοι τη γλώσσα που τους εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην ενίσχυση της κατανόησης και της επιτυχίας των συμμετεχόντων στα προγράμματά μας, καθώς αυξάνει την προσβασιμότητα και την εξατομίκευση της εκπαίδευσης.

INFO:

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και τα προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο στην ιστοσελίδα: ELTC | European Legal Training Centre (eltrc.com)

Διαβάστε επίσης: Η μέχρι σήμερα πορεία της δικαστηριακής μεταρρύθμισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ