Offcanvas
Offcanvas

Υπηρεσίες

Το κράτος επιστρέφει €665 χιλιάδες σε ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο

Το κράτος επιστρέφει €665 χιλιάδες σε ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο

Τα γυρίσματα της ταινίας The Islander πραγματοποιήθηκαν σε Πέγεια και Λευκωσία - Η επιστροφή εμπίπτει στο πλαίσιο του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Το ποσό των περίπου €665 χιλιάδων θα επιστρέψει η Κυπριακή Δημοκρατία στους παραγωγούς της ταινίας The Islander, που γυρίστηκε στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την αποδέσμευση €664.711 προκειμένου να προχωρήσει με την καταβολή τους στην εταιρεία παραγωγής Lighter Films AVC Ltd. 

Σύμφωνα με τα όσα κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής, και τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας, το αίτημα της παραγωγής έγινε δεκτό από την Επιτροπή Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, κατόπιν αξιολόγησης της έκθεσης που ετοίμασε η εταιρεία. 

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία παραγωγής έλαβε έγκριση τον Μάρτιο του 2022, για να κινηματογραφηθεί η ταινία στην Κύπρο μετά από έλεγχο της αίτησής τους από τους νομικούς και λογιστικούς συμβούλους της Επιτροπής Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, καθώς και σχετική έγκριση, όπως προνοεί το Σχέδιο από τον Υπουργό Οικονομικών. 

Η κινηματογράφηση της ταινίας ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου του 2023, με την σκηνοθέτη να δηλώνει πως επρόκειτο για μία πρωτοφανή παραγωγή για τα κυπριακά δεδομένα. Ακολούθως, η εταιρεία υπέβαλε στις 12 Ιουλίου του 2023 αίτηση για τελική έγκριση και πληρωμή στο πλαίσιο του Σχεδίου. 

Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τους νομικούς και λογιστικούς συμβούλους της ειδικής Επιτροπής, το ποσό για το οποίο ζητήθηκε έγκριση ανήλθε στα €664.711. 

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πάντως, πως η ταινία έχει εγκριθεί με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις του Σχεδίου μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή το 2021.  

Το στόρι

Πρόκειται για μια κυπριακή ταινία αμερικανικής συμπαραγωγής, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Στελάνας Κληρή. 

Το The Islander είναι ρομαντική κωμωδία με έντονα μουσικά στοιχεία. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, διεθνούς φήμης ηθοποιοί όπως ο βραβευμένος, με Grammy και Emmy, Harry Connick Jr, οι Agni Scott και Ali Fumiko Whitney, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν και αρκετοί Κύπριοι ηθοποιοί όπως ο Τόνυ Δημητρίου, η Λέα Μαλένη και η Αγγελική Φιλιππίδου.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από έναν πρώην μουσικό, ο οποίος, όπως αναφέρει το IMDB, μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο σπίτι σε ένα νησί της Μεσογείου και ανακαλύπτει ότι η νέα του κατοικία έχει την κακή φήμη ότι δέχεται ανεπιθύμητους επισκέπτες και έρχεται με μια «παλιά φλόγα».

Στην παραγωγή της ταινίας συμμετείχαν η «Meraki Films» της Στελάνας Κληρή, μαζί με τους Keith Arnold, Steve Shapiro και την τοπική εταιρεία παραγωγής «Green Olive Films».

Η ταινία χρηματοδοτείται από τη Uinta Productions, το Υφυπουργείο Πολιτισμού και από το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας. 

Ζήτησαν αύξηση

Στην τελική έκθεση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας από την παραγωγή για επιστροφή μετρητών, το αίτημα είχε αυξημένο προϋπολογισμό κατά 7% σε σύγκριση με τον αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό, χωρίς όμως να προκύπτει αυξημένο ποσό επιστροφής, λόγω του ότι κάποια από τα έξοδα που υποβλήθηκαν δεν ήταν επιλέξιμα. 

Όπως σημειώνεται, το Σχέδιο προβλέπει πως η αρμόδια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχτεί αύξηση μέχρι και 15% από τον αρχικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Αξιολόγησης Σχεδίου Οπτικοακουστιικής αξιολόγησε την αίτηση της παραγωγής, συμφωνώντας με την εισήγηση των νομικών και λογιστικών συμβούλων όπως της καταβληθεί το επιπρόσθετο ποσό. 

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το 2017 το Σχέδιο για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την προώθηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας γυρισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις δαπάνες ύψους 5.000.000 και άνω που διενεργούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, απαιτείται η εκ των προτέρων ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, καθώς και η γραπτή συγκατάθεσή της. 

Πότε αναμένεται η πρεμιέρα; 

Το πότε θα απολαύσουμε την ταινία στις κυπριακές κινηματογραφικής οθόνες παραμένει ακόμη άγνωστο, αφού σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, τα παγκόσμια δικαιώματα πώλησης της ταινίας απέκτησε μόλις πρόσφατα η εταιρεία The Exchange, η οποία και την παρουσίασε για πρώτη φορά στο American Film Market (AFM). Πρόκειται για εκδήλωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η οποία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες. Φέτος πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου - 5 Νοεμβρίου στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες, που προέρχονται από περισσότερες από 70 χώρες, έχουν την ευκαιρία να προβούν σε συμφωνίες παραγωγής και διανομής ταινιών, ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονται διάφορα στελέχη του κλάδου όπως διανομείς, παραγωγοί και δικηγόροι. 

Διαβάστε επίσης: The Islander: Ακόμα μια διεθνής κινηματογραφική παραγωγή στην Κύπρο

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 6% στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις διορθώσεις των τιμών, παρά τη…

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητά να διερευνηθεί η διαδικασία επιλογής

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς 15% και κατώτατες τιμές στο εισαγόμενο πολυπυρίτιο, ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή…

Τσολάκη: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας μέσω οδικών έργων και συγκοινωνιών

Τσολάκη: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας μέσω οδικών έργων και συγκοινωνιών

Έμφαση στους δρόμους που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες - Στις προτεραιότητες και οι δημόσιες συγκοινωνίες

Δαμιανός για GSI: Θετική εξέλιξη η είσοδος της Meridiam - Σειρά έχει η μελέτη της ΕΤΕπ

Δαμιανός για GSI: Θετική εξέλιξη η είσοδος της Meridiam - Σειρά έχει η μελέτη της ΕΤΕπ

Η κυβέρνηση χαιρετίζει την είσοδο της Meridiam στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, με τον Υπουργό Ενέργειας…

Γιατί το Bitcoin διχάζει αναλυτές και αγορά

Γιατί το Bitcoin διχάζει αναλυτές και αγορά

Ιστορικά ο Αύγουστος αποτελεί έναν από τους πιο αδύναμους μήνες για το bitcoin

Καλπάζουν τα Airbnb στην Ελλάδα - Σχεδόν sold out τα νησιά

Καλπάζουν τα Airbnb στην Ελλάδα - Σχεδόν sold out τα νησιά

Τα Airbnb καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες στους ελληνικούς προορισμούς

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X